In Fryslân is bij meerdere inwoners het coronavirus vastgesteld. Bekijk onze coronaviruspagina voor meer informatie.

Vraag en antwoord COVID-19

Heb je een vraag over het coronavirus? Kijk hieronder of je vraag ertussen staat. Kun je jouw vraag niet vinden? Kijk dan op de website van het RIVM. Kijk voor de actuele zaken op het gebied van gezondheid op onze coronapagina.

Vragen over je gezondheid

Welke voorzorgsmaatregelen moet ik zelf in acht nemen?

De belangrijkste maatregelen die je kunt nemen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen, zijn als volgt:

Deze maatregelen gelden voor alle virussen die griep en verkoudheid kunnen veroorzaken. Het is dus altijd belangrijk om deze op te volgen.

Kijk voor alle vragen en antwoorden op de website van het RIVM.

Ik heb de BCG-vaccinatie (tuberculose) gehad. Kan ik nu het coronavirus niet meer krijgen?

Er is een onderzoek gestart om duidelijk te krijgen of het vaccin tegen tuberculose (BCG-vaccinatie) zorgmedewerkers kan beschermen tegen het coronavirus. De academische ziekenhuizen in Nijmegen en Utrecht voeren dit onderzoek uit. Meer informatie hierover vind je hier.

Ik worstel met andere gezondheidsproblemen (astma, COPD, diabetes, enz.). Wat moet ik doen?

Vermijd zoveel mogelijk contact met andere mensen. Grote gezelschappen en reizen met het openbaar vervoer wordt afgeraden. Bovendien wordt aan iedereen dringend verzocht om bezoek aan mensen met gezondheidsproblemen te beperken. Houd tot slot de standaard hygiënemaatregelen in acht en blijf uit de buurt van mensen die ziek zijn. Lees hier meer over de hygiënemaatregelen.

Ik voel mij ziek, wanneer word ik getest?

De (huis)arts zal bepalen of iemand met klachten getest moet worden. Dit zijn vooral mensen uit kwetsbare groepen. Onder kwetsbare groepen vallen mensen van 70 jaar en ouder en mensen die op basis van onderliggend lijden in aanmerking komen voor griepvaccinatie. Het gaat om volwassenen (ouder dan 18 jaar) met:

 • afwijkingen en functiestoornissen van de luchtwegen en longen;
 • chronische hartaandoeningen;
 • diabetes mellitus;
 • ernstige nieraandoeningen die leiden tot dialyse of niertransplantatie;
 • verminderde weerstand tegen infecties:
  • door medicatie voor auto-immuunziekten,
  • na orgaantransplantatie,
  • bij hematologische aandoeningen,
  • bij aangeboren of op latere leeftijd ontstane afweerstoornissen waarvoor behandeling nodig is,
  • bij chemotherapie en/of bestraling bij kankerpatiënten;
 • een hivinfectie in overleg met de hiv humaan immunodeficientievirus -behandelaar.

Het RIVM heeft het testbeleid veranderd om vooral kwetsbare mensen beter te kunnen vinden en op tijd te kunnen behandelen. Het testen gebeurt volgens de richtlijnen van het RIVM. Door te testen volgens de richtlijnen zorgen we ervoor dat er voldoende voorzieningen beschikbaar zijn voor de mensen die ze het meest nodig hebben. Kijk voor meer informatie op de antwoordpagina van het RIVM.

Bekijk hieronder de uitleg van onze arts Infectieziektebestrijding Everhard Hofstra die op 17 maart toelichtte waarom niet iedereen wordt getest.

Wat kan jij zelf doen?

 • Blijf thuis als je verkoudheidsklachten of koorts vanaf 38 graden hebt
 • Houd afstand tot andere mensen
 • Was je handen regelmatig met water en zeep
 • Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog
 • Gebruik papieren zakdoekjes
 • Geen handen schudden

Kijk voor alle vragen en antwoorden op de website van het RIVM.

In de maatregelen lees ik vaak over koorts en/of verhoging. Wat is het verschil tussen koorts en verhoging?

Het is nog wel eens onduidelijk wanneer je koorts hebt en wanneer je verhoging hebt. Je normale lichaamstemperatuur is maximaal 37,5 graden Celsius. Verhoging is eigenlijk een temperatuur die hoger is dan een normale lichaamstemperatuur (37,5⁰C), maar lager dan een koortstemperatuur (38⁰C). Met andere woorden alles tussen 37,5 en 38 graden Celsius noemen we verhoging. Je spreekt van koorts als je temperatuur boven de 38 graden Celsius is.

Vragen over de situatie in Nederland

Welke informatie vind ik waar en wie kan ik daarvoor bellen?

Kunnen mijn kinderen nog buiten spelen?

Het RIVM geeft aan dat jonge kinderen (jonger dan 12 jaar) nog wel met elkaar mogen blijven buitenspelen. Het RIVM benadrukt dat dit geen gevaar voor de gezondheid oplevert. Maar het dringend advies is wel om het aantal jonge kinderen dat samenspeelt te beperken. Daarmee wordt ook een beroep gedaan op ouders.

Bekijk hieronder de uitleg van onze arts Infectieziektebestrijding Everhard Hofstra die op 18 maart een toelichting gaf.

Is de thuiszorg die mij komt wel veilig?

Zorgmedewerkers die bij u thuiskomen passen standaard hygiënemaatregelen toe. Bij langdurig en nauw contact dragen de zorgmedewerkers bescherming. Bij verkoudheid en/of hoesten en koorts gaan zorgmedewerkers niet aan het werk.  Zorgmedewerkers schudden geen handen.

1,5 meter afstand houden, wat betekent dat voor ons dagelijks leven?

Je kunt naar buiten, boodschappen doen of de hond uitlaten, maar houd waar mogelijk 1,5 meter (twee armlengtes) afstand van elkaar. Onderstaande afbeelding van Rijksoverheid geeft helder weer wat ‘afstand houden’ voor jou betekent.

Waar moet ik op letten bij het aanbieden van hulp?

Voel jij je goed, heb je geen verkoudheidsklachten en je wilt graag iets voor een ander betekenen? Houd dan minimaal 1,5 meter afstand en zorg voor goede hygiënemaatregelen
Door meer fysieke afstand van elkaar te nemen, is de kans kleiner dat je elkaar besmet. Heb je klachten? Blijf dan thuis.

Hieronder enkele voorbeelden wat je zou kunnen doen:

 • Haal je boodschappen voor de buren? Zet de boodschappen voor de voordeur, bel aan en houd minimaal 1,5 meter afstand. Na afloop goed je handen wassen.
 • Wil je een scholier of student vragen om op de kinderen op te oppassen? Houd in dat geval één vast oppasadres aan. Ga dus niet bij verschillende gezinnen oppassen.
 • (Video)bellen met elkaar kan natuurlijk altijd.
 • Schrijf eens een mooie brief of kaartje of stuur een leuke videoboodschap!
Ik heb nog afspraken staan. Kan ik hier gewoon naartoe?

Alle bijeenkomsten worden verboden tot 1 juni (in plaats van 6 april), ook met minder dan 100 mensen. Voor begrafenissen en kerkelijke bruiloften geldt een uitzondering, waarover later meer informatie komt.

De belangrijkste maatregelen op een rijtje:

Kijk voor alle vragen en antwoorden op de website van het RIVM.

Loop ik een gezondheidsrisico als ik een (familie)bijeenkomst bezoek?

We volgen de landelijke adviezen van het RIVM. Op plekken waar mensen bij elkaar komen, kunnen virussen gemakkelijker verspreiden. Om die reden worden alle bijeenkomsten tot 1 juni (in plaats van 6 april) verboden, ook met minder dan 100 mensen. Voor begrafenissen en kerkelijke bruilofen geldt een uitzondering waarover later meer informatie komt.  

Kan ik nog gebruik maken van het openbaar vervoer?

Het openbaar vervoer blijft rijden en ook de stations zijn open. Blijf thuis als je een van de volgende klachten hebt: neusverkouden, keelpijn, hoesten en koorts. Bovendien gelden ook in het openbaar vervoer de geldende richtlijnen van het RIVM:

Heb je een kwetsbare gezondheid? Vermijd in dat geval het openbaar vervoer. Moet je toch ergens dringend heen, vraag dan in je omgeving om hulp of reis per taxi. Houd de website van Rijksoverheid in de gaten voor meer informatie.

Hoeveel mensen zijn positief getest op het coronavirus in Nederland?

GGD Fryslan en alle GGD’en in Nederland werken bij de bestrijding en het indammen van het coronavirus volgens het beleid van het RIVM. Dat is ook de reden dat wij vaak verwijzen naar hun landelijke website. Zo kunnen we in deze periode met elkaar zoveel mogelijk zorgen voor eenduidige berichtgeving. Het RIVM houdt dagelijks bij hoeveel mensen positief getest zijn op het coronavirus. Op deze kaart krijg je letterlijk een beeld van het actuele aantal positief geteste personen in Nederland en per provincie.

Bekijk de kaart van het RIVM Bekijk de kaart van het RIVM

 

Coronavirus in rioolwater?

Het nieuwe coronavirus is in Nederlands rioolwater aangetroffen. Dat blijkt uit onderzoek van het RIVM. Sommige patiënten met COVID-19 hebben het nieuwe coronavirus in de ontlasting. Die ontlasting komt via de toiletten in het riool terecht. Afvalwatermedewerkers zijn beschermd tegen het virus als zij zich houden aan de hygiënevoorschriften. Mensen die met afvalwater werken, moeten direct contact met en het inslikken en/of inademen van nevel van afvalwater vermijden. Dit betekent dat zij persoonlijke beschermingsmiddelen moeten dragen die bij de werkzaamheden passen. Voor meer informatie lees verder op de website van het RIVM.

Vragen over aanpak in Nederland

Welke informatie vind ik waar en wie kan ik daarvoor bellen?

Als ik andere vragen heb, waar kan ik de antwoorden dan vinden?

Deze vind je op de website van het RIVM en/of op de website van de Rijksoverheid. Heb je na het lezen van deze informatie nog vragen? Neem dan contact op met het publieksnummer via (0800) 1351. Maak je je zorgen over jouw gezondheid? Neem dan telefonisch contact op met jouw huisarts. De huisarts bepaalt op basis van jouw klachten of verder onderzoek nodig is.

Waarom wordt er alleen nog maar contactonderzoek gedaan en is er gestopt met het brononderzoek?

In deze fase van de epidemie voegt brononderzoek niet meer veel toe. Het onderzoek bij de patiënten richt zich vooral op het opsporen van kwetsbare patiënten in de samenleving. De middelen die de GGD kan inzetten voor het onderzoek richten zich om die reden vooral op het contactonderzoek.

Ik voel mij ziek, wanneer word ik getest?

De (huis)arts zal bepalen of iemand met klachten getest moet worden. Dit zijn vooral mensen uit kwetsbare groepen. Onder kwetsbare groepen vallen mensen van 70 jaar en ouder en mensen die op basis van onderliggend lijden in aanmerking komen voor griepvaccinatie. Het gaat om volwassenen (ouder dan 18 jaar) met:

 • afwijkingen en functiestoornissen van de luchtwegen en longen;
 • chronische hartaandoeningen;
 • diabetes mellitus;
 • ernstige nieraandoeningen die leiden tot dialyse of niertransplantatie;
 • verminderde weerstand tegen infecties:
  • door medicatie voor auto-immuunziekten,
  • na orgaantransplantatie,
  • bij hematologische aandoeningen,
  • bij aangeboren of op latere leeftijd ontstane afweerstoornissen waarvoor behandeling nodig is,
  • bij chemotherapie en/of bestraling bij kankerpatiënten;
 • een hivinfectie in overleg met de hiv humaan immunodeficientievirus -behandelaar.

Het RIVM heeft het testbeleid veranderd om vooral kwetsbare mensen beter te kunnen vinden en op tijd te kunnen behandelen. Het testen gebeurt volgens de richtlijnen van het RIVM. Door te testen volgens de richtlijnen zorgen we ervoor dat er voldoende voorzieningen beschikbaar zijn voor de mensen die ze het meest nodig hebben. Kijk voor meer informatie op de antwoordpagina van het RIVM.

Bekijk hieronder de uitleg van onze arts Infectieziektebestrijding Everhard Hofstra die op 17 maart toelichtte waarom niet iedereen wordt getest.

Wat kan jij zelf doen?

 • Blijf thuis als je verkoudheidsklachten of koorts vanaf 38 graden hebt
 • Houd afstand tot andere mensen
 • Was je handen regelmatig met water en zeep
 • Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog
 • Gebruik papieren zakdoekjes
 • Geen handen schudden

Kijk voor alle vragen en antwoorden op de website van het RIVM.

Worden er patiënten uit het zuiden van Nederland overgeplaatst naar Fryslân? En wat betekent dit voor de zorg in Fryslân?

Omdat het aantal bedden in Nederland beperkt is, moeten we de bedden met z’n allen delen. De ziekenhuizen hebben onderling contact met elkaar hierover. Patiënten uit Brabant zullen eerst zoveel mogelijk in ziekenhuizen in de regio opgenomen worden. Het kan ook voorkomen dat een patiënt om een andere reden dan het coronavirus vanuit een ander ziekenhuis naar Fryslân komt. 

Mag ik nog wel een kaartje sturen of ontvangen brief openen?

Hoewel de kans klein is, is de kans aanwezig dat je ziek kunt worden als je spullen of oppervlakken aanraakt of vastpakt, zoals een mooie tekening of kaartje per post, pakketjes of een bos bloemen. Die kans wordt nog kleiner als je regelmatig je handen wast en voorkomt dat je na het aanraken met de handen in het gezicht komt. Ziek worden via een bacterie of virus via oppervlakken is dus mogelijk. De belangrijkste routes blijven overdracht via druppels door niezen en hoesten en via de handen. Volg daarom de bestaande hygiëneadviezen en maatregelen die voor iedereen gelden. 

Vragen voor werknemers/werkgevers

Kan ik naar mijn werk?

We volgen de landelijke adviezen van het RIVM als het gaat om (thuis)werken.
Hieronder de beslisboom die vanuit het RIVM is opgesteld.

Beslisboom maatregelen coronavirus RIVM, kan je naar je werk?

Moet ik als werkgever nog speciale maatregelen treffen?

Alle informatie voor werkgevers over corona vind je op de website van Rijksoverheid.

Wat zijn mijn rechten als werknemer?

Voor een helder overzicht met al jouw rechten als werknemer raden we je aan en kijkje te nemen op de website van Rijksoverheid.

Vragen over het onderwijs

Kan mijn kind naar school?

Het kabinet heeft besloten dat met ingang van maandag 16 maart 2020 alle scholen en de kinderopvang dicht gaan. Kinderen van ouders die werken in een cruciale beroepsgroep of in een vitaal proces, kunnen wel naar school of de kinderopvang. 

Werk je in zo’n beroepsgroep of sector? Dan kan je kind dus op de gebruikelijke tijd naar de eigen school of kinderopvang brengen. Dit geldt in ieder geval tot 6 april 2020 voor alle kinderen in het basisonderwijs en de kinderopvang.

Als er eventuele aanpassingen zijn, word je hierover geïnformeerd door de school of de kinderopvang van je kind.

Welke beroepen zitten in de vitale sector? Welke beroepen zitten in de vitale sector?

 

Wat betekent het nu dat de centraal examens niet doorgaan?

Scholen hebben tot en met juni de tijd om de schoolexamens af te ronden. De resultaten van de schoolexamens vormen de basis voor het behalen van het diploma dit schooljaar. Het eindexamen bestaat uit het schoolexamen en het centraal examen aan het einde van het laatste schooljaar. Het centraal examen is voor heel Nederland hetzelfde voor alle leerlingen. Het centrale examen gaat dus niet door, wél de schoolexamens. Meer informatie hierover vind je op de website van Rijksoverheid.

Gaan de schoolexamens nog wel door?

Ja, de schoolexamens gaan door. Scholen hebben de komende periode de tijd om leerlingen op afstand voor te bereiden en de schoolexamens af te nemen. Omdat er geen centrale examens volgen, hebben de scholen hier extra tijd voor. Scholen wordt gevraagd om in lijn met de nieuwe maatregelen de schoolexamens zo veel mogelijk op afstand te doen. Scholen kiezen zelf een passende manier voor de afname van het schoolexamen. Dat kan bijvoorbeeld via (beeld)bellen, maar ook fysiek op school of in kleinere groepen. Dit in lijn met de nieuwe maatregelen. Meer informatie ontvang je via de schoolinstelling van je kind. Vragen over het coronavirus en examens in het voortgezet onderwijs vind je op de website van Rijksoverheid.

Vragen over kinderopvang

Mijn kind gaat niet meer naar de kinderopvang. Moet ik door blijven betalen?

De overheid roept ouders op om de kinderopvang te blijven betalen. Als je de factuur betaalt, behoud je jouw recht op kinderopvangtoeslag en de plek op jouw kinderopvang. Meer informatie over dit onderwerp kun je vinden op de website van Rijksoverheid.

Vragen over COVID-19

Wat is het coronavirus exact?

Er bestaan verschillende coronavirussen. De meeste coronavirussen zorgen voor milde klachten zoals verkoudheid in de winter. Sommige coronavirussen kunnen ernstigere longklachten veroorzaken, zoals MERS en SARS. Het nieuwe coronavirus hoort bij die laatste groep. De ziekte die het virus veroorzaakt heeft de naam COVID-19. Meer informatie over het coronavirus is te vinden op de website van het RIVM.

Hoeveel mensen zijn positief getest op het coronavirus in Nederland?

GGD Fryslan en alle GGD’en in Nederland werken bij de bestrijding en het indammen van het coronavirus volgens het beleid van het RIVM. Dat is ook de reden dat wij vaak verwijzen naar hun landelijke website. Zo kunnen we in deze periode met elkaar zoveel mogelijk zorgen voor eenduidige berichtgeving. Het RIVM houdt dagelijks bij hoeveel mensen positief getest zijn op het coronavirus. Op deze kaart krijg je letterlijk een beeld van het actuele aantal positief geteste personen in Nederland en per provincie.

Bekijk de kaart van het RIVM Bekijk de kaart van het RIVM

 

Algemene informatie over de GGD Fryslân

Wat is een testlocatie en voor wie is deze bedoeld?

In de Cammingahal in Leeuwarden is een testlocatie voor zorgmedewerkers ingericht. In eerste instantie gaat het om zorgmedewerkers als huisartsen, thuiszorg-verpleegkundigen en medewerkers van het Medisch Centrum Leeuwarden. De testen worden gedaan op afspraak. Door de Cammingahal als testlocatie in te richten, kunnen we efficiënter testen. Het testen doen we conform de richtlijnen van het RIVM. Mensen die niet in staat zijn om zelf naar de testlocatie te komen, bezoeken we in de thuisomgeving.

 

Wat doet GGD Fryslân?

Wij als GGD Fryslân voeren bij vastgestelde coronapatiënten in de provincie Fryslân het bron- en contactonderzoek uit. Dit betekent dat wij in kaart brengen met wie de patiënt (tijdens de besmettelijke periode) contact heeft gehad. Contacten van de patiënten zullen door ons worden benaderd. We vragen hen om twee keer per dag hun temperatuur op te nemen en dit te melden aan de GGD. Ook moeten zij het melden als ze andere klachten hebben die passen bij het nieuwe coronavirus. In dat geval krijgen zij gerichte adviezen. Dit doen we om de verdere verspreiding van het virus te voorkomen.

Meer informatie

U kunt ook de websites van het RIVM en de Rijksoverheid checken voor de meest actuele informatie over corona.

Heeft u een medische vraag over het coronavirus en het betreft de actuele stand van zaken, gezondheidsklachten, coronatest, thuisquarantaine of de aanpak in Nederland? Kijk dan op de website www.rivm.nl of onze website. U kunt ook contact opnemen met de landelijke informatielijn van het RIVM telefoonnummer 0800-1351.  

Heeft u vragen over corona gerelateerd aan het onderwijs, kinderopvang, het openbaar vervoer, sport, over werken, ondernemen, reizen naar het buitenland of het reisadvies naar Italië of VS, ga dan naar www.rijksoverheid.nl.

Samenwerkingen

Verder werken wij nauw samen met artsen, laboratoria, ziekenhuizen, onze collega-GGD’en, gemeenten, de veiligheidsregio en andere zorginstellingen in onze regio.

Zijn de diensten van GGD Fryslân aangepast?

Vanwege de maatregelen tegen het coronavirus is de dienstverlening van GGD Fryslân aangepast. Denk aan de afspraken voor vaccinaties, seksuele gezondheid en diensten voor de Jeugdgezondheidzorg (JGZ).

Veel spreekuren vervallen en afspraken worden zoveel mogelijk telefonisch gedaan.

Let op
Gaat uw afspraak wél door op locatie? Kom dan alleen als u geen verkoudheidsklachten hebt! Voelt u zich niet fit? Bel ons dan om een nieuwe afspraak te maken.

Voor ouders van baby’s, kinderen en jongeren

Reizigersvaccinaties

 • Het adviseren en vaccineren van reizigers gaat alleen door voor mensen die noodzakelijk moeten reizen. Bijvoorbeeld vanwege werk.
 • Vaccinaties voor vakanties gaan tot nader orde niet door.

Werknemersvaccinaties

 • De vaccinaties voor werknemers gaan door.

Seksuele gezondheid

 • Spreekuren en consulten worden zoveel mogelijk telefonisch afgehandeld
 • Het inloopspreekuur voor mannen die seks hebben met mannen is tijdelijk gesloten.
 • Mannen die PrEP gebruiken zijn over de aangepaste dienstverlening geïnformeerd.
 • Het wekelijks spreekuur voor sekswerkers gaat wél door.
 • Het testen van soa's wordt beperkt.
 • Kijk voor meer informatie op www.ggdfryslan.nl/seksualiteit-soa.

Tuberculose (TBC)

 • De reguliere spreekuren vervallen. Afspraken voor mantoux, röntgenfoto’s en BCG-vaccinatie gaan niet door, met uitzondering van dringende gevallen.
 • De afspraken voor immigranten (IND) gaan wel door.

Inspecties

 • De inspecties van Technische Hygiëne Zorg (THZ) op bijvoorbeeld kinder- en peuteropvanglocaties gaan tot en met 6 april niet door. De inspecteurs van GGD Fryslân zijn wél beschikbaar voor vragen, via 088 22 99 222.
 • All inspections for Ship Sanition Certificates are canceled.
Wat heeft het coronavirus voor invloed op de andere diensten van GGD Fryslân

Lees meer over de invloed van het coronavirus op onze andere diensten via onderstaande pagina’s:

Blijft het consultatiebureau open?

Het Consultatiebureau doet zijn uiterste best om het coronavirus buiten de deur te houden. Dit heeft ook gevolgen voor de diensten die wij leveren.
Sommige individuele afspraken op het consultatiebureau gaan door. (Centering parenting groepen gaan niet door, ook ander groepsgewijs aanbod gaat niet door)
Dagelijks veranderen de richtlijnen en prioriteiten.

 • Blijf thuis bij verkoudheidsklachten bij jezelf of bij je kind. Kom in dat geval niet op het consultatiebureau en ga ook nergens anders heen. Zorg eventueel dat er iemand anders meekomt. Verkoudheidsklachten zijn neusverkoudheid: snotterig en loopneus, hoesten, keelpijn of koorts
 • Als je 24 uur klachtenvrij bent, ben je weer welkom bij ons het op consultatiebureau
 • Als je kind gezond is, is er geen reden om een vaccinatie uit te stellen.
 • Kom met één begeleider per kind en neem geen andere kinderen mee naar het consultatiebureau
 • Ook de afspraken voor 22-weken prik voor zwangeren gaan door
 • Staat er een afspraak voor thuisbezoek met een GGD medewerker(verpleegkundige, pedagoog, screener) en je hebt verkoudheidsklachten, neem dan ook contact op voor het verzetten van de afspraak.

Op het consultatiebureau is er extra aandacht voor maatregelen zoals extra handhygiëne, schoonmaak van materialen en voldoende afstand tussen de aankleedkussens.

Bel ons als je de afspraak wil verzetten. Dat kan via 088 22 99 444

Voor meer informatie over Coronavirus Covid-19 verwijzen je door naar onze eigen website en de informatie van het RIVM.

Heb je vragen over je kind? Je kunt ook met ons chatten over de gezondheid en gedrag van je kind.

Als ik andere vragen heb, waar kan ik de antwoorden dan vinden?

Deze vind je op de website van het RIVM en/of op de website van de Rijksoverheid. Heb je na het lezen van deze informatie nog vragen? Neem dan contact op met het publieksnummer via (0800) 1351. Maak je je zorgen over jouw gezondheid? Neem dan telefonisch contact op met jouw huisarts. De huisarts bepaalt op basis van jouw klachten of verder onderzoek nodig is.

Op deze website gebruiken we cookies