Bekijk het laatste nieuws op onze coronapagina, ontdek meer over vaccineren en lees meer info voor zorg- en onderwijsprofessionals. Lees op onze dienstverleningspagina welke maatregelen er gelden tijdens een afspraak met GGD Fryslân.

Bijna klaar met de basisschool, je rol als ouder verandert

Je kind is nu op de leeftijd dat hij of zij zich snel ontwikkelt en steeds meer eigen verantwoordelijkheid krijgt. Hij of zij is misschien soms al eens even alleen thuis, fietst zelfstandig in het verkeer en neemt vaker zelf beslissingen. Je kind zoekt meer zelfstandigheid. Bij sommige kinderen kondigt de puberteit zich al aan. Wij geven je graag tips en advies over wat bovenstaande veranderingen op deze leeftijd voor jou als ouder betekenen.

Corona

De coronacrisis heeft een grote invloed op het dagelijks leven van ouders en kinderen. Het is goed voor te stellen dat jij als ouder vragen hebt over de opvoeding nu het hele gezin vaker de hele dag thuis is. Thuiswerken en je kind(eren) helpen met het schoolwerk. Hoe doe je dat?

Meer over opvoeden in coronatijd

Jouw rol als ouder

Je rol als ouder verandert. Je hebt niet altijd meer zicht op waar je kind is en wat je kind doet. In deze fase is het als ouder belangrijk om rekening te houden met de veranderingen bij je kind. Het is normaal dat je kind meer zelfstandigheid en meer eigen verantwoordelijkheid krijgt en dat je invloed als ouder kleiner lijkt te worden. Er zijn drie onderwerpen waar de meeste ouders mee te maken krijgen, waarin wij je graag advies geven:

 • De veranderingen bij je kind
 • Jouw invloed als ouder en
 • Het maken van regels en stellen van grenzen

In de groei

Aan het einde van de basisschool begint het lichaam van je kind te veranderen. Hormonen zorgen voor lichamelijke veranderingen. Meisjes worden langer en krijgen soms al beginnende schaamharen en borstgroei. Bij jongens zie je deze lichamelijk verandering meestal op wat latere leeftijd. Een gezond gewicht is belangrijk voor het functioneren van je kind, voor de lichamelijke gezondheid maar ook voor hoe een kind in zijn vel zit en met anderen omgaat. Het uiterlijk wordt belangrijker voor je kind: hoe zie ik eruit? Wat doe ik aan? En wat vindt de ander daarvan?

Kinderen worden zelfstandiger en krijgen hechtere vriendschappen of worden voor het eerst echt verliefd.  Deze fase kunnen gevoelens van schaamte, onzekerheid en stemmingswisselingen met zich meebrengen. Voor jouw kind is er de pubergids. Hierin kan je kind zelf lezen wat er in de puberteit zal veranderen.

Jouw invloed als ouder

Je hebt meer invloed als ouder dan je soms denkt. Een manier om die invloed te gebruiken, is je eigen gedrag. Door het voordoen en door het goede voorbeeld te geven. Ongemerkt leren kinderen veel van hoe hun ouders ergens mee omgaan.

Mediagebruik

Je kind zal op deze leeftijd misschien zijn of haar eerste telefoon krijgen. Veel kinderen vinden media leuk en het past bij hun manier van leren, kijken en ontspannen. Media hebben dus veel positieve kanten. Het is toch nodig om je kind op een goede manier te begeleiden bij het gebruik van media.

Welk voorbeeld geef ik als ouder? Wees je ervan bewust dat een kind het gedrag van zijn ouders overneemt. Hoe vaak zit jij op je telefoon, ligt de telefoon op tafel bij het eten en gaat deze misschien mee naar boven ’s nachts? Er zijn onderwerpen waar je op deze leeftijd regels en afspraken over kan maken. Een voorbeeld is het mediagebruik van je kind.

 • Maak afspraken over mediagebruik en schermtijd. Veel kijken op beeldschermen heeft effect op de ogen van je kind. Ken je de 20-20-2 regel al?
  • 20 minuten dichtbij kijken? Dan 20 seconden ver weg kijken
  • Elke dag minstens 2 uur buiten (pauzes en wandelen of fietsen naar school tellen ook mee)
 • Gebruik een koptelefoon die over het hele oor valt in plaats van oortjes. Hiermee bescherm je oren tegen gehoorschade. Kijk of je op je apparaat een maximaal volume in kan stellen.

Bekijk de onderstaande video voor tips over mediaopvoeding.

 

Relaties en seksuele opvoeding

Dit is waarschijnlijk ook het moment dat je misschien nadenkt over de seksuele opvoeding van je kind. Als ouder speel je hierbij een belangrijke rol. Seksuele opvoeding is meer dan praten over seksualiteit, maar gaat ook over liefde, relaties, lekker in je vel zitten, trots zijn op je lichaam en over vriendschap. 

Webinar ‘Pubers opvoeden.. Hoe dan?!’

Naarmate kinderen ouder worden brengen zij steeds meer tijd door met vrienden en leeftijdsgenoten. Je kunt soms het gevoel krijgen dat wat je doet of zegt er eigenlijk niet meer toe doet. Toch heb je meer invloed dan je misschien wel denkt, ook op alcoholgebruik. Dit en meer leer je tijdens het webinar. Een webinar saai? Deze niet. Zie dit maar als een uitje! Daar zorgt Theater Smoar wel voor met een interactief theater. Wil je meedoen of meer info? Klik dan hieronder. 

 • Voor wie: ouders van kinderen in de leeftijd 11-14 jaar 
 • Wanneer: dinsdag 25 mei van 20.00 - 21.00 uur 
 • Kosten: gratis

Het maken van regels en stellen van grenzen

Met regels en afspraken stel je grenzen en zorg je voor veiligheid. Je kind wil graag meer zelfstandigheid en verantwoordelijkheid, maar daar horen duidelijke regels en afspraken bij. Maak afspraken over de dingen die jij het belangrijkst vindt, formuleer de regels positief en zorg dat de regels eerlijk zijn.

Bekijk de onderstaande video voor tips over regels maken en grenzen stellen.

Wil je meer weten over

Het is belangrijk dat je kind gezond eet en elke dag minstens een uur flink beweegt. Het is goed om dagelijks buiten te spelen en lopend of met de fiets naar school of vriendjes te gaan. Bekijk de beweegtips hoe je jouw kind stimuleren een sport te beoefenen. 

Bekijk de onderstaande video over gezonde voeding en bewegen.

Meer weten over problemen met zien en gehoorschade?

Voor gezinnen met een minimaal inkomen is het mogelijk om gebruik te maken van het Jeugd Sport en Cultuurfonds voor een financiële tegemoetkoming om deel te nemen aan een sport of culturele activiteiten. Voor een financiële tegemoetkoming voor andere binnen- en buitenschoolse activiteiten is er Stichting Leergeld. Bekijk voor meer informatie de video over Stichting Leergeld over het doen van een aanvraag. Een aanvraag doen kan ook via de website van Sam&voorkinderen.

Wat kun je verwachten bij een kind van 10 jaar, 11 jaar? Wat zijn goede opvoedtips? Waar vind je meer informatie? Maak gebruik van de GroeiGids app en je hebt alle informatie over opvoeden en opgroeien zo opgezocht. 

Contact

Heb je een vraag over het opvoeden, opgroeien en de gezondheid van je kind? En zoek je persoonlijk contact? Bel ons dan via het onderstaande nummer. We kunnen je telefonisch adviseren, maar je kunt ook een afspraak maken.