Bekijk het laatste nieuws op onze coronapagina, ontdek meer over vaccineren en lees meer info voor zorg- en onderwijsprofessionals.

Praktische informatie

Uitnodiging

Wanneer je aan de beurt bent, ontvang je van het RIVM een persoonlijke uitnodiging voor je vaccinatiemoment. In deze uitnodiging staat ook waar je de vaccinatie krijgt. Dat kan op een GGD-locatie zijn, bij je huisarts of in een verpleeghuis bij jou in de buurt. Ziekenhuismedewerkers worden in het ziekenhuis gevaccineerd.

Krijg je meerdere uitnodigingen voor een vaccinatie of nadat je al geprikt bent? Geen zorgen, dit komt omdat je in verschillende doelgroepen past. Je vaccinatie staat gewoon goed geregistreerd en je kunt de overbodige uitnodiging(en) negeren.

Afspraak maken

Je ontvangt een brief van het RIVM. Hierbij zit ook een lijst met vragen over jouw gezondheid. Heb je hulp nodig bij het invullen van deze lijst? Vraag iemand die je goed kent om je te helpen. Bijvoorbeeld je familie of vrienden. Of je huisarts. Bekijk ook de video van Digisterker, zij laten je in een rustig tempo en in begrijpelijke taal zien hoe het werkt.

In de brief staat een telefoonnummer. Via dit nummer kun je een afspraak maken voor jouw vaccinatie bij de GGD. Als je niet zelf kunt bellen dan mag ook een naastbetrokkene dat voor je doen. Houd het burgerservicenummer (BSN) bij de hand. Digitaal een afspraak maken kan ook, ga daarvoor naar coronavaccinatie-afspraak.nl.

Begeleiding en vervoer

Het mag niet te druk worden op de vaccinatielocatie. Daarom vraagt GGD Fryslân je om zoveel mogelijk alleen te komen. Zo kan iedereen voldoende afstand tot elkaar houden. En wordt verspreiding van het coronavirus voorkomen.

Kun je echt niet alleen naar een afspraak komen? Dan kun je maximaal één begeleider meenemen. Mensen in een rolstoel mogen een begeleider meenemen.

Als je geen vervoer hebt naar de vaccinatielocatie kun je hulp vragen aan iemand die je kent. Daarnaast zijn er vrijwillige initiatieven en organisaties voor vervoer, informeer hiernaar bij je gemeente. Als je wel eens gebruik maakt van gemeentelijke vervoersvoorzieningen (WMO-vervoer) dan kun je deze gebruiken om naar de vaccinatielocatie te komen. Als het niet lukt om vervoer te regelen, adviseert jouw huisarts dat je contact opneemt met het landelijk telefoonnummer 0800 1351. Het is belangrijk dat je wel eerst een afspraak voor vaccinatie bij de GGD maakt.   

Gele boekje/vaccinatiebewijs

Als je een vaccinatie tegen corona hebt gehad via GGD Fryslân, krijg je bij elke vaccinatie een bevestiging mee. Dit is een briefje of kaartje met daarop de gegevens over de vaccinatie: datum dat je de vaccinatie ontving, welk vaccin je hebt gekregen, het batchnummer van het vaccin en een URL die linkt naar meer informatie van de Rijksoverheid over coronavaccinatie. Let op: dit is geen officieel vaccinatiebewijs, hierover moet het kabinet nog besluiten nemen. Meer informatie vind je op de website van de Rijksoverheid.

Heb je een geel vaccinatieboekje? Dan kun je - als je dat wilt - de registratie van de vaccinatie zelf invoegen of bewaren in dit boekje. Er worden sinds 5 juni ook weer stempels gezet op onze vaccinatielocaties. Heb je eerder een vaccinatie gekregen via GGD Fryslân maar geen stempel of aantekening? Dan kun je vanaf maandag 14 juni op onze vaccinatielocaties in Leeuwarden, Sneek of Drachten alsnog een stempel komen halen. Je kunt hier twee weken lang terecht van 08.00 tot 20.00 uur. Vergeet niet je registratiekaart (of de -brief) mee te nemen, samen met een identiteitsbewijs. Je krijgt alleen een stempel wanneer je ook daadwerkelijk door iemand van de GGD gevaccineerd bent, dus niet wanneer dat door de huisarts, een instelling of in het ziekenhuis is gedaan.

Bij de vaccinatielocaties van GGD Fryslân zijn geen gele boekjes te koop. Die kun je aanschaffen via de website van de Sdu

Bijschrijven in het gele boekje is trouwens niet verplicht. Het is niet noodzakelijk om hier een geel boekje voor aan te schaffen. Het gele boekje heeft, net als de registratiebrief die je op de vaccinatielocatie krijgt, geen status als officieel vaccinatiebewijs voor COVID-19. Het Ministerie van VWS werkt aan een fraudebestendig vaccinatiebewijs voor álle Nederlanders als onderdeel van het Digitaal Corona Certificaat dat op Europees niveau wordt ontwikkeld.

Registratie vaccinaties

​Het EU Digitaal Corona Certificaat (DCC) is het officiële coronavaccinatiebewijs. Dit maakt het mensen straks makkelijker om binnen de Europese Unie te reizen tijdens de coronapandemie. In Nederland wordt dit onderdeel van de CoronaCheck app. Hiervoor is het belangrijk dat je gegevens goed geregistreerd zijn in de database van de GGD of in MijnRIVM.

Hoe kan ik controleren of mijn vaccinaties goed geregistreerd staan?

Je kunt dit op twee manieren controleren: 

  1. Controleer je gegevens in de database van de GGD via www.coronavaccinatie-afspraak.nl
    Na het inloggen met je DigiD klik je op de optie ‘mijn vaccinatiegegevens inzien’. De gegevens die hier staan, worden gebruikt voor het Digitaal Corona Certificaat (DCC).
  2. Controleer je gegevens in MijnRIVM via www.mijn.rivm.nl/coronavaccinaties
    Ook hiervoor log je in met je DigiD. Deze gegevens worden ook gebruikt voor het EU Digitaal Corona Certificaat (DCC).

Lees hier meer over het Digitaal Corona Certificaat (DCC).

 

Krijg ik wel een digitaal coronacertificaat als mijn gegevens niet in MijnRIVM staan?

Voor het digitale coronacertificaat worden ook de gegevens opgehaald uit de database van de GGD. Als je gegevens goed in de database van de GGD staan, maakt het niet uit als je vaccinaties (nog) niet bij RIVM geregistreerd staan. Controleer daarom altijd je gegevens via www.coronatest.nl, mijn vaccinatiegegevens inzien.

Mijn gegevens staan niet in MijnRIVM, hoe komt dat?
  • Het kan enkele weken duren voor je vaccinatie in het overzicht staat
  • Misschien heb je geen toestemming gegeven om jouw vaccinatiegegevens met het RIVM te delen
  • Misschien heb je je eerder laten uitschrijven uit de registratie
Ik ben besmet geweest met corona en maar één keer gevaccineerd. Krijg ik dan wel een digitaal coronacertificaat?

Ja. Je hebt dit aangegeven bij het maken van je corona-afspraak, daarom is er maar één afspraak voor je gepland. Dit staat automatisch geregistreerd in de database van de GGD. Lees hier meer over op de website van de Rijksoverheid.

Is mijn eerdere positieve testuitslag wel goed geregistreerd?

Je kunt dit controleren op www.coronatest.nl. Log in met DigiD en kies voor ‘Ik wil de uitslag weten’. Hier krijg je direct je laatste testuitslag te zien.

Let op: heb je meerdere coronatesten gehad, scroll dan tot onderaan de pagina, daar kun je doorklikken naar alle testuitslagen.

Bevestiging van positieve testuitslag (tijdelijk herstelbewijs)

Door een inzageverzoek voor jouw testgegevens in te dienen, kunnen we een bevestiging van jouw positieve testuitslag met je delen. Het gaat hierbij om een test die is afgenomen op één van de testlocaties van GGD Fryslân. Let op: Met deze aanvraag helpen we je aan een uitdraai van jouw positieve testuitslag. Dit is geen officieel bewijs om te mogen reizen.

Het Ministerie van VWS werkt aan de CoronaCheck voor álle Nederlanders als onderdeel van het Digitaal Corona Certificaat dat op Europees niveau wordt ontwikkeld. Testbewijzen van corona komen (digitaal) via de overheid beschikbaar vanaf 1 juli 2021. Een testbewijs wordt uitgegeven op basis van een positieve test bij de GGD die minimaal twaalf dagen oud is. De test mag niet ouder zijn dan 180 dagen en kan opgehaald worden in de CoronaCheck app op dezelfde manier als waarop men een negatieve test ophaalt. Het testbewijs kan afgegeven worden vanaf de 12de dag na een positieve test.

Voor reizen met een testbewijs in Europa geldt alleen een positieve PCR-test van minimaal 12 en maximaal 180 dagen oud. Een positieve antigeentest kan daar (nog) niet voor gebruikt worden.

Dien via onderstaande knop een verzoek in voor een bevestiging van jouw positieve testuitslag van een test bij de GGD.

Aanvraag indienen