GGD’en Groningen, Drenthe en Fryslân luiden de noodklok: snel meer forensisch artsen nodig

17 mei 2022

GGD GHOR Nederland gaf afgelopen week namens alle GGD'en in een brandbrief het signaal af dat structurele investeringen in de forensische geneeskunde noodzakelijk zijn. Ook in het Noorden is de nood hoog. Extra geld is nodig voor onder andere het aanstellen van meer forensisch artsen en versterken van de kwaliteit van de uitvoering.

Neem afgelopen weekend. In de achtertuin van een huis in Tilburg werd een verbrand lichaam gevonden. Op een andere locatie werd een man gevonden die al 40 dagen dood in zijn woning lag. Vorige week zijn bij een auto-ongeluk twee jonge mensen omgekomen. Dit zijn voorbeelden van situaties waar een forensisch arts bij betrokken is. Een forensisch arts van de GGD komt altijd bij een niet-natuurlijke dood onderzoek doen. Door het nijpende tekort kan dit echter niet meer gegarandeerd worden. Vorige week luidden we daarom de noodklok in de uitzending van Nieuwsuur en ook met een brief vanuit GGD GHOR Nederland aan drie ministers.

‘Vandaag actie nodig’

Hans Kox, directeur GGD Drenthe en portefeuillehouder namens de drie Noordelijke GGD’en: “Deze structurele investering moet nu snel komen. Beter vandaag dan morgen. De maatschappelijke gevolgen van het tekort aan forensisch artsen zijn groot. Onderzoek naar letsel als gevolg van kindermishandeling of een zedenmisdrijf kan dan niet direct worden uitgevoerd. Als letsels na verloop van tijd minder zichtbaar worden kan het onderzoek niet correct meer worden gedaan. Wij vragen het kabinet om vandaag actie te ondernemen.”

Wat doen forensische artsen?

Forensisch artsen zetten hun medische expertise in om doodsoorzaken te achterhalen. Ze nemen sporen af bij slachtoffers en verdachten, onderzoeken letsels en duiden deze in geval van een misdrijf. Ook geven ze advies en bijstand aan politie en justitie bij opsporing en onderzoek. Daarnaast bieden ze medische zorg aan arrestanten. Zij doen dit in opdracht van gemeenten, politie en justitie. Sinds 2011 zijn er steeds minder forensische artsen. Hierdoor krijgen we de 24/7 roosters niet meer rond. Het kabinet heeft aangegeven jaarlijks structureel 20 miljoen euro vrij te maken om het probleem van forensische artsen op te lossen. Hier wachten we met smart op.