Het meest actuele nieuws over het coronavirus in Fryslân vind je op onze coronaviruspagina.

Drie nieuwe gevallen positief getest met het COVID-19

12 maart 2020

Er zijn drie Friese inwoners positief getest met het coronavirus (COVID-19). GGD Fryslân monitort de patiënten en is begonnen aan het contactonderzoek. Hiermee wordt in kaart gebracht met wie deze patiënten contact hebben gehad. Contacten van de patiënten zullen door GGD Fryslân worden benaderd. Mochten deze personen klachten krijgen die passen bij het nieuwe coronavirus, dan krijgen zij gerichte adviezen. Het RIVM en de GGD blijven alert op nieuwe gevallen en passen bij elke nieuwe patiënt het dan geldende protocol toe. Daarmee wordt de kans verkleind dat de ziekte zich in Nederland kan verspreiden. Voor meer informatie en de laatste updates verwijzen we je naar onze webpagina over het coronavirus.

 

 

Wat kun je doen om verspreiding van het virus te voorkomen?

De belangrijkste maatregelen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen zijn dezelfde maatregelen als die voor de griep en verkoudheid:

  • was regelmatig je handen met water en zeep
  • hoest en nies in de binnenkant van je elleboog
  • gebruik papieren zakdoekjes
  • schud geen handen

Als je klachten hebt

    Heb je koorts met luchtwegklachten (hoesten of kortademigheid)? En ben je de afgelopen twee weken in een land of regio geweest met wijdverspreide verspreiding van het coronavirus? Of heb je de afgelopen twee weken contact gehad met een positief geteste patiënt met het nieuwe coronavirus? Neem dan telefonisch contact op met je huisarts.

Voor meer informatie over het nieuwe coronavirus

Vragen over het coronavirus? Het RIVM zette de vragen en antwoorden over het coronavirus op een rij. Op de website van het RIVM (https://www.rivm.nl/) kunt u filmpjes en animaties vinden over het nieuwe coronavirus en de rol van de GGD.

Voor algemene vragen over het coronavirus is een landelijk publieksnummer geopend: 0800-1351.

Voor vragen over de eigen gezondheid: neem contact op met de huisarts of met GGD Fryslân op 088 22 99 222 (op werkdagen tussen 09.00 - 17.00 uur).