Actuele reizigersinformatie

Rabiësvaccin beperkt beschikbaar

Vanwege een beperkte beschikbaarheid van rabiësvaccin in Nederland wordt door het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering en het Landelijk Centrum Infectieziektebestrijding dringend geadviseerd geen rabiësvaccin meer te geven aan reizigers voorafgaand aan een reis. 

De vaccins die nog in Nederland aanwezig zijn worden beschikbaar gehouden voor mensen die mogelijk zijn blootgesteld aan het rabiësvirus. 

Voor de cliënten van GGD Fryslân betekent dit dat alleen diegenen die de afgelopen week een 1e rabiësvaccinatie hebben gehad nog de serie kunnen afmaken met de 2e rabiësvaccinatie. 

Rabiës (hondsdolheid) is een zeldzame, dodelijke infectieziekte. Rabiës wordt overgebracht door een beet, krab of lik van een besmet zoogdier. De ziekte is te voorkomen door contact met dieren in het buitenland te vermijden:

  • Vermijd vooral contact met honden of katten en apen.
  • Geef dieren geen eten.
  • Raak geen dode of zieke dieren aan.
  • Vermijd contact met vleermuizen (ook in Nederland) 

In het geval u mogelijk een risico hebt gelopen op rabiës:

  • Was de wond goed uit met water en zeep, een ander huishoudelijk reinigingsmiddel of desnoods alleen met water.
  • Ontsmet vervolgens de wond met alcohol (70%) of jodium.
  • Ga direct naar een arts.
  • Neem contact op met een alarmcentrale in Nederland.
  • Licht de plaatselijke politie over het voorval in, vooral als het gaat om een zwervend dier.
  • Stel uw huisarts direct bij thuiskomst op de hoogte. 

U kunt onze app "GGD REIST MEE" op uw telefoon zetten zodat u kunt uitzoeken in welke landen rabiës voorkomt. Ook staan in de app de juiste adviezen over wat te doen bij rabiësrisico. 

De verwachting is dat het vaccintekort nog tot eind augustus kan voortduren. 

Heeft u vragen over uw eigen specifieke situatie? Neem dan contact op met onze reizigersverpleegkundigen via reizigers@ggdfryslan.nl

 

 


Mazelen in Italië en Roemenië

In een aantal Europese landen zijn momenteel uitbraken van mazelen, met name in Roemenië en Italië. Ga je op reis naar één van deze landen, dan is soms een vervroegde vaccinatie tegen mazelen nodig (BMR-vaccinatie).

Op vakantie naar Italië?

In Italië zijn in 2017, verspreid over het land, enkele duizenden gevallen van mazelen gemeld, met name onder niet-gevaccineerden. Als je met kinderen op vakantie gaat naar Italië is het belangrijk dat ze tijdig gevaccineerd zijn volgens het Rijksvaccinatieprogramma. Voor een gewone vakantie in Italië is een vervroegde vaccinatie niet nodig. Alleen bij nauw contact met de lokale bevolking, zoals bijvoorbeeld logeren bij Italianen thuis, kan voor kinderen tussen 6 en 14 maanden vervroegde vaccinatie overwogen worden. Neem hiervoor contact met ons op 088 22 99 444.

Heerst er toch onverwacht mazelen op je vakantieadres, neem dan zo snel mogelijk contact op met een arts ter plekke. Een BMR-vaccinatie binnen 72 uur kan ongevaccineerde kinderen vanaf 6 maanden nog bescherming geven.

De vervroegde BMR-vaccinatie

Normaal krijgen kinderen op de leeftijd van 14 maanden een BMR-vaccinatie. Kinderen tussen de 6 en 14 maanden die een groot risico lopen op een mazeleninfectie, kunnen een vervroegde BMR-vaccinatie krijgen. Dat kan nodig zijn als een kind voor de leeftijd van 14 maanden op reis gaat naar een land waar mazelen veel voorkomt.
Bij kinderen beneden de leeftijd van 1 jaar, kunnen nog antistoffen van de moeder aanwezig zijn, waardoor de vaccinatie onvoldoende of niet werkt. Daarom moet de vervroegde BMR-vaccinatie bij deze jonge kinderen altijd na de eerste verjaardag herhaald worden.

Ga je naar Roemenië?

In Roemenië is al meer dan een jaar een grote mazelenuitbraak. Voor Roemenië geldt al een advies voor een vervroegde BMR. Neem hiervoor contact op met 088 22 99 444.

 


Contact

Vragen? Neem contact met ons op.

Bereikbaar op werkdagen tussen 8.30 - 16.30 uur.

Op deze website gebruiken we cookies