Bekijk het laatste nieuws op onze coronapagina, ontdek meer over vaccineren en lees meer info voor zorg- en onderwijsprofessionals.

Praktische informatie

Uitnodiging

Wanneer je aan de beurt bent, ontvang je van het RIVM een persoonlijke uitnodiging voor je vaccinatiemoment. In deze uitnodiging staat ook waar je de vaccinatie krijgt. Dat kan op een GGD-locatie zijn, bij je huisarts of in een verpleeghuis bij jou in de buurt. Ziekenhuismedewerkers worden in het ziekenhuis gevaccineerd.

Krijg je meerdere uitnodigingen voor een vaccinatie of nadat je al geprikt bent? Geen zorgen, dit komt omdat je in verschillende doelgroepen past. Je vaccinatie staat gewoon goed geregistreerd en je kunt de overbodige uitnodiging(en) negeren.

Afspraak maken

Je ontvangt een brief van het RIVM. Hierbij zit ook een lijst met vragen over jouw gezondheid. Heb je hulp nodig bij het invullen van deze lijst? Vraag iemand die je goed kent om je te helpen. Bijvoorbeeld je familie of vrienden. Of je huisarts. Bekijk ook de video van Digisterker, zij laten je in een rustig tempo en in begrijpelijke taal zien hoe het werkt.

In de brief staat een telefoonnummer. Via dit nummer kun je een afspraak maken voor jouw vaccinatie bij de GGD. Als je niet zelf kunt bellen dan mag ook een naastbetrokkene dat voor je doen. Houd het burgerservicenummer (BSN) bij de hand. Digitaal een afspraak maken kan ook, ga daarvoor naar coronavaccinatie-afspraak.nl.

Prikangst

Heb jij last van prikangst? Je bent niet de enige. Naar schatting hebben zo’n 6 miljoen mensen in Nederland hier last van. Op www.ikhebprikangst.nl staat allerlei info en tips waar je wat aan kan hebben om je angst te kunnen controleren.

Wij hebben alvast een aantal tips op een rij gezet:

Tips bij prikangst

Je kunt stap voor stap je prikangst verminderen met onderstaande tips.

 1. Praat over je angst met bekenden.
 2. Vertel over je prikangst aan degene die je prikt.
 3. Kijk weg als de naald verschijnt
 4. Denk tijdens het prikken aan wat leuks of aan waarom het belangrijk is dat je de vaccinatie krijgt.
 5. Zie je op tegen de pijn? Met een verdovende pleister voel je (bijna) geen pijn.
 6. Adem diep in en uit en blijf focussen op je ademhaling.
 7. Ervaar je met de bovenstaande tips nog geen verbetering? Zoek dan professionele hulp via de huisarts.

Prikken zonder afspraak

Vanaf maandag 19 juli kun je op de vaccinatielocaties in Appelscha, Dokkum, Franeker en Koudum zonder een afspraak toch een prik halen tegen het coronavirus. Het gaat om een mRNA vaccin, het is niet mogelijk om op deze locatie te kiezen voor Janssen. GGD Fryslân biedt op deze locaties een maand lang ‘prikken zonder afspraak’ aan. Na deze maand sluiten de priklocaties hun deuren.

Er zijn deskundigen op locatie aanwezig om voorlichting te geven of vragen te beantwoorden. Op de locaties wordt – naast de registratie van de eerste prik – direct een vervolgafspraak gemaakt voor een tweede prik op een priklocatie in Leeuwarden, Drachten, Sneek of Heerenveen, deze locaties blijven langer geopend.

Het aanbod ‘prikken zonder afspraak’ is en alleen geldig voor mensen die nog geen afspraak hebben gemaakt en dus hun eerste prik nog niet hebben ontvangen. Heb je elders al een afspraak staan maar wil je toch gebruik maken van ‘prikken zonder afspraak’? Annuleer deze afspraak dan eerst via 0800-7070. Het is niet mogelijk om voor een tweede prik naar de locatie te komen. 

Bij de deur maken we onderscheid in bezoekers met en bezoekers zonder afspraak. Wie al wel een afspraak heeft staan komt daarmee in de juiste rij en dus op tijd voor de geplande prik.

Voor een snelle doorloop op de priklocatie, kun je de gezondheidsverklaring thuis alvast printen en invullen. Voor wie geen printer heeft, liggen er ook exemplaren op de locatie.

Openingstijden per locatie

  Week 29 Week 30 Week 31 Week 32 
Appelscha

Maandag t/m vrijdag: 
8.30 - 17.00 uur

Zaterdag: 
8.00 - 20.00 uur

Maandag en dinsdag: 
8.30 - 17.00 uur 

Woensdag: 
8.00 - 20.00 uur

Maandag en dinsdag: 
8.30 - 17.00 uur 

Woensdag:
8.00 - 20.00 uur

Maandag en dinsdag: 
8.30 - 17.00 uur 

Woensdag:
8.00 - 20.00 uur

Franeker

Maandag t/m vrijdag: 
8.30 - 17.00 uur

Zaterdag: 
8.00 - 20.00 uur

Maandag en dinsdag: 
8.30 - 17.00 uur 

Woensdag: 
8.00 - 20.00 uur

Maandag en dinsdag: 
8.30 - 17.00 uur 

Woensdag: 
8.00 - 20.00 uur

Maandag en dinsdag: 
8.30 - 17.00 uur 

Woensdag: 
8.00 - 20.00 uur

Dokkum

Maandag t/m vrijdag: 
8.30 - 17.00 uur

Zaterdag: 
8.00 - 20.00 uur

Donderdag en vrijdag: 
8.30 - 17.00 uur

Zaterdag:
8.00 - 20.00 uur 

Donderdag en vrijdag: 
8.30 - 17.00 uur

Zaterdag:
8.00 - 20.00 uur 

Donderdag en vrijdag: 
8.30 - 17.00 uur

Zaterdag:
8.00 - 20.00 uur 

Koudum

Maandag t/m vrijdag: 
8.30 - 17.00 uur

Zaterdag: 
8.00 - 20.00 uur

Vrijdag:
8.30 - 17.00 uur 

Zaterdag:
8.00 - 20.00 uur 

Vrijdag:
8.30 - 17.00 uur 

Zaterdag:
8.00 - 20.00 uur 

Vrijdag:
8.30 - 17.00 uur 

Zaterdag:
8.00 - 20.00 uur 

Begeleiding en vervoer

Het mag niet te druk worden op de vaccinatielocatie. Daarom vraagt GGD Fryslân je om zoveel mogelijk alleen te komen. Zo kan iedereen voldoende afstand tot elkaar houden. En wordt verspreiding van het coronavirus voorkomen.

Kun je echt niet alleen naar een afspraak komen? Dan kun je maximaal één begeleider meenemen. Mensen in een rolstoel mogen een begeleider meenemen.

Als je geen vervoer hebt naar de vaccinatielocatie kun je hulp vragen aan iemand die je kent. Daarnaast zijn er vrijwillige initiatieven en organisaties voor vervoer, informeer hiernaar bij je gemeente. Als je wel eens gebruik maakt van gemeentelijke vervoersvoorzieningen (WMO-vervoer) dan kun je deze gebruiken om naar de vaccinatielocatie te komen. Als het niet lukt om vervoer te regelen, adviseert jouw huisarts dat je contact opneemt met het landelijk telefoonnummer 0800 1351. Het is belangrijk dat je wel eerst een afspraak voor vaccinatie bij de GGD maakt.   

Gele boekje

Als je een vaccinatie tegen corona hebt gehad via GGD Fryslân, krijg je bij elke vaccinatie een bevestiging mee. Dit is een briefje of kaartje met daarop de gegevens over de vaccinatie. Deze informatie gaat over de registratie van jouw coronavaccinatie en is geen officieel vaccinatiebewijs. Daarvoor is vanaf 1 juli de CoronaCheck-app beschikbaar.  

Heb je een geel vaccinatieboekje? Dan kun je - als je dat wilt - de registratie van de vaccinatie zelf invoegen of bewaren in dit boekje. Op onze vaccinatielocaties kun je na je vaccinatie ook een stempel krijgen. Heb je eerder een vaccinatie gekregen via GGD Fryslân maar geen stempel of aantekening? Dan kun je op onze vaccinatielocaties in Leeuwarden, Sneek of Drachten alsnog een stempel komen halen. Vergeet niet je registratiekaart (of de -brief) mee te nemen, samen met een identiteitsbewijs. Je krijgt alleen een stempel wanneer je ook daadwerkelijk door iemand van de GGD gevaccineerd bent, dus niet wanneer dat door de huisarts, een instelling of in het ziekenhuis is gedaan. Bij de vaccinatielocaties van GGD Fryslân zijn geen gele boekjes te koop.  

Bijschrijven in het gele boekje is trouwens niet verplicht. Het is niet noodzakelijk om hier een geel boekje voor aan te schaffen. Het gele boekje heeft, net als de registratiebrief die je op de vaccinatielocatie krijgt, geen status als officieel vaccinatiebewijs voor COVID-19. Daar is straks de CoronaCheck-app voor, met als onderdeel hiervan het Digitaal Corona Certificaat

Coronabewijs

Wil je reizen binnen de Europese Unie of naar een evenement in Nederland? Dan heb je een coronabewijs nodig. Dat kan een negatieve testuitslag of een vaccinatiebewijs zijn. Of een bewijs  dat je bent hersteld van corona. Met de CoronaCheck-app kun je deze bewijzen laten zien.

Heb je vragen of wil je meer weten over het gebruik van deze app? Bekijk dan de veelgestelde vragen over het coronabewijs op de pagina van de Rijksoverheid. Deze informatie wordt regelmatig bijgewerkt. Let op: er is veel belangstelling voor de app. Het ministerie van VWS werkt hard om alle aanvragen te verwerken maar loopt soms tegen technische problemen aan. Lees meer over praktische problemen en oplossingen op de website van de Rijksoverheid.

Lukt het niet om je coronabewijs via de CoronaCheck-app op te halen? Neem dan contact op met de helpdesk van CoronaCheck via 0800 1421 of coronacheck.nl. Op coronacheck.nl kun je – eventueel met hulp van mensen om je heen of de lokale bibliotheek– ook een papieren QR-code opvragen om te printen. Wie helemaal geen toegang tot internet heeft, kan het beste contact opnemen met het telefoonnummer 0247 247 247, het contactcenter van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Registratie vaccinaties

​Het EU Digitaal Corona Certificaat (DCC) is het officiële coronavaccinatiebewijs. Dit maakt het mensen makkelijker om binnen de Europese Unie te reizen tijdens de coronapandemie. In Nederland is dit onderdeel van de CoronaCheck app. Hiervoor is het belangrijk dat je gegevens goed geregistreerd zijn in de database van de GGD of in MijnRIVM.

Je kunt dit op twee manieren controleren: 

 1. Controleer je gegevens in de database van de GGD via www.coronavaccinatie-afspraak.nl
  Na het inloggen met je DigiD klik je op de optie ‘mijn vaccinatiegegevens inzien’. De gegevens die hier staan, worden gebruikt voor het Digitaal Corona Certificaat (DCC).
 2. Controleer je gegevens in MijnRIVM via www.mijn.rivm.nl/coronavaccinaties
  Ook hiervoor log je in met je DigiD. Deze gegevens worden ook gebruikt voor het EU Digitaal Corona Certificaat (DCC).

Lees hier meer over het Digitaal Corona Certificaat (DCC).

 

Voor het digitale coronacertificaat worden ook de gegevens opgehaald uit de database van de GGD. Als je gegevens goed in de database van de GGD staan, maakt het niet uit als je vaccinaties (nog) niet bij RIVM geregistreerd staan. Controleer daarom altijd je gegevens via www.coronatest.nl, mijn vaccinatiegegevens inzien.

 • Het kan enkele weken duren voor je vaccinatie in het overzicht staat
 • Misschien heb je geen toestemming gegeven om jouw vaccinatiegegevens met het RIVM te delen
 • Misschien heb je je eerder laten uitschrijven uit de registratie

Ja. Je hebt dit aangegeven bij het maken van je corona-afspraak, daarom is er maar één afspraak voor je gepland. Dit staat automatisch geregistreerd in de database van de GGD. Lees hier meer over op de website van de Rijksoverheid.

Je kunt dit controleren op www.coronatest.nl. Log in met DigiD en kies voor ‘Ik wil de uitslag weten’. Hier krijg je direct je laatste testuitslag te zien.

Let op: heb je meerdere coronatesten gehad, scroll dan tot onderaan de pagina, daar kun je doorklikken naar alle testuitslagen.