Gezond ouder worden

Fryslân is een van de meest vergrijsde provincies van Nederland. Ongeveer een zesde deel van de Friese bevolking is ouder dan 65 jaar. Met het stijgen van de leeftijd nemen ook vaak de gezondheidsproblemen toe. Door een gezonde manier van leven kun je gezondheidsproblemen voorkomen of verminderen.

Bewegen

Lichaamsbeweging is belangrijk voor een gezond en vitaal leven, dat geldt voor jong en oud. Wanneer je op oudere leeftijd regelmatig beweegt, ben je langer instaat om voor jezelf te zorgen en houd je stevige botten. Daarnaast wordt de kans op een groot aantal ziekten verkleind en is de kans op vallen een stuk kleiner. Aangeraden word  om minstens een half uur per dag te bewegen, zeker 5 keer per week, met wat matig intensieve inspanning. Je kunt hiervoor gaan wandelen of fietsen, maar huishoudelijke taken, waarvan de hartslag flink stijgt, tellen ook mee, en steeds zeker tien minuten achterelkaar. Voor niet-actieven, met of zonder beperking, is elke extra hoeveelheid lichaamsbeweging zinvol, ongeacht de intensiviteit, kracht, frequentie en type. Voor ouderen geldt ook nog een krachtnorm: minimaal 2 keer per week krachtoefeningen.  Handige tips over gezond ouder worden vind je op de website van ANBO.

Vallen voorkomen

Naast regelmatig bewegen om fit te blijven en vallen te voorkomen is het ook nuttig om de woning aan te passen om het leven gemakkelijker te maken. Wil je graag weten wat de mogelijkheden zijn wat betreft valpreventie binnen jouw eigen gemeente? Bezoek dan het WMO-loket of neem contact op met de ouderenadviseur. Zij kunnen je meer vertellen over verschillende cursussen, zoals 'In balans' en 'Zicht op evenwicht', die een goede ondersteuning kan bieden bij het voorkomen van vallen. Handige tips over vallen voorkomen vind je op de website van Veiligheid.nl.

Dementie

Naast mankementen in het lichaam is er bij het ouder worden vaak ook sprake van achteruitgang in de hersenen. Af en toe iets vergeten overkomt iedereen wel eens, maar bij dementie is de mate van vergeetachtigheid veel groter. Dit komt omdat de zenuwen in de hersencellen kapotgaan waardoor informatie niet meer goed verwerkt wordt. Helaas is dementie nog niet te genezen maar met de juiste behandeling kan achteruitgang en symptomen wel worden geremd. Het tijdig herkennen van deze symptomen is daarin van belang. Voor meer informatie over dementie en hoe je dit kunt herkennen, kun je terecht op de website van Alzheimer Nederland

Eenzaamheid

De meeste mensen voelen zich wel eens eenzaam. Eenzaamheid is je niet verbonden voelen. Je mist een hechte, emotionele band met anderen. Of je hebt minder contact met andere mensen dan je wenst. Vaak verdwijnt dit gevoel vaak vanzelf, maar sommige mensen hebben hier langer mee te maken. Dan is er hulp van een ander nodig. In Fryslân voelt ongeveer één op de drie mensen zich eenzaam. Bij ouderen is dit bijna de helft. Ook wanneer er veel sprake is van sociale contacten kan iemand zich eenzaam voelen. Eenzaamheid ontstaat vaak door ingrijpende gebeurtenissen in je leven zoals een sterfgeval, verhuizing of scheiding. Er rust nog steeds een taboe op eenzaamheid. Alsof het een schande is dat het jou overkomt. Terwijl het iedereen kan overkomen. Maar eenzaamheid kan problematisch worden. Dan is het belangrijk er iets aan te doen. De website eenzaam.nl helpt daarbij. Bruikbare tips en betrouwbare informatie staat ook op de website van Mentaal Vitaal.

Wat doet de GGD?

GGD Fryslân doet onderzoek naar de gezondheidssituatie van de ouderen in Fryslân. Dit doe we iedere vier jaar. Het meeste recente onderzoek naar de situatie rondom volwassenen en ouderen is gedaan in 2016.

Op deze website gebruiken we cookies