Vaccineren tegen mpox

Sinds 11 mei 2023 is GGD Fryslân weer begonnen met vaccineren tegen mpox (voorheen monkeypox of apenpokken). Iedereen met verhoogd risico op mpox kan een afspraak maken om deze vaccinatie te krijgen. De vaccinatie tegen mpox is bedoeld om infecties en verspreiding van het mpox-virus zoveel mogelijk te voorkomen.

Voor wie is de mpox-vaccinatie?

De vaccinatie tegen mpox wordt gegeven aan homoseksuele en biseksuele mannen en andere mannen die seks hebben met mannen en trans personen, die een verhoogd risico hebben op mpox.

Ben jij een man die seks heeft met mannen of ben je trans persoon? Dan kun je een afspraak maken bij de GGD voor vaccinatie als één van onderstaande dingen voor jou geldt:

  • Je gebruikt PrEP om hiv te voorkomen, of je staat hiervoor op de wachtlijst.
  • Je had het afgelopen jaar met meer dan 10 mensen seks.
  • Je hebt seks op sekslocaties of seksfeesten.
  • Je doet aan groepsseks.
  • Je hebt hiv en bij je controles word je op hepatitis C getest.

Klopt een van deze dingen voor jou? En ben je een man die seks heeft met andere mannen of ben je trans persoon? Maak dan een afspraak voor je vaccinatie tegen mpox.

Hoe maak je een afspraak?

Kom je in aanmerking voor een vaccinatie? Dan kun je een afspraak maken door te bellen met GGD Fryslân: 088 22 99 222, bereikbaar op werkdagen van 09.00 tot 17.00 uur.

Tijdens het maken van de afspraak hoor je waar en wanneer je terecht kunt. Je kunt alleen op afspraak terecht.

Al gevaccineerd?

Ben je al gevaccineerd tegen mpox, dus heb je twee prikken gehad tegen mpox? Dan is een nieuwe vaccinatie niet nodig. Heb je een van de prikken al wel gehad, maar de tweede nog niet? Dan kun je een afspraak maken.

Denk je dat je misschien mpox hebt?

Heb je klachten die passen bij mpox? Of heb je symptomen waar je je zorgen over maakt? Neem zo snel mogelijk contact op met je huisarts. 

Meer informatie

Twijfel je of de vaccinatie bedoeld is voor jou? Ga dan naar de website van Man tot Man voor advies en begeleiding. Liever persoonlijk advies? Dan kun je bellen met de Aids Soa Infolijn: 0900 204 2040. 

Je leest meer over het mpox-virus en de risico's en klachten op onze pagina over mpox