Actuele reizigersinformatie

Rabiësvaccin beperkt beschikbaar

Vanwege een beperkte beschikbaarheid van rabiësvaccin in Nederland wordt door het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering en het Landelijk Centrum Infectieziektebestrijding dringend geadviseerd geen rabiësvaccin meer te geven aan reizigers voorafgaand aan een reis. 

De vaccins die nog in Nederland aanwezig zijn worden beschikbaar gehouden voor mensen die mogelijk zijn blootgesteld aan het rabiësvirus. 

Voor de cliënten van GGD Fryslân betekent dit dat alleen diegenen die de afgelopen week een 1e rabiësvaccinatie hebben gehad nog de serie kunnen afmaken met de 2e rabiësvaccinatie. 

Rabiës (hondsdolheid) is een zeldzame, dodelijke infectieziekte. Rabiës wordt overgebracht door een beet, krab of lik van een besmet zoogdier. De ziekte is te voorkomen door contact met dieren in het buitenland te vermijden:

  • Vermijd vooral contact met honden of katten en apen.
  • Geef dieren geen eten.
  • Raak geen dode of zieke dieren aan.
  • Vermijd contact met vleermuizen (ook in Nederland) 

In het geval u mogelijk een risico hebt gelopen op rabiës:

  • Was de wond goed uit met water en zeep, een ander huishoudelijk reinigingsmiddel of desnoods alleen met water.
  • Ontsmet vervolgens de wond met alcohol (70%) of jodium.
  • Ga direct naar een arts.
  • Neem contact op met een alarmcentrale in Nederland.
  • Licht de plaatselijke politie over het voorval in, vooral als het gaat om een zwervend dier.
  • Stel uw huisarts direct bij thuiskomst op de hoogte. 

U kunt onze app "GGD REIST MEE" op uw telefoon zetten zodat u kunt uitzoeken in welke landen rabiës voorkomt. Ook staan in de app de juiste adviezen over wat te doen bij rabiësrisico. 

De verwachting is dat het vaccintekort nog tot eind augustus kan voortduren. 

Heeft u vragen over uw eigen specifieke situatie? Neem dan contact op met onze reizigersverpleegkundigen via reizigers@ggdfryslan.nl

 

 


Mazelen in Italië en Roemenië

In een aantal Europese landen zijn momenteel uitbraken van mazelen, met name in Roemenië en Italië. Ga je op reis naar één van deze landen, dan is soms een vervroegde vaccinatie tegen mazelen nodig (BMR-vaccinatie).

Op vakantie naar Italië?

In Italië zijn in 2017, verspreid over het land, enkele duizenden gevallen van mazelen gemeld, met name onder niet-gevaccineerden. Als je met kinderen op vakantie gaat naar Italië is het belangrijk dat ze tijdig gevaccineerd zijn volgens het Rijksvaccinatieprogramma. Voor een gewone vakantie in Italië is een vervroegde vaccinatie niet nodig. Alleen bij nauw contact met de lokale bevolking, zoals bijvoorbeeld logeren bij Italianen thuis, kan voor kinderen tussen 6 en 14 maanden vervroegde vaccinatie overwogen worden. Neem hiervoor contact met ons op 088 22 99 444.

Heerst er toch onverwacht mazelen op je vakantieadres, neem dan zo snel mogelijk contact op met een arts ter plekke. Een BMR-vaccinatie binnen 72 uur kan ongevaccineerde kinderen vanaf 6 maanden nog bescherming geven.

De vervroegde BMR-vaccinatie

Normaal krijgen kinderen op de leeftijd van 14 maanden een BMR-vaccinatie. Kinderen tussen de 6 en 14 maanden die een groot risico lopen op een mazeleninfectie, kunnen een vervroegde BMR-vaccinatie krijgen. Dat kan nodig zijn als een kind voor de leeftijd van 14 maanden op reis gaat naar een land waar mazelen veel voorkomt.
Bij kinderen beneden de leeftijd van 1 jaar, kunnen nog antistoffen van de moeder aanwezig zijn, waardoor de vaccinatie onvoldoende of niet werkt. Daarom moet de vervroegde BMR-vaccinatie bij deze jonge kinderen altijd na de eerste verjaardag herhaald worden.

Ga je naar Roemenië?

In Roemenië is al meer dan een jaar een grote mazelenuitbraak. Voor Roemenië geldt al een advies voor een vervroegde BMR. Neem hiervoor contact op met 088 22 99 444.

 


Contact

Vragen? Neem contact met ons op.

Bereikbaar op werkdagen tussen 8.30 - 16.30 uur.

Toename mazelenbesmettingen en vaccinatieadvies

Vaccinatieadvies buitenland

De adviezen van het RIVM over inhaalvaccinaties of vervroegd vaccineren verschillen per land.

Oekraïne en Roemenië
In een aantal Europese landen zijn momenteel uitbraken van mazelen. De grootste uitbraken zijn in Oekraïne en Roemenië. Het advies voor alle reizigers naar deze landen is zich te laten vaccineren tegen mazelen als zij niet eerder gevaccineerd zijn of mazelen hebben doorgemaakt. Voor kinderen die naar deze landen gaan, wordt vervroegde vaccinatie geadviseerd vanaf de leeftijd van 6 maanden. Kijk ook op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering.

Frankrijk, Italië, Polen, Tsjechië, Slowakije, Bulgarije, Litouwen en de orthodox Joodse gemeenschap in Londen
In deze landen en stad worden momenteel uitbraken gemeld. Omdat de mazelen hier vooral voorkomen onder de lokale bevolking, is het advies om bij nauw contact met de lokale bevolking (logeren bij mensen thuis, familiebezoek) de mazelenvaccinatiestatus op peil te brengen. Dat wil zeggen dat mensen die niet eerder gevaccineerd zijn en geen mazelen hebben doorgemaakt, het advies krijgen om zich te laten vaccineren. Voor kinderen vanaf 6 maanden die in deze landen bij mensen thuis logeren, wordt vervroegde vaccinatie geadviseerd.

Verenigde Staten
In verschillende staten zijn er uitbraken van mazelen die samenhangen met een dalende vaccinatiebereidheid onder specifieke bevolkingsgroepen. Een voorbeeld hiervan is de uitbraak in de orthodox Joodse gemeenschap in New York. Omdat mazelen vooral voorkomen onder de lokale bevolking, is het risico op besmetting tijdens een vakantie in de Verenigde Staten gering. In New York geldt in een aantal postcodegebieden een vaccinatieplicht voor bewoners. Zie voor meer informatie over het postcodegebied de website van de lokale gezondheidsautoriteiten in New York. Bij nauw contact met de lokale bevolking in een uitbraakgebied (bijvoorbeeld logeren bij mensen thuis) geldt het advies de mazelenvaccinatiestatus op peil te brengen. Dat wil zeggen dat mensen die niet eerder gevaccineerd zijn en geen mazelen hebben doorgemaakt, het advies krijgen zich te laten vaccineren. Voor kinderen vanaf 6 maanden die in deze uitbraakgebieden bij mensen thuis logeren, wordt vervroegde vaccinatie geadviseerd.

Zuid-Amerika
Met name in Venezuela is een mazelenuitbraak. De politieke chaos en het instorten van de gezondheidszorg in Venezuela heeft geleid tot een sterke daling van de vaccinatiegraad en uitbreken van mazelen in Venezuela en de grensgebieden met Brazilië, Colombia en Guyana. Bij reizen naar die gebieden is het advies de mazelenvaccinatiestatus op peil te brengen en kinderen vanaf de leeftijd van 6 maanden vervroegd te vaccineren.

Vragen of meer informatie?
Neem dan contact op met GGD Fryslân via 088 2299222 of info@ggdfryslan.nl.

Op deze website gebruiken we cookies