Meningokokkenziekte

Meningokokkenziekte is een ziekte die wordt veroorzaakt door een bacterie, de meningokok. Hiervan bestaan verschillende typen, waarvan type A, B,C, W en Y de bekendste zijn

Wat is het precies?

Meningokokkenziekte is een ziekte die wordt veroorzaakt door een bacterie, de meningokok. Hiervan bestaan verschillende typen, waarvan type A, B,C, W en Y de bekendste zijn. De bacterie is overdraagbaar door de lucht, door hoesten en niezen, of door zoenen van mens op mens. Als de bacterie in je neus zit kun je een ander besmetten zonder zelf ziek te zijn. Een aantal jaren geleden werd de vaccinatie tegen deze ziekte opgenomen in het Rijksvaccinatieprogramma omdat veel kinderen in die tijd ziek werden.

Sinds 2015 is het aantal ernstige ziektegevallen en overlijdens door meningokok type W toegenomen. Daarom wordt sinds 2018 gevaccineerd met een vaccin dat ook tegen dit type beschermt. 

Wat doen we om uitbraak te voorkomen?

Door de toename heeft de minister van VWSMinisterie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport besloten om in 2018 te gaan vaccineren met MenACWY-vaccin. Vanaf 1 mei 2018 krijgen kinderen van 14 maanden MenACWY in plaats van MenC. In oktober starten we met het vaccineren van tieners die vanaf 1 mei 2018 14 jaar worden.

Uitnodiging MenACWY vaccinatie

Ben je geboren tussen 1 mei en 31 december 2004? Dan krijg je in september of oktober een uitnodiging voor de vaccinatie. In deze uitnodiging staat waar en wanneer je verwacht wordt. Kun je niet op de aangegeven locatie, datum en/of tijd? Dan kun je op het locatieschema zien waar en wanneer je dan terecht kunt om de vaccinatie te krijgen. Je hoeft niet aan ons door te geven als je naar een andere locatie gaat.

Kunnen anderen zich ook laten vaccineren?

Ja, dat kan. Mensen die geen oproep hebben gehad voor de MenACWY-vaccinatie kunnen het vaccin tegen betaling ontvangen bij GGD Fryslân. Meer informatie hierover vind je op de pagina over de meningokokkenvaccinatie.

Wil je meer informatie of heb je vragen over de prik?

Via www.deelditnietmetjevrienden.nl vind je meer informatie. Wanneer je vragen hebt, kan je ze aan onze arts op locatie stellen, ons bellen via 088  22 99 444 óf stuur een mailtje naar menacwy@ggdfryslan.nl. Ook kan je via jouwggd.nl je vragen anoniem stellen door middel van een live chat. Dit kan op elke werkdag van 15.00 tot 21.00 uur en zondag van 18.00 tot 20.00 uur.


Contact

Heb je vragen of wil je meer informatie over de vaccinatie tegen baarmoederhalskanker? Neem dan contact met ons op.

Bereikbaar op werkdagen van 8.00 tot 17.00uur.

Op deze website gebruiken we cookies