Bekijk het laatste nieuws op onze coronapagina, ontdek meer over vaccineren en lees meer info voor zorg- en onderwijsprofessionals. Lees op onze dienstverleningspagina welke maatregelen er gelden tijdens een afspraak met GGD Fryslân.

Praktische informatie

Prikken zonder afspraak

Je kunt zonder afspraak een eerste en tweede prik halen tegen het coronavirus op de vaccinatielocaties in Leeuwarden, Drachten, Heerenveen, Sneek en Dokkum.

Er zijn artsen aanwezig om voorlichting te geven of vragen te beantwoorden. Op de locaties wordt – naast de registratie van de eerste prik – direct een vervolgafspraak gemaakt voor een tweede prik.

Ook voor een extra prik (boostervaccinatie) kun je zonder afspraak op al onze locaties terecht. Voorwaarde dan is wel dat je 18 jaar of ouder bent en het minimaal drie maanden geleden je laatste vaccinatie tegen corona hebt gekregen of hersteld bent van corona. 

Ook kun je zonder afspraak terecht bij een pop-up locatie bij jou in de buurt. De pop-up locaties zijn iedere keer op een andere plek in de provincie Fryslân. Kijk voor alle locaties op de pagina met vaccinatielocaties.

Voor een snelle doorloop op de priklocatie, kun je de gezondheidsverklaring thuis alvast printen en invullen. Voor wie geen printer heeft, liggen er ook exemplaren op de locatie.

Openingstijden per locatie

Vaccinatielocatie Leeuwarden

 

Vaccinatielocatie Drachten

 

Vaccinatielocatie Sneek

 

Vaccinatielocatie Heerenveen

 

Vaccinatielocatie Dokkum


Let op: 
op deze locatie kun je alleen terecht met een afspraak. Er is niet overal vrije inloop, wel in Leeuwarden en Drachten.

Begeleiding en vervoer

Het mag niet te druk worden op de vaccinatielocatie. Daarom vraagt GGD Fryslân je om zoveel mogelijk alleen te komen. Zo kan iedereen voldoende afstand tot elkaar houden. En wordt verspreiding van het coronavirus voorkomen.

Kun je echt niet alleen naar een afspraak komen? Dan kun je maximaal één begeleider meenemen. Mensen in een rolstoel mogen een begeleider meenemen.

Als je geen vervoer hebt naar de vaccinatielocatie kun je hulp vragen aan iemand die je kent. Daarnaast zijn er vrijwillige initiatieven en organisaties voor vervoer, informeer hiernaar bij je gemeente. Als je wel eens gebruik maakt van gemeentelijke vervoersvoorzieningen (WMO-vervoer) dan kun je deze gebruiken om naar de vaccinatielocatie te komen. Als het niet lukt om vervoer te regelen, adviseert jouw huisarts dat je contact opneemt met het landelijk telefoonnummer 0800 - 1351. Het is belangrijk dat je wel eerst een afspraak voor vaccinatie bij de GGD maakt.

Gele boekje

Heb je een geel vaccinatieboekje? Dan kun je - als je dat wilt - de registratie van de vaccinatie zelf invoegen of bewaren in dit boekje. Op onze vaccinatielocaties kun je na je vaccinatie ook een stempel krijgen.

Je krijgt alleen een stempel wanneer je ook daadwerkelijk door iemand van de GGD gevaccineerd bent, dus niet wanneer dat door de huisarts, een instelling of in het ziekenhuis is gedaan. Bij de vaccinatielocaties van GGD Fryslân zijn geen gele boekjes te koop.  

Bijschrijven in het gele boekje is trouwens niet verplicht. Het is niet noodzakelijk om hier een geel boekje voor aan te schaffen. Het gele boekje heeft geen status als officieel vaccinatiebewijs voor COVID-19. Daar is de CoronaCheck-app voor, met als onderdeel hiervan het Digitaal Corona Certificaat

Coronabewijs

Wil je reizen binnen de Europese Unie, toegang tot de horeca of naar een evenement in Nederland? Dan heb je een coronabewijs nodig. Met de CoronaCheck-app kun je dit bewijs laten zien.

Heb je vragen of wil je meer weten over het gebruik van deze app? Bekijk dan de veelgestelde vragen over het coronabewijs op de pagina van de Rijksoverheid. Deze informatie wordt regelmatig bijgewerkt. Lukt het niet om het vaccinatiebewijs in de app toe te voegen? Lees meer over praktische problemen en oplossingen op de website van de Rijksoverheid.

Je kunt ook contact opnemen met de helpdesk van CoronaCheck via 0800 - 1421 of kijk op coronacheck.nl. Op coronacheck.nl kun je – eventueel met hulp van mensen om je heen of de lokale bibliotheek– ook een papieren QR-code opvragen om te printen. Wie helemaal geen toegang tot internet heeft, kan het beste contact opnemen met het telefoonnummer 0800-1351. Via deze landelijke hulplijn krijg  je een papieren QR-code toegestuurd.

Registratie vaccinaties

​Het EU Digitaal Corona Certificaat (DCC) is het officiële coronavaccinatiebewijs. Dit maakt het mensen makkelijker om binnen de Europese Unie te reizen tijdens de coronapandemie. In Nederland is dit onderdeel van de CoronaCheck app. Hiervoor is het belangrijk dat je gegevens goed geregistreerd zijn in de database van de GGD of in MijnRIVM.

Je kunt dit op twee manieren controleren: 

  1. Controleer je gegevens in de database van de GGD via www.coronavaccinatie-afspraak.nl
    Na het inloggen met je DigiD klik je op de optie ‘mijn vaccinatiegegevens inzien’. De gegevens die hier staan, worden gebruikt voor het Digitaal Corona Certificaat (DCC).
  2. Controleer je gegevens in MijnRIVM via www.mijn.rivm.nl/coronavaccinaties
    Ook hiervoor log je in met je DigiD. Deze gegevens worden ook gebruikt voor het EU Digitaal Corona Certificaat (DCC).

Lees hier meer over het Digitaal Corona Certificaat (DCC).

 

Voor het digitale coronacertificaat worden ook de gegevens opgehaald uit de database van de GGD. Als je gegevens goed in de database van de GGD staan, maakt het niet uit als je vaccinaties (nog) niet bij RIVM geregistreerd staan. Controleer daarom altijd je gegevens via www.coronatest.nl, mijn vaccinatiegegevens inzien.

Vaccinaties worden niet automatisch opgehaald. Daarom moet je na elke prik je vaccinatiegegevens opnieuw ophalen door in te loggen met DigiD via het ‘+’teken rechtsboven in de app. Heb je een lettercode gekregen van degene die je prik heeft gezet? Dan kun je deze invoeren via ‘papieren bewijs toevoegen’ en zo je vaccinatiebewijs maken. 

Bekijk meer veelgestelde vragen over de CoronaCheck app op CoronaCheck.nl.

Derde prik voor mensen met een afweerstoornis

Bij sommige mensen met een afweerstoornis werkt de basisvaccinatie nog niet goed genoeg voor de opbouw van voldoende antistoffen. Zij lopen een grotere kans om na de eerste vaccinatie(s) alsnog ziek te worden door het coronavirus. Deze mensen krijgen daarom een uitnodigingsbrief van het ziekenhuis voor een derde prik.

Niet iedereen met een afweerstoornis komt in aanmerking voor een derde prik. Op de website van het RIVM lees je hier meer over. Wanneer je wel in aanmerking komt, dan heb je hiervoor een persoonlijke uitnodigingsbrief gekregen van het ziekenhuis waar je in behandeling bent, of van jou medisch specialist. In deze brief staat een unieke code waarmee je telefonisch een afspraak kunt maken voor vaccinatie. Meer informatie hierover lees je in de brief.

Het verschil tussen een derde prik en een extra prik (boostervaccinatie)

Bij een extra prik (de boostervaccinatie) gaat het om een extra prik die na een langere periode - minimaal drie maanden - wordt toegediend nadat de basisserie van de vaccinatie is afgerond. Bij de mensen die ervoor in aanmerking komen, is het vaccin goed aangeslagen, maar kan de werking in de loop der tijd iets afgenomen zijn. 

Een boosterprik verschilt met een zogeheten 'derde prik’ in de zin dat die laatste categorie bestemd is voor mensen met een ernstige afweerstoornis of afweer onderdrukkende medicatie, waarbij de normale vaccinatie niet of onvoldoende werkt of aanslaat, Zij hebben altijd Moderna of Pfizer gekregen en die derde prik is dan onderdeel van hun basisserie. Deze derde prik mag vier weken na de tweede vaccinatie gegeven worden. De uitnodigingen hiervoor zijn inmiddels verstuurd door de medisch specialisten van het ziekenhuis. 

Lees meer hierover op onze pagina over de extra prik (boostervaccinatie) of op de website van het RIVM.

Griepprik en coronavaccinatie

Ongeveer 6 miljoen Nederlanders ontvangen van de huisarts een uitnodiging voor de griepprik. Het gaat om mensen die extra risico lopen om ernstig ziek te worden door de griep. De griep wordt veroorzaakt door het griepvirus, ook het influenzavirus genoemd. Het is een besmettelijke ziekte van de luchtwegen.

De griepprik is niet hetzelfde als een coronavaccinatie. Wil je weten hoe het wel zit? Alle vragen en antwoorden over dit onderwerp lees je op de website van het RIVM.