Infectieziekten

Wat zijn infectieziekten?

Infectieziekten zijn ziekten die worden veroorzaakt door o.a. virussen en bacteriën. Een veel voorkomende infectieziekte als griep of verkoudheid wordt vaak van de ene op de andere mens overgedragen. Dit gebeurt bijvoorbeeld via heel kleine druppeltjes die een ziek persoon verspreidt bij hoesten of niezen. U kunt verschillende maatregelen nemen om een infectieziekte te voorkomen. Denk bijvoorbeeld aan goede (hand)hygiëne, gebruik een papieren zakdoek bij snuiten en niezen. Nies bij voorkeur in de elleboogplooi.  

Gezondheidsrisico's kindercentra en scholen

In de richtlijnen over gezondheidsrisico's in kindercentra (0-4 jaar) en basisscholen (4-12 jaar) wordt aandacht besteed aan infectieziekten, veiligheid en hygiëne. Deze richtlijnen vervangen de informatiemap gezondheidswijzer 0-4 jaar en 4-12 jaar.

Afdeling infectieziektenbestrijding

Onze afdeling IZB bestaat uit een team van artsen, verpleegkundigen en een assistente. We houden ons hier bezig met het voorkomen en bestrijden van infectieziekten in de provincie Fryslân. Gemeenten, (huis)artsen, scholen, kinderdagverblijven, zorginstellingen en inwoners kunnen met vragen over infectieziekten op onze afdeling terecht.

Contact

Onze afdeling infectieziektenbestrijding is op werkdagen telefonisch of per e-mail bereikbaar van 09.00 tot 17.00 uur.

Naar boven