Gezond ouder worden

Fryslân is een van de meest vergrijsde provincies van Nederland. Ongeveer een zesde deel van de Friese bevolking is ouder dan 65 jaar. Met het stijgen van de leeftijd nemen ook vaak de gezondheidsproblemen toe. Door een gezonde manier van leven kun jij jouw gezondheid versterken en gezondheidsproblemen voorkomen of verminderen.

Bewegen 

Lichaamsbeweging is belangrijk voor een gezond en vitaal leven, dat geldt voor jong en oud. Wanneer je ook op oudere leeftijd regelmatig beweegt, ben je langer instaat om voor jezelf te zorgen en houd je stevige botten. Daarnaast wordt de kans op een groot aantal ziekten verkleind en is de kans op vallen een stuk kleiner. Het wordt aangeraden om minstens een half uur per dag te bewegen. Je kunt hiervoor gaan wandelen of fietsen, maar huishoudelijke taken, waarvan de hartslag flink stijgt, tellen ook mee. Het beste is om dit ook zeker tien minuten achter elkaar vol te houden. Voor niet-actieven, met of zonder beperking, is elke extra hoeveelheid lichaamsbeweging zinvol. Dit is ongeacht de intensiviteit, kracht, frequentie en type. Voor ouderen geldt ook nog een krachtnorm: minimaal 2 keer per week krachtoefeningen. Handige tips over gezond ouder worden vind je op de website van ANBO

Vallen voorkomen 

Regelmatig bewegen en fit blijven kan vallen voorkomen. Daarnaast is het ook handig om jouw woning aan te passen om het jezelf makkelijker te maken. Hierbij kun je denken aan het verwijderen van drempels, alles gelijkvloers of aanpassing van het toilet.  

Wil je graag weten wat de mogelijkheden zijn wat betreft valpreventie binnen jouw eigen gemeente? Bezoek dan het WMO-loket of neem contact op met de ouderenadviseur. Zij kunnen je meer vertellen over verschillende cursussen, zoals 'In balans' en 'Zicht op evenwicht', die een goede ondersteuning kan bieden bij het voorkomen van vallen. Handige tips over vallen voorkomen vind je op de website van Veiligheid.nl.  

Dementie 

Naast mankementen van het lichaam is er bij het ouder worden vaak ook sprake van achteruitgang in de hersenen. Af en toe iets vergeten overkomt iedereen wel eens, maar bij dementie is de mate van vergeetachtigheid veel groter. Dit komt omdat de zenuwen in de hersencellen kapotgaan waardoor informatie niet meer goed verwerkt wordt. Helaas is dementie nog niet te genezen maar met de juiste behandeling kan achteruitgang en symptomen wel worden geremd. Het tijdig herkennen van deze symptomen is daarin van belang. Voor meer informatie over dementie en hoe je dit kunt herkennen, kun je terecht op de website van Alzheimer Nederland.  

Eenzaamheid 

De meeste mensen voelen zich weleens eenzaam. Het je niet verbonden voelen. Ook wanneer er veel sprake is van sociale contacten kan iemand zich eenzaam voelen. Eenzaamheid ontstaat vaak door ingrijpende gebeurtenissen in je leven zoals een sterfgeval, verhuizing of scheiding. Je mist een hechte, emotionele band met anderen, of je hebt minder contact met andere mensen dan je wenst. Meestal verdwijnt dit gevoel vanzelf, maar soms gebeurt dit niet en is er hulp nodig. In Fryslân voelt ongeveer één op de drie mensen zich eenzaam. Bij ouderen is dit bijna de helft. Er rust nog steeds een taboe op eenzaamheid. Alsof het een schande is dat het jou overkomt, terwijl het iedereen kan overkomen. Als eenzaamheid een probleem wordt, dan is het belangrijk om er iets aan te doen. De website eenzaam.nl helpt daarbij. Bruikbare tips en betrouwbare informatie staat ook op de website van Mentaal Vitaal

Wat doet de GGD? 

GGD Fryslân doet onderzoek naar de gezondheidssituatie van de ouderen in Fryslân. Dit doe we iedere vier jaar. Het meeste recente onderzoek naar de situatie rondom volwassenen en ouderen is gedaan in 2016. 

 

picture alt tag

GGD Appstore

Opzoek naar de beste apps voor jouw gezondheid? GGD Appstore, een gezamenlijke dienst aangeboden door 25 GGD'en en GGD-GHOR Nederland, biedt een relevant overzicht van relevante en betrouwbare gezondheidspapps.

Op deze website gebruiken we cookies