Bekijk het laatste nieuws op onze coronapagina, ontdek meer over vaccineren en lees meer info voor zorg- en onderwijsprofessionals. Lees op onze dienstverleningspagina welke maatregelen er gelden tijdens een afspraak met GGD Fryslân.

Een levensfase rijker! Een andere manier van kijken naar ouder worden

Op 16 januari 2020 organiseerde GGD Fryslân samen met de gemeente Súdwest-Fryslân en Vitale Regio Fryslân de Inspiratiesessie “Een levensfase rijker”. Doel was de opinie over betekenisvol ouder worden in Friesland te beïnvloeden.

Uit de geanimeerde gesprekken en de vele reacties achteraf, leiden we af dat de bijeenkomst heeft bijgedragen aan dit doel. Vooral de lezing door Jolanda Lindenberg was inspirerend en oogstte veel bijval. Zij zette uiteen hoe de publieke opinie ten opzichte van ouderen en ouder worden is en hoe dit ons beïnvloedt. Zij pleitte ervoor om mét ouderen naar ouder worden te kijken en kwetsbaarheid niet als leidend principe te nemen, maar te kijken naar wat iemand wel kan en waardevol vindt. Haar pleidooi prikkelde de deelnemers die uit verschillende organisaties en vanuit diverse achtergronden aanwezig waren. 

Tijdens de bijeenkomst presenteerde GGD Fryslân een pamflet met uitdagingen voor de toekomst. Deze uitdagingen richten zich vanuit een waardeerperspectief op ouder worden. In een panelgesprek gingen stakeholders in gesprek met elkaar en met de zaal over deze uitdagingen. Aan het panel namen de volgende personen deel: Herwil van Gelder (wethouder gemeente Leeuwarden), Gea Wielinga (wethouder gemeente Súdwest-Fryslân) Coen van den Heuvel (Lid Raad van Ouderen en voorzitter Friese Ouderenbonden), Steven Hofenk (directeur De Friesland), Koosje van Aalzum (regiomanager GGD Fryslân) en Jolanda Lindenberg (onderzoeker Leyden Academy on Vitality and Ageing). 

Tijdens de lunchpauze gingen deelnemers in gesprek over beeldvorming, over wat vooral zo moet blijven en wat anders kan.  Deze reflectie liet zien dat de handreiking voor verandering in beeldvorming over betekenisvol ouder worden in Friesland al direct toegepast kan gaan worden binnen diverse organisaties. 

Voor GGD Fryslân was dit een eerste stap. Vele anderen zijn al meer of minder actief in zorg en welzijn voor en met ouderen.  

Een conclusie ter afsluiting was dat de uitdagingen complex zijn en dat we elkaar vaker samen moeten opzoeken omdat we dan heel innovatief kunnen zijn.

Bekijk hier de video met een impressie van de dag

 

Bekijk hier enkele opmerkingen uit de tafeldiscussie

 

Bekijk hier het pamflet 'Hoezo oud!?'

 

 

Het filmpje over de pilot ‘Dementievriendelijk inrichten van het platteland’ in gemeente Súdwest-Fryslân is te vinden op de projectpagina van Vitale Regio Fryslân

GGD Appstore

Opzoek naar de beste apps voor jouw gezondheid? GGD Appstore, een gezamenlijke dienst aangeboden door 25 GGD'en en GGD-GHOR Nederland, biedt een relevant overzicht van relevante en betrouwbare gezondheidspapps.