Bekijk het laatste nieuws op onze coronapagina, ontdek meer over vaccineren en lees meer info voor zorg- en onderwijsprofessionals. Lees op onze dienstverleningspagina welke maatregelen er gelden tijdens een afspraak met GGD Fryslân.

Informatie voor ouders in coronatijd

Jongeren worden hard getroffen in deze periode. Zij kunnen door alle maatregelen somber of eenzaam zijn of een gebrek aan motivatie hebben. Voor jongeren is het lastig om zich aan de maatregelen te houden, doordat het perspectief en de noodzaak voor henzelf ontbreekt.

Op deze pagina lees je informatie over:

Corona

Er komt steeds meer aandacht en begrip voor de lastige situatie waar jongeren zich in bevinden. De spanning tussen loslaten en behoeden kan voor jou als ouder een dilemma zijn. Hoe ga jij hiermee om?

Meer informatie voor ouders in coronatijd

Opvoeden

Het coronavirus is van invloed op het leven van gezinnen en de relatie tussen ouders en kinderen. Los van corona kan (het begin van) de puberteit van kinderen al een ingewikkelde fase voor jou als ouder zijn. Omgaan met pubers in deze coronacrisis is dan soms extra lastig. Vrienden en school zijn belangrijk voor de mentale gezondheid van jongeren. Tegelijkertijd is het belangrijk dat het virus niet verspreidt. Als ouder moet je hier afgewogen keuzes in maken, maar word je ook geconfronteerd met tegengestelde belangen en soms onduidelijke maatregelen.

Meer over opvoeden

 

Meer over praten over opvoeden

Thuis

De scholen zijn weer (gedeeltelijk) open. Daarnaast volgen kinderen de andere dagen thuisonderwijs. Het geven en krijgen van thuisonderwijs vraagt tijd en aandacht van ouders en kinderen. Hoe krijg en houd je tieners gemotiveerd voor onderwijs op afstand? Ouders werken ook veelal thuis. Hoe ga je hier als ouder en als gezin mee om? Bekijk de tips over het omgaan met de thuisblijfsituatie.

Gezondheid

In deze tijd is het belangrijk om gezond te blijven. Heb jij voldoende aandacht voor beweging, voeding, slaap en jullie mentale gezondheid? Het coronavirus zal voorlopig ieders leven en werk blijven beïnvloeden. Wat kun je als ouder doen om spanningen te voorkomen? En wat doe je als deze toch oplopen? Het is belangrijk om samen met je kind een balans te zoeken. Bekijk de video over gezond blijven tijdens de coronacrisis.

Een belangrijk aandachtspunt qua gezondheid is het beeldschermgebruik. Op dit moment zitten we vaak achter het scherm van televisie, telefoon, tablet of computer. Als je samen handig omgaat met al die beeldschermen thuis, kun je daar prima mee functioneren. Bekijk de tips over mediagebruik.

Praten over corona

Hoe praat jij met je kind over corona en de situatie eromheen? Het belangrijkste is: stel vragen en luister naar je kind. Wees eerlijk over het coronavirus en de situatie zonder je kind bang te maken.

Tip over praten met je kind over corona

Wil je meer informatie?

Het coronavirus zal voorlopig ieders leven en werk blijven beïnvloeden. Hoe gaan jij en je kinderen hiermee om? Veel vragen van ouders worden hier beantwoord.

Informatie voor ouders

Contact

Heb je een vraag over het opvoeden, opgroeien en de gezondheid van je kind in coronatijd? En zoek je persoonlijk contact? Bel ons dan via het onderstaande telefoonnummer. We kunnen je telefonisch adviseren, maar je kunt ook een afspraak maken.