Bekijk het laatste nieuws op onze coronapagina, ontdek meer over vaccineren en lees meer info voor zorg- en onderwijsprofessionals. Lees op onze dienstverleningspagina welke maatregelen er gelden tijdens een afspraak met GGD Fryslân.

Over het coronavaccin

De vaccins BioNTech/Pfizer, Moderna, AstraZeneca en Janssen zijn momenteel goedgekeurd door het Europese beoordelingscomité van het EMA, het Europees Geneesmiddelenagentschap.

Op deze pagina vind je meer informatie over:

Werking vaccins

Kleinere kans op ziekenhuisopname en IC

Ben je volledig gevaccineerd tegen corona? Dan is de kans dat je in het ziekenhuis komt door corona 17 keer lager dan voor een niet-gevaccineerde. En 33 keer kleiner dat je op de Intensive Care (IC) komt dan een niet-gevaccineerde. 

Alle vier de vaccins zijn wereldwijd getest bij tienduizenden mensen. Uit deze onderzoeken blijkt dat de vaccins BioNTech/Pfizer en Moderna 95 van de 100 mensen beschermt tegen het coronavirus. Bij het vaccin AstraZeneca zijn 60 van de 100 mensen beschermd, maar dit vaccin voorkomt wél 85 tot 100 procent aan ziekenhuisopnames en overlijden. Het Janssen vaccin werkt gemiddeld bij 67 van de 100 mensen die deze prik hebben ontvangen.

Bijsluiters

Net als ieder ander vaccin of geneesmiddel hebben ook deze vaccins een eigen bijsluiter. Hierin staat precies omschreven waar het vaccin tegen beschermt en wat de bijwerkingen kunnen zijn.

In ‘Vaccin in het kort’ voor het COVID-19 vaccin Comirnaty (BioNTech/Pfizer) staat op één A4 in begrijpelijke taal de voor- en nadelen van het vaccin. Het is een nieuwe, digitale en korte vorm van vaccininformatie, als aanvulling op de officiële bijsluiter

In ‘Vaccin in het kort’ voor het COVID-19 Vaccin Moderna staat op één A4 in begrijpelijke taal de voor- en nadelen van het vaccin. Het is een nieuwe, digitale en korte vorm van vaccininformatie, als aanvulling op de officiële bijsluiter.

In ‘Vaccin in het kort’ voor het COVID-19 Vaccin AstraZeneca staat op één A4 in begrijpelijke taal de voor- en nadelen van het vaccin. Het is een nieuwe, digitale en korte vorm van vaccininformatie, als aanvulling op de officiële bijsluiter. Let op: Eerder was er een tijdelijke pauze van vaccineren met AstraZeneca uit voorzorg. Na een advies van de Gezondheidsraad is besloten dat mensen vanaf 60 jaar, geboren in 1960 of eerder, veilig een prik met AstraZeneca kunnen krijgen. Mensen onder de 60 jaar ontvangen een ander vaccin.

In 'Vaccin in het kort' voor het COVID-19 Vaccin Janssen staat op één A4 in begrijpelijke taal de voor- en nadelen van het vaccin. Het is een nieuwe, digitale en korte vorm van vaccininformatie, als aanvulling op de officiële bijsluiter

Let op: De inzet van het Janssen-vaccin is op 2 juni 2021 veranderd. Na een advies van de Gezondheidsraad is besloten dat de leeftijdsgroepen die nog aan de beurt komen, een mRNA vaccin (BioNTech/Pfizer of Moderna) krijgen. Het Janssen-vaccin is effectief en voldoende veilig, de Gezondheidsraad vindt dat iedereen die het vaccin heeft gekregen hier verstandig aan heeft gedaan. Het grote voordeel is dat maar één vaccinatie nodig is om volledig gevaccineerd te zijn.Sinds 23 juni is het mogelijk om vrijwillig te kiezen voor een Janssen-vaccin. Meer info vind je in ons nieuwsbericht over het Janssen-vaccin. 

Coronavaccin Janssen

Twijfel je?

We kunnen ons voorstellen dat je nog veel vragen hebt over het vaccin. Voor mensen die nog twijfelen of ze zich willen laten vaccineren bestaat er een keuzehulp, zo kun je op een rijtje te zetten wat jij belangrijk vindt in jouw afweging. Daarnaast kun je in gesprek met een professional over corona en vaccineren en de pagina overvaccineren.nl. Ook kun je met je vragen bellen met de landelijke Twijfeltelefoon: 088 7555 777. 

 

Recent corona gehad?

Als je onlangs een coronatest hebt gedaan en deze was positief, dan mag je niet naar de vaccinatielocatie komen. Ook niet als je klachtenvrij bent.

Bovendien krijg je dan maar 1 prik voor je basisbescherming. Op deze pagina lees je wat er geldt bij vaccineren als je besmet bent of was met het coronavirus.

Bescherming na vaccinatie

Het duurt na vaccinatie even voordat de bescherming tegen het virus is opgebouwd. Hoe lang precies, dat hangt af van het vaccin dat je kreeg:

  • Bij het AstraZeneca- en Moderna-vaccin: beschermd vanaf 14 dagen na de tweede vaccinatie.
  • Bij het Janssen-vaccin: beschermd na 28 dagen.
  • Bij het BioNTech/Pfizer-vaccin: beschermd vanaf 7 dagen na de tweede vaccinatie.

Na verloop van tijd neemt de bescherming van vaccins af. Daarom wordt iedereen van 18 jaar en ouder die minstens 3 maanden geleden gevaccineerd of besmet is geweest, uitgenodigd voor de boostervaccinatie. De boostervaccinatie is bedoeld als oppepper om de bescherming hoog te houden. 

Omikron en de booster

Kort na vaccinatie heeft u een hele hoge hoeveelheid antistoffen in uw lichaam. Dat helpt tegen de omikronvariant. Daarom is de booster zo belangrijk. Ook als u nog niet gevaccineerd bent, heeft u die antistoffen nodig. Het heeft dus ook zin om nu een eerste of tweede prik te halen om beschermd te zijn tegen besmetting met het coronavirus.

Bijwerkingen

Na de prik kun je een paar dagen last hebben van spierpijn of koorts. Dit is normaal.

Maak jij je zorgen? Neem dan contact op met je huisarts. De website Thuisarts (een site van het Nederlands Huisartsen Genootschap) vertelt je meer over wat te doen bij bijwerkingen na jouw vaccinatie. Op deze website lees je ook wanneer het verstandig is om contact op te nemen met de huisarts.

Mocht je klachten krijgen na de prik, is het altijd goed om de bijwerkingen te melden bij Bijwerkingencentrum Lareb.

Klachten? Laat je testen.

De vaccinatie beschermt tegen ziekte door corona. Maar ook als je gevaccineerd bent kun je het virus nog verspreiden. Daarom nemen we het zekere voor het onzekere: voor gevaccineerde personen gelden voorlopig dezelfde maatregelen als voor mensen die niet gevaccineerd zijn. Dus heb je klachten? Blijf thuis en laat je testen. Ook als je gevaccineerd bent!

Meer weten?

Je hebt vast al veel gelezen en gehoord over het coronavaccin. Het RIVM en de Rijksoverheid beantwoorden de meest gestelde vragen over het vaccin op hun website en werken deze regelmatig bij.

  • Heb je algemene vragen over het coronavirus en de coronavaccinaties? Bel dan het landelijke nummer 0800 – 1351 (dagelijks van 08.00 – 20.00 uur) of kijk op coronavaccinatie.nl.
  • Voor specifieke vragen aan GGD Fryslân kun je bellen met 088 – 22 99 333 (op werkdagen van 08.00 – 17.00 uur en in het weekend van 09.00 – 16.00 uur).