Bekijk het laatste nieuws op onze coronapagina, ontdek meer over vaccineren en lees meer info voor zorg- en onderwijsprofessionals. Lees op onze dienstverleningspagina welke maatregelen er gelden tijdens een afspraak met GGD Fryslân.

Bijna klaar met de basisschool, je rol als ouder verandert

Je kind is nu op de leeftijd dat hij of zij zich snel ontwikkelt en steeds meer eigen verantwoordelijkheid krijgt. Het afscheid van de basisschool komt dichterbij. Jij en je kind zijn misschien al op zoek naar een school voor het voortgezet onderwijs. Een spannende tijd voor jou en je kind. Wij geven je graag tips en advies over wat de veranderingen op deze leeftijd voor jou als ouder betekenen.

Corona

De coronacrisis heeft een grote invloed op het dagelijks leven van ouders en kinderen. Het is goed voor te stellen dat jij als ouder vragen hebt over de opvoeding nu het hele gezin vaker de hele dag thuis is. Thuiswerken en je kind(eren) helpen met het schoolwerk. Hoe doe je dat?

Meer over opvoeden in coronatijd

Jouw rol als ouder

Je rol als ouder verandert. Je hebt niet altijd meer zicht op waar je kind is en wat je kind doet. In deze fase is het als ouder belangrijk om rekening te houden met de veranderingen bij je kind. Het is normaal dat je kind meer zelfstandigheid en meer eigen verantwoordelijkheid krijgt en dat je invloed als ouder kleiner lijkt te worden. Er zijn drie onderwerpen waar de meeste ouders mee te maken krijgen, waarin wij je graag advies geven:

  • De veranderingen bij je kind
  • Jouw invloed als ouder
  • Het maken van regels en stellen van grenzen

De veranderingen bij je kind

Het puberen begint

Aan het einde van de basisschool start de puberteit. De puberteit betekent veel veranderingen. Niet alleen zijn er lichamelijke veranderingen, maar ook sociaal-emotioneel verandert er veel. De puberteit begint niet voor elk kind op hetzelfde moment. Meisjes beginnen vaak eerder met puberen dan jongens. Kinderen worden steeds zelfstandiger en ze krijgen vaak hechtere vriendschappen.  Vrienden worden steeds belangrijker. Het kind ontwikkelt een eigen identiteit en een eigen mening.

Stevig in je schoenen

Je kind zal binnenkort naar het voortgezet onderwijs gaan. Een grote verandering in het leven van je kind. Op de basisschool hoort je kind bij de grootsten en oudsten, volgend jaar hoort hij of zij de kleinsten en de jongsten binnen de school. De basisschool is voor jou als ouder na 8 jaar bekend terrein, de school voor voortgezet onderwijs is nieuw. Nog meer dan eerst zal je merken dat je steeds minder weet en hoort over wat je kind doet en waar het mee bezig is.

Je kunt je kind helpen bij de overgang naar het voorgezet onderwijs. Praat met elkaar over de verandering van school en wat dat betekent. Hoe is het om andere klasgenoten te hebben, om met verschillende leerkrachten te maken te krijgen en hoe ga je om met al die oudere pubers in het schoolgebouw? Het is vooral belangrijk dat je interesse toont in je kind. Door de puberteit kan je kind soms anders reageren op jouw interesse en aandacht als ouder. Dit is heel normaal. Geef regelmatig complimenten en stimuleer positief gedrag, in de onzekere periode van de (beginnende) puberteit zijn die extra belangrijk. Voor jouw kind is er de pubergids. Hierin kan je kind zelf lezen wat er in de puberteit zal veranderen.

Bekijk de video van Trimbos-instituut over het puberbrein.

Meer over de puberteit

Jouw invloed als ouder

Je hebt meer invloed als ouder dan je soms denkt. Een manier om die invloed te gebruiken, is je eigen gedrag. Door betrokken te zijn en interesse te hebben in de belevingswereld van je kind, kun je ook invloed uitoefenen. Blijf daarom praten met je kind!

Media

Kinderen zijn op deze leeftijd steeds meer online. Vraag bij je kind na, wat hij of zij doet online, met wie hij of zij contact heeft. Maak zelf een account aan en volg je kind online. Wees nieuwsgierig.

Bekijk de onderstaande video over mediaopvoeding.

Meer weten over mediaopvoeding

 

Roken en alcohol

Wees je bewust van je eigen gedrag. Rook je zelf? Praat erover met je kind. Hoe is je eigen alcohol gebruik? Het voorbeeldgedrag van jou als ouder heeft een grote invloed op het gedrag van je kind.

In groep 8 is het moeilijk voor te stellen dat je kind gaat roken of drinken. Maar….stel nu alvast regels op over roken en alcohol. Wees duidelijk: NIX18. Dus niet roken en drinken voor je 18e. Geef daarnaast zelf het goede voorbeeld. De kans dat je kind dat je kind gaat roken is dan veel kleiner.

Bekijk de tips: Praten over roken en alcohol

 

Gezonde leefstijl

Een gezonde leefstijl is belangrijk voor de lichamelijke, maar ook voor de psychische en sociale ontwikkeling van je kind. Je kind wordt in deze fase steeds meer beïnvloed door vrienden, social media en influencers. Het is daarom extra van belang dat jij als ouder het goede voorbeeld geeft. Kies voor gezonde maaltijden en tussendoortjes, en zorg dat je kind elke dag minstens een uur flink beweegt. Het is goed om dagelijks buiten te spelen en lopend of met de fiets naar school of vriendjes te gaan. Daarnaast kun je je kind stimuleren een sport te beoefenen.

Bekijk de onderstaande video over gezonde voeding.

Webinar ‘Pubers opvoeden.. Hoe dan?!’

Naarmate kinderen ouder worden brengen zij steeds meer tijd door met vrienden en leeftijdsgenoten. Je kunt soms het gevoel krijgen dat wat je doet of zegt er eigenlijk niet meer toe doet. Toch heb je meer invloed dan je misschien wel denkt, ook op alcoholgebruik. Dit en meer leer je tijdens het webinar. Een webinar saai? Deze niet. Zie dit maar als een uitje! Daar zorgt Theater Smoar wel voor met een interactief theater. Wil je meedoen of meer info? Klik dan hieronder. 

  • Voor wie: ouders van kinderen in de leeftijd 11-14 jaar 
  • Wanneer: dinsdag 25 mei van 20.00 - 21.00 uur 
  • Kosten: gratis

Het maken van regels en stellen van grenzen

Regels, grenzen en pubers lijken geen goede combinatie. De puberteit betekent vaak meer strijd tussen ouders en kinderen. Pubers strijden tegen de regels van hun ouders. Maar duidelijke regels zijn juist belangrijk voor pubers.

Denk zelf goed na over de regels die als ouders stelt. Wat zijn de belangrijkste regels?  Waar kan je afspraken over maken? Wanneer geef je je kind onderhandelingsruimte? Ook al lijkt je kind zich te verzetten tegen je regels en zich er misschien niet aan te houden. Toch heeft het zin om afspraken te maken en regels te stellen en moet je ze vaak herhalen. Een regel stel je als ouder, een afspraak maak je samen. Bij een afspraak is er ruimte voor je kind voor onderhandeling.

  • Formuleer de regels positief en zorg dat de regels eerlijk zijn en dat je kind zich eraan kan houden.
  • Herhaal de regels vaak (moet ik je dan 100 x zeggen? Ja dat moet je 100x zeggen).
  • Maak in ieder geval afspraken over bijvoorbeeld mediagebruik, sporten, schoolresultaten en bedtijden.

Bekijk de onderstaand video voor tips over regels maken en grenzen stellen.

Wil je meer weten over

Bekijk ook de onderstaande video over weerbaarheid en bekijk de tips over zelfvertrouwen.

Voor gezinnen met een minimaal inkomen is het mogelijk om gebruik te maken van het Jeugd Sport en Cultuurfonds voor een financiële tegemoetkoming om deel te nemen aan een sport of culturele activiteiten. Voor een financiële tegemoetkoming voor andere binnen- en buitenschoolse activiteiten is er Stichting Leergeld. Bekijk voor meer informatie de video over Stichting Leergeld over het doen van een aanvraag. Een aanvraag doen kan ook via de website van Sam&voorkinderen.

Wat kun je verwachten bij een kind van 11 jaar, 12 jaar? Wat zijn goede opvoedtips? Waar vind je meer informatie? Maak gebruik van de GroeiGids app en je hebt alle informatie over opvoeden en opgroeien zo opgezocht. 

Contact

Heb je een vraag over het opvoeden, opgroeien en de gezondheid van je kind? En zoek je persoonlijk contact? Bel ons dan via het onderstaande nummer . We kunnen je telefonisch adviseren, maar je kunt ook een afspraak maken.