GGD Fryslân start met de extra meningokokkenvaccinatie

26 september 2018

In september en oktober ontvangen tieners – die tussen 1 mei en 31 december 14 jaar zijn geworden – een brief. Deze brief is een uitnodiging voor de meningokokkenvaccinatie. GGD Fryslân start op 3 oktober met vaccineren hiervoor.

Wat is de meningokokkenziekte precies?

Meningokokkenziekte wordt veroorzaakt door een bacterie, de meningokok. De bacterie is overdraagbaar door de lucht, door hoesten en niezen, of door zoenen van mens op mens. Als de bacterie in je neus zit kun je een ander besmetten zonder zelf ziek te zijn.

Wat doen we om uitbraak te voorkomen?

Door de toename - van meningokokken type W - heeft het ministerie van Volksgezondheid Welzijn en Sport besloten om in 2018 te gaan vaccineren met MenACWY-vaccin. Sinds 1 mei 2018 krijgen kinderen van 14 maanden MenACWY in plaats van MenC. In oktober starten we met het vaccineren van tieners die vanaf 1 mei 2018 14 jaar worden.

Wil je meer informatie of heb je vragen over de prik?

Via www.deelditnietmetjevrienden.nl vind je meer informatie. Wanneer je vragen hebt kun je GGD Fryslan bellen via 088 22 99 444. Je kunt ook een mail sturen naar menacwy@ggdfryslan.nl.

Chatten kan ook, via jouwggd.nl. Daar kun je anoniem jouw vragen stellen via een live chat. Dit kan op elke werkdag van 15.00 tot 21.00 uur en zondag van 18.00 tot 20.00 uur.

Op deze website gebruiken we cookies