Bekijk het laatste nieuws op onze coronapagina, ontdek meer over vaccineren en lees meer info voor zorg- en onderwijsprofessionals.

Houtrook

Een vuurtje stoken in een korf of houtkachel is vaak heel gezellig. De rook die hierbij vrijkomt kan vervelend zijn voor buren en omwonenden en is ongezond voor iedereen die dit inademt.

Wat zijn de gezondheidsklachten?

Je kunt last hebben van de geur die houtrook afgeeft. Sommige mensen vinden houtrook niet alleen stinken, maar krijgen door de geur ook hoofdpijn of luchtwegklachten, worden misselijk of moe of kunnen niet goed slapen.

Ook draagt het stoken van hout bij aan de lokale fijnstofconcentratie in de lucht. Mensen met luchtwegklachten en hart- en vaatziekten kunnen door fijnstof een verergering van hun klachten ervaren. Ouderen en kinderen zijn daarnaast ook extra gevoelig voor houtrook.

Ten slotte zitten er in houtrook stoffen die slecht zijn voor onze gezondheid. Hoeveel er van deze stoffen vrijkomen is sterk afhankelijk van de manier van stoken. Het is daarom van belang, dat als er toch wordt gestookt, dit zo veilig mogelijk te doen en daarnaast ook rekening te houden met de (weers)omstandigheden buiten de eigen woning.

Hoe voorkom ik overlast van houtrook voor mijzelf en anderen?

Op de website van het RIVM en op de website van Milieu Centraal staan stooktips die kunnen helpen. Ook vind je hier meer informatie over de invloed van houtrook op je gezondheid.

Wat kan ik doen als ik overlast heb van houtrook?

Heb je last van de open haard of houtkachel van één van de buren? Ga dan met je buren in gesprek om te kijken hoe de overlast voor jou zo goed mogelijk beperkt kan worden. Kom je er samen echt niet uit? Probeer het dan via de buurtbemiddelaar van de gemeente. 

Wat doet de GGD

De GGD geeft advies over het effect van houtrook op je gezondheid. Handhaving op overlast kan alleen gedaan worden als de stoker wet- en regelgeving overtreedt. Heb je hier vermoedens van? Dan kun je de gemeente contacteren.  

Als de stoker wet- en regelgeving volgt, kunnen de GGD en gemeenten weinig ertegen doen. Er zijn geen regels die overlast aan banden kunnen leggen. Daarom heeft de overheid het Platform Houtrook en Gezondheid opgericht. In dat platform denken verschillende organisaties na over de problemen van houtrook. Ook de GGD doet mee aan dit platform. Zo hopen we samen oplossingen te vinden voor overlast door houtrook.