Bekijk het laatste nieuws op onze coronapagina, ontdek meer over vaccineren en lees meer info voor zorg- en onderwijsprofessionals. Lees op onze dienstverleningspagina welke maatregelen er gelden tijdens een afspraak met GGD Fryslân.

Help, mijn kind wordt puber. En nu?

Je kind wordt zelfstandiger, heeft een eigen mening en gaat meer zijn eigen gang. Je kind is volop in de puberteit en leeftijdsgenoten worden steeds belangrijker. Je kind wil niet meer dat jij als ouder alles voor hem bepaalt en vraagt liever advies aan vrienden en klasgenoten dan aan jou als ouder. Toch zijn de mening en de regels en grenzen van jou als ouder ook in deze periode onmisbaar. Wij geven je tips en advies over wat de veranderingen op deze leeftijd voor jou als ouder betekenen.

Je kind is volop in de puberteit en leeftijdsgenoten worden steeds belangrijker. Je kind wil niet meer dat jij als ouder alles voor hem bepaalt. Je kind vraagt liever advies aan vrienden en klasgenoten dan aan jou als ouder. Toch zijn de mening en de regels en grenzen van jou als ouder ook in deze periode onmisbaar.

Op deze pagina lees je informatie over:

Webinar 'Pubers opvoeden.. Hoe dan?!'

Corona

De coronacrisis heeft een grote invloed op het dagelijks leven van ouders en kinderen. Het is goed voor te stellen dat jij als ouder vragen hebt over de opvoeding nu het hele gezin vaker de hele dag thuis is. Thuiswerken en je kind(eren) helpen met het schoolwerk. Hoe doe je dat?

Meer over opvoeden in coronatijd

Veranderingen bij je kind

Omgaan met jouw puber in huis

Je kind kan in de puberteit ander gedrag laten zien dan wat je gewend was. Hij of zij toont misschien minder respect, is onbeleefd, passief of eigenwijs en dwars. Dit nieuwe gedrag ontstaat door de ontwikkeling van de hersenen en de groei naar zelfstandigheid. Als je steeds tegen dit gedrag in gaat, dan ontstaat er ruzie. Ook al lijkt het dat jij als ouder niet meer zo belangrijk bent, dit is zeker niet het geval.

TIP! Praat ook eens met andere ouders over jullie kinderen in de puberteit en hoe je hier als ouders mee om gaat.

Bekijk de onderstaande video voor tips over het omgaan met de zelfstandigheid van je puber.

Het goede voorbeeld geven, regels maken en grenzen stellen

Jouw invloed als ouder

Op deze leeftijd heb je nog steeds veel invloed op je kind en neemt jouw kind veel van jouw gedrag over.

Belangrijk in deze fase is daarom:

 • Leef je in, in de belevingswereld van jouw kind.
 • Toon interesse.
 • Blijf in gesprek.
 • Maak regels en stel grenzen.
 • Geef complimentjes.
 • Geef zelf het goede voorbeeld.

Mediawijs

In de puberteit is contact met leeftijdgenoten heel erg belangrijk. Sociale media zijn dan ook populair bij jongeren en hebben een grote rol in het leven van je kind. Als ze geen internet hebben om contact te kunnen maken met hun vrienden, kunnen ze zich eenzaam voelen. Online contact is een aanvulling op offline contact, zolang het geen negatieve invloed heeft op zaken zoals school, bewegen en sociaal contact. Het is belangrijk om steeds in gesprek te blijven met je kind over zijn/haar mediagebruik en hiervoor regels en afspraken te maken. Helaas komt het ook voor dat een kind te maken krijgt met cyberpesten of sexting en grooming. Het is belangrijk om signalen van pesten te herkennen en op tijd actie te ondernemen, door in gesprek te gaan met je kind en school. 

Bekijk ook de onderstaande video over mediagebruik. Bekijk de tips over mediagebruik of bekijk de website met adviezen over mediagebruik voor pubers.

Roken, alcohol en drugs

Op deze leeftijd worden normen en waarden vooral beïnvloed door leeftijdsgenoten. Jongeren durven meer risico’s te nemen in het bijzijn van hun vrienden of worden nieuwsgierig naar middelen. Het is belangrijk dat jij de grenzen aangeeft en de regels stelt. Stel de regel NIX18, dat geeft kinderen duidelijkheid.  Kinderen van ouders die regelmatig roken of drinken gaan zelf vaak ook roken en beginnen vaak eerder met drinken en ze drinken meer. Leg uit dat je niet wilt dat je kind gaat roken of alcohol en drugs gebruikt.  

 • Stel de regel NIX18.
 • Praat met jouw kind over het gebruik van alcohol, roken en drugs.
 • Wees je bewust van je invloed van jouw eigen gewoonten.

Bekijk de tips om in gesprek te gaan over roken, alcohol en drugs.

Relaties en seksualiteit

Op deze leeftijd kan je kind voor het eerst verliefd worden, zoenen en een eerste relatie krijgen, maar deze periode kan soms ook onzekerheid met zich meebrengen. Hoe ouder kinderen worden, hoe lastiger ze het vinden om met hun ouders over relaties en seksualiteit te praten. Het is ook zeker een lastig onderwerp. Kinderen weten echter vaak al veel via bijvoorbeeld vrienden en sociale media.

 • Vertel je kind dat hij alleen moet zoenen of vrijen als hij/zij dit echt wil en dat ‘nee’ zeggen altijd mag, ook al heb je eerder ‘ja’ gezegd.
 • Wijs je kind op betrouwbare informatie, zoals JouwGGD of Sense.
 • Laat je kind weten dat ze bij zorgen of problemen contact zoeken met een vertrouwd persoon in hun omgeving, bijvoorbeeld een vriend-(in), leerkracht of de jeugdverpleegkundige.

Bekijk de onderstaande video over seksuele voorlichting of bekijk de tips om in gesprek te gaan met je met je kind over seksualiteit.

Webinar ‘Pubers opvoeden.. Hoe dan?!’

Naarmate kinderen ouder worden brengen zij steeds meer tijd door met vrienden en leeftijdsgenoten. Je kunt soms het gevoel krijgen dat wat je doet of zegt er eigenlijk niet meer toe doet. Toch heb je meer invloed dan je misschien wel denkt, ook op alcoholgebruik. Dit en meer leer je tijdens het webinar. Een webinar saai? Deze niet. Zie dit maar als een uitje! Daar zorgt Theater Smoar wel voor met een interactief theater. Wil je meedoen of meer info? Klik dan hieronder. 

 • Voor wie: ouders van kinderen in de leeftijd 11-14 jaar 
 • Wanneer: dinsdag 25 mei van 20.00 - 21.00 uur
 • Kosten: gratis

Wil je meer weten over

Het is belangrijk dat je kind gezond eet en elke dag minstens een uur beweegt. Het is goed om dagelijks lopend of met de fiets naar school of vrienden te gaan. Daarnaast kun je je kind stimuleren een sport te beoefenen.

Meer weten over een gezond voedingspatroon en bewegen?

Voor gezinnen met een minimaal inkomen is het mogelijk om gebruik te maken van het Jeugd Sport en Cultuurfonds voor een financiële tegemoetkoming om deel te nemen aan een sport of culturele activiteiten. Voor een financiële tegemoetkoming voor andere binnen- en buitenschoolse activiteiten is er Stichting Leergeld. Bekijk voor meer informatie de video over Stichting Leergeld over het doen van een aanvraag. Een aanvraag doen kan ook via de website van Sam&voorkinderen.

Waar kan je kind met vragen terecht?

Elke puber heeft vragen die ze niet direct aan jou als ouder willen stellen. Daarvoor is de website van JouwGGD ontwikkeld. Een website waar pubers informatie kunnen vinden over gezondheid, gevoel, het eigen lichaam en nog veel meer. Ook kunnen ze er elke dag (anoniem) chatten met professionals. Voor specifieke informatie en vragen over relaties en seksualiteit kan je puber ook terecht op de website van Sense.

Wat kun je verwachten bij een kind van 13 en 14 jaar? Wat zijn goede opvoedtips? Waar vind je meer informatie? Maak gebruik van de GroeiGids app en je hebt alle informatie over opvoeden en opgroeien zo opgezocht.

Contact

Heb je een vraag over het opvoeden, opgroeien en de gezondheid van je kind? En zoek je persoonlijk contact? Bel ons dan via het onderstaande nummer. We kunnen je telefonisch adviseren, maar je kunt ook een afspraak maken.