Bekijk het laatste nieuws op onze coronapagina, ontdek meer over vaccineren en lees meer info voor zorg- en onderwijsprofessionals. Lees op onze dienstverleningspagina welke maatregelen er gelden tijdens een afspraak met GGD Fryslân.

Opvoeden van je puber, een (leuke) uitdaging

Je kind heeft inmiddels een eerste start gemaakt op het voortgezet onderwijs. Een tijd van veel veranderingen en nieuwe uitdagingen waarin je kind op weg is naar volwassenheid. Wij geven je graag tips en advies over wat de veranderingen op deze leeftijd voor jou als ouder betekenen.

Corona

De coronacrisis heeft een grote invloed op het dagelijks leven van ouders en kinderen. Het is goed voor te stellen dat jij als ouder vragen hebt over de opvoeding nu het hele gezin vaker de hele dag thuis is. Thuiswerken en je kind(eren) helpen met het schoolwerk. Hoe doe je dat?

Meer over opvoeden in coronatijd

Veranderingen bij je kind

Waar je kind vorig jaar nog de oudste van de school was, is het nu weer de jongste. Door de puberteit maakt je kind zowel lichamelijk als sociaal-emotioneel heel veel ontwikkelingen door. Dit alles kan ervoor zorgen dat je kind zich misschien onzeker voelt. Daarnaast kan je kind in de puberteit ander gedrag laten zien dan wat je gewend was. Hij of zij toont misschien minder respect, is onbeleefd, passief of eigenwijs en dwars. Dit nieuwe gedrag ontstaat door de ontwikkeling van de hersenen en de groei naar zelfstandigheid. Op de middelbare school kan je kind ook (meer) te maken krijgen met de druk om te presteren en eventueel faalangst. In de puberteit lijkt het dat jij als ouder niet meer zo belangrijk bent, maar dit is zeker niet het geval.

TIP! Praat ook eens met andere ouders over jullie kinderen in de puberteit en hoe je hier als ouders mee om gaat.

Meer over lichamelijke ontwikkelingen

 

Meer over sociaal-emotionele ontwikkelingen

Het goede voorbeeld geven, regels maken en grenzen stellen

Jouw invloed als ouder

Op deze leeftijd heb je nog steeds veel invloed op je kind en neemt jouw kind veel van jouw gedrag over. Belangrijk in deze fase is daarom:

 • Leef je in, in de belevingswereld van jouw kind
 • Toon interesse
 • Blijf in gesprek
 • Maak regels en stel grenzen
 • Geef complimentjes
 • Geef zelf het goede voorbeeld

Mediawijs

Media spelen een steeds grotere rol in het leven van je kind. Vanaf 12 jaar wordt het steeds moeilijker om nog precies te weten wat een puber allemaal doet en ziet via media. Dat is ook niet erg: ze hebben die vrijheid nodig om zich te ontwikkelen.

Aan de andere kant kunnen ze nog niet altijd overzien wat de gevolgen zijn van hun gedrag. Daarom is het goed om samen afspraken te maken en een aantal regels en grenzen aan te geven. Helaas komt het ook voor dat een kind te maken krijgt met cyberpesten of sexting en grooming. Het is belangrijk om signalen van pesten te herkennen en op tijd actie te ondernemen.  

Bekijk ook de onderstaande video over mediagebruik. Bekijk de tips over mediagebruik of bekijk de website met adviezen over mediagebruik voor pubers.

Roken, alcohol en drugs

Op deze leeftijd worden normen en waarden voornamelijk beïnvloed door leeftijdsgenoten. In de brugklas kan jouw kind meer in contact komen met jongeren die roken, alcohol drinken of drugs gebruiken. Mede door de pubertijd en de vrienden zal de interesse naar dit soort middelen groeien. Dit komt omdat er tijdens de ontwikkeling van de hersenen in deze periode een grotere gevoeligheid voor druk van de omgeving ontstaat. In de brugklas staan de onderwerpen roken, alcohol en drugs nog wat verder weg van jongeren, dan op iets latere leeftijd. De invloed van ouders is op deze leeftijd echter nog groot.  

 • Stel de regel NIX18.
 • Praat met jouw kind over het gebruik van alcohol, roken en drugs.
 • Wees je bewust van je invloed van jouw eigen gewoonten.

Bekijk de tips om in gesprek te gaan over roken, alcohol en drugs.

Relaties en seksualiteit

De seksuele ontwikkeling van kinderen begint al vroeg. Zelfs als ze heel klein zijn, leren ze al van alles over liefde, relaties en seksualiteit. Seksuele opvoeding gaat over meer dan alleen seksualiteit. Het gaat ook over liefde, relaties, lekker in je vel zitten, zeggen wat je wel en niet wilt, trots zijn op je lichaam en vriendschap. Hoe ouder kinderen worden, hoe lastiger ze het vinden om te praten over relaties en seksualiteit. Ook kan dit voor jou als ouder lastig zijn.

 • Vertel je kind dat het heel normaal is om soms onzeker te zijn.
 • Vertel je kind dat hij alleen moet zoenen of vrijen als hij/zij dit echt wil en dat ‘nee’ zeggen altijd mag, ook al heb je eerder ‘ja’ gezegd
 • Wijs je kind op betrouwbare informatie, zoals JouwGGD of Sense
 • Laat je kind weten dat ze bij zorgen of problemen contact zoeken met een vertrouwd persoon in hun omgeving, bijvoorbeeld een vriend-(in), leerkracht of de jeugdverpleegkundige.

Webinar 'Pubers opvoeden.. Hoe dan?!'

Naarmate kinderen ouder worden brengen zij steeds meer tijd door met vrienden en leeftijdsgenoten. Je kunt soms het gevoel krijgen dat wat je doet of zegt er eigenlijk niet meer toe doet. Toch heb je meer invloed dan je misschien wel denkt, ook op alcoholgebruik. Dit en meer leer je tijdens het webinar. Een webinar saai? Deze niet. Zie dit maar als een uitje! Daar zorgt Theater Smoar wel voor met een interactief theater. Wil je meedoen of meer info? Klik dan hieronder. 

 • Voor wie: ouders van kinderen in de leeftijd 11-14 jaar 
 • Wanneer: dinsdag 25 mei van 20.00 - 21.00 uur 
 • Kosten: gratis

Wil je meer weten over

Het is belangrijk dat je kind gezond eet en elke dag minstens een uur beweegt. Het is goed om dagelijks lopend of met de fiets naar school of vrienden te gaan. Daarnaast kun je je kind stimuleren een sport te beoefenen.

Voor gezinnen met een minimaal inkomen is het mogelijk om gebruik te maken van het Jeugd Sport en Cultuurfonds voor een financiële tegemoetkoming om deel te nemen aan een sport of culturele activiteiten. Voor een financiële tegemoetkoming voor andere binnen- en buitenschoolse activiteiten is er Stichting Leergeld. Bekijk voor meer informatie de video over Stichting Leergeld over het doen van een aanvraag. Een aanvraag doen kan ook via de website van Sam&voorkinderen.

Waar kan je kind met vragen terecht?

Elke puber heeft vragen die ze niet direct aan jou als ouder willen stellen. Daarvoor is de website van JouwGGD ontwikkeld. Een website waar pubers informatie kunnen vinden over gezondheid, gevoel, het eigen lichaam en nog veel meer. Ook kunnen ze er elke dag (anoniem) chatten met professionals. Voor specifieke informatie en vragen over relaties en seksualiteit kan je puber ook terecht op de website van Sense.

Wat kun je verwachten bij een kind van 11 t/m 13 jaar? Wat zijn goede opvoedtips? Waar vind je meer informatie? Maak gebruik van de GroeiGids app en je hebt alle informatie over opvoeden en opgroeien zo opgezocht.

Contact

Heb je een vraag over het opvoeden, opgroeien en de gezondheid van je kind? En zoek je persoonlijk contact? Bel ons dan via onderstaande telefoonnummer. We kunnen je telefonisch adviseren, maar je kunt ook een afspraak maken.