Bekijk het laatste nieuws op onze coronapagina, ontdek meer over vaccineren en lees meer info voor zorg- en onderwijsprofessionals.

Wanneer ben ik aan de beurt?

Op 15 januari 2021 zijn we in Fryslân gestart met het vaccineren van zorgmedewerkers werkzaam in de verpleeg- en verzorgingshuizen. Eind januari is ook gestart met het vaccineren van kwetsbare ouderen van 65 jaar en ouder. De Rijksoverheid geeft in de zogenaamde 'vaccinatiestrategie' stap voor stap aan welke doelgroepen aan de beurt zijn.

De volgorde van vaccineren wordt dus bepaald door de Rijksoverheid. Deze volgorde wordt continue geëvalueerd en waar nodig bijgesteld. Alles staat en valt daarnaast met de goedkeuring, werking en beschikbaarheid van de vaccins.  

Een van de meeste gestelde vragen is: wanneer ben ik aan de beurt voor een vaccinatie tegen corona? Er staat nu een tool op www.coronavaccinatie.nl waar je door enkele vragen te beantwoorden, antwoord krijgt op die vraag. De tool zal de komende periode verder verfijnd worden. Er is ook is er een overzicht coronavaccinatie en medische risicogroepen toegevoegd aan de website. In dit overzicht wordt aangegeven wie er vallen onder medische hoog-risicogroepen en onder andere medische risicogroepen.

 

Op de website van de Rijksoverheid kun je het laatste nieuws lezen over de vaccinatiecampagne van de overheid en de gekozen vaccinatiestrategie (volgorde van vaccineren). 

Uitnodiging

Wanneer je aan de beurt bent, ontvang je van het RIVM een persoonlijke uitnodiging voor je vaccinatiemoment. In deze uitnodiging staat ook waar je de vaccinatie krijgt. Dat kan op een GGD-locatie zijn, bij je huisarts of in een verpleeghuis bij jou in de buurt. Ziekenhuismedewerkers worden in het ziekenhuis gevaccineerd.

Klachten? Laat je testen.

De vaccinatie beschermt tegen ziekte door corona. We weten nog niet of iemand die gevaccineerd is het virus toch kan verspreiden. Daarom nemen we het zekere voor het onzekere: voor gevaccineerde personen gelden voorlopig dezelfde maatregelen als voor mensen die niet gevaccineerd zijn. Dus heb je klachten? Blijf thuis en laat je testen. Ook als je gevaccineerd bent!

Meer weten?

Je hebt vast al veel gelezen en gehoord over het coronavaccin. Het RIVM en de Rijksoverheid beantwoorden de meest gestelde vragen over het vaccin op hun website en werken deze regelmatig bij.

Heb jij een vraag? Kijk voor meer informatie op www.coronavaccinatie.nl of bel met het landelijk informatienummer 0800-1351.

Onderstaande informatievideo geeft je ook veel antwoorden.