Meningokokkenvaccinatie

Ben je niet opgeroepen voor de vaccinatie en wil je hem wel ontvangen? Dat kan op de hoofdvestiging van GGD Fryslân: Leeuwarden aan de Harlingertrekweg 58. Voor een afspraak kun je bellen met 088-2299222. Je wordt dan op een wachtlijst geplaatst. Zodra het vaccin beschikbaar is, bellen wij je terug om een afspraak in te plannen. Lees voordat je een afspraak maakt onderstaande informatie door.

Meningokokkenziekte

De kans dat je meningokokkenziekte krijgt is heel klein. Op dit moment krijgt in Nederland 1 op de miljoen mensen per maand deze ziekte. Omdat meningokokkenziekte wel ernstig is, ontvangen veel jongeren nu en volgend jaar een uitnodiging voor vaccinatie. Sinds mei 2018 worden kinderen van 14 maanden gevaccineerd tegen MenACWY. Ontvang je geen uitnodiging voor een prik tegen meningokokkenziekte? Hier lees je wie er wel en wie er geen uitnodiging ontvangt, en waarom dit zo is. Daarnaast lees je wat je kunt doen als je toch een prik tegen meningokokkenziekte wilt halen. Het is wel goed om te weten dat de beschikbaarheid van het vaccin tegen meningokokken wisselt. Het is dus niet zeker dat het altijd lukt om een prik te krijgen als je geen uitnodiging ontvangt.

Wie krijgt een uitnodiging voor een prik tegen meningokokkenziekte?

Per 1 oktober 2018 krijg je een uitnodiging voor een prik tegen meningokokkenziekte, als je dit jaar tussen 1 mei en 31 december 14 jaar wordt. Als je in 2005 bent geboren, krijg je een uitnodiging in het voorjaar van 2019. Ook als je tussen 1 januari 2001 en 1 mei 2004 bent geboren, krijg je in 2019 een uitnodiging voor een prik. Het is nog niet precies bekend wanneer in 2019 dat zal zijn. Je krijgt je uitnodiging altijd per post. Eind 2019 heeft iedereen die 14 t/m 18 jaar oud is, een uitnodiging voor een prik tegen meningokokkenziekte gehad.

Ik wil mij/mijn kind toch graag laten vaccineren tegen meningokokken ACWY. Kan dat?

Als je (kind) niet in bovengenoemde leeftijdsgroep valt, krijgt het geen uitnodiging voor een meningokokkenvaccinatie vanuit het Rijksvaccinatieprogramma. De kans dat iemand in Nederland Meningokokken W ziekte krijgt, is ontzettend klein. Het is nog steeds een zeldzame ziekte. Door de komende tijd de jongeren tussen 14 en 18 jaar te vaccineren, wordt de kans voor álle mensen in Nederland om de ziekte te krijgen nóg kleiner. Om de toename van Meningokokken W-infecties te stoppen, is het op dit moment niet nodig om anderen met spoed te vaccineren.

Als je je kind (of jezelf) desondanks toch wilt laten vaccineren, dan kan dat tegen betaling bij GGD Fryslân of kun je dat bespreken met je huisarts. De vaccinatie is dan niet gratis. De beschikbaarheid van meningokokken ACWY-vaccin wisselt; soms is er weinig vaccin beschikbaar. Het is dus niet zeker dat het altijd lukt om je (kind) op eigen initiatief te laten vaccineren.

Weloverwogen besluit

GGD Fryslân vindt het belangrijk dat je goed weet wat het nut, de voordelen en de bijwerkingen zijn van de meningokokkenvaccinatie. Dan kun je weloverwogen besluiten of en waarom je je (tegen betaling) wilt laten vaccineren. Op de volgende websites is meer informatie te vinden:

Wil je de vaccinatie bij GGD Fryslân ontvangen?

Dat kan op de hoofdvestiging in Leeuwarden aan de Harlingertrekweg 58. Voor een afspraak kun je bellen met: 088-2299222. Je wordt dan op een wachtlijst geplaatst. Zodra het vaccin beschikbaar is, bellen wij je terug om een afspraak in te plannen.

Hoeveel kost de vaccinatie?

De vaccinatie kost:

  • voor kinderen t/m 16 jaar: €77,25 (vaccin: €63,75 en kinderconsult €13,50)
  • voor personen ouder dan 16 jaar: €85,70 (vaccin €63,75 en consult €21,95)

Waarom krijgen niet alle kinderen een uitnodiging voor een prik?

Uit onderzoek blijkt dat een prik tegen meningokokken voor kinderen van 14 maanden en jongeren de beste manier is om te voorkomen dat meningokokkenziekte in Nederland toeneemt. Jongeren spelen een grote rol in het verspreiden van meningokokken. Waarschijnlijk komt dit doordat jongeren meer sociale contacten hebben. Daarom hebben zij een grotere kans om besmet te worden en de bacterie onbewust zelf te verspreiden. Door tieners te vaccineren, wordt het snelst resultaat geboekt in het terugdringen van de verspreiding. Onder kinderen in de basisschoolleeftijd worden nauwelijks ziektegevallen vastgesteld. Zeer jonge kinderen spelen ook nauwelijks een rol in de verspreiding.

Meer informatie over meningokokkenvaccinatie voor kinderen Meer informatie over meningokokkenvaccinatie voor kinderen
Op deze website gebruiken we cookies