Bekijk het laatste nieuws op onze coronapagina, ontdek meer over vaccineren en lees meer info voor zorg- en onderwijsprofessionals.

Risico op legionella bij heropening van o.a. sauna’s en sportlocaties

04 juni 2021

Het kabinet wil op 5 juni stap 3 in het openingsplan gaan zetten. In dat geval gaan er locaties open die een langere tijd dicht zijn geweest, zoals sauna's en douches en kleedkamers van sportlocaties.

Middels dit bericht willen we jouw aandacht vestigen op legionella. Om legionella besmettingen op jouw locatie te voorkomen, willen we je vragen het water uit douches en kranen voor ongeveer 5-10 minuten door te laten stromen in een afvoer of emmer (zodat er geen nevel ontstaat).

Legionella wordt veroorzaakt door de legionella bacterie. Deze bacterie groeit in stilstaand (leiding)water met bepaalde temperaturen. Een besmetting kan optreden wanneer dit water wordt gesproeid, bijvoorbeeld tijdens het douchen of bij nevel uit een bubbelbad. Drinken van dit water zorgt niet voor besmetting. Het inademen van de legionella bacterie kan echter griepachtige klachten tot een ernstige longontsteking veroorzaken. In dit laatste geval spreekt men ook wel van veteranenziekte.

Voor bepaalde locaties geldt bovendien dat er een beheersplan moet zijn voor legionella. Deze locaties betreffen o.a. sauna's en zwembaden.

Meer informatie over legionella en legionellose vind je op de website van het RIVM.