Bekijk het laatste nieuws op onze coronapagina, ontdek meer over vaccineren en lees meer info voor zorg- en onderwijsprofessionals.

Over het coronavaccin

De vaccins BioNTech/Pfizer, Moderna, AstraZeneca en Janssen zijn momenteel goedgekeurd door het Europese beoordelingscomité van het EMA, het Europees Geneesmiddelenagentschap.

Op deze pagina vind je meer informatie over:

Werking vaccins

Alle vier de vaccins zijn wereldwijd getest bij tienduizenden mensen. Uit deze onderzoeken blijkt dat de vaccins BioNTech/Pfizer en Moderna 95 van de 100 mensen beschermt tegen het coronavirus. Bij het vaccin AstraZeneca zijn 60 van de 100 mensen beschermt, maar dit vaccin voorkomt wél 85 tot 100 procent aan ziekenhuisopnames en overlijden. Het Janssen vaccin werkt gemiddeld bij 67 van de 100 mensen die deze prik hebben ontvangen.

Bijsluiters

Net als ieder ander vaccin of geneesmiddel hebben ook deze vaccins een eigen bijsluiter. Hierin staat precies omschreven waar het vaccin tegen beschermt en wat de bijwerkingen kunnen zijn.

In ‘Vaccin in het kort’ voor het COVID-19 vaccin Comirnaty (BioNTech/Pfizer) staat op één A4 in begrijpelijke taal de voor- en nadelen van het vaccin. Het is een nieuwe, digitale en korte vorm van vaccininformatie, als aanvulling op de officiële bijsluiter

In ‘Vaccin in het kort’ voor het COVID-19 Vaccin Moderna staat op één A4 in begrijpelijke taal de voor- en nadelen van het vaccin. Het is een nieuwe, digitale en korte vorm van vaccininformatie, als aanvulling op de officiële bijsluiter.

In ‘Vaccin in het kort’ voor het COVID-19 Vaccin AstraZeneca staat op één A4 in begrijpelijke taal de voor- en nadelen van het vaccin. Het is een nieuwe, digitale en korte vorm van vaccininformatie, als aanvulling op de officiële bijsluiter. Let op: Eerder was er een tijdelijke pauze van vaccineren met AstraZeneca uit voorzorg. Na een advies van de Gezondheidsraad is besloten dat mensen vanaf 60 jaar, geboren in 1960 of eerder, veilig een prik met AstraZeneca kunnen krijgen. Mensen onder de 60 jaar ontvangen een ander vaccin.

In 'Vaccin in het kort' voor het COVID-19 Vaccin Janssen staat op één A4 in begrijpelijke taal de voor- en nadelen van het vaccin. Het is een nieuwe, digitale en korte vorm van vaccininformatie, als aanvulling op de officiële bijsluiter

Let op: De inzet van het Janssen-vaccin is op 2 juni 2021 veranderd. Na een advies van de Gezondheidsraad is besloten dat de leeftijdsgroepen die nog aan de beurt komen, een mRNA vaccin (BioNTech/Pfizer of Moderna) krijgen. Het Janssen-vaccin is effectief en voldoende veilig, de Gezondheidsraad vindt dat iedereen die het vaccin heeft gekregen hier verstandig aan heeft gedaan. Het grote voordeel is dat maar één vaccinatie nodig is om volledig gevaccineerd te zijn.Sinds 23 juni is het mogelijk om vrijwillig te kiezen voor een Janssen-vaccin. Meer info vind je in ons nieuwsbericht over het Janssen-vaccin. 

Coronavaccin Janssen

Twijfel je?

We kunnen ons voorstellen dat je nog veel vragen hebt over het vaccin. Voor mensen die nog twijfelen of ze zich willen laten vaccineren bestaat er een keuzehulp. Dit kan je helpen om op een rijtje te zetten wat jij belangrijk vindt in jouw afweging.

Recent corona gehad?

Als je onlangs een coronatest hebt gedaan en deze was positief, dan mag je niet naar de vaccinatielocatie komen. Ook niet als je klachtenvrij bent. Je mag je ten minste vier weken na het afnemen van je test pas laten vaccineren.

Bovendien krijg je in plaats van twee, slechts een prik als je recentelijk (en aantoonbaar) corona hebt gehad. Je hoeft hier geen bewijs van te laten zien, dit is voor de medewerkers zichtbaar in het systeem. Meer informatie hierover: Waarom is 1 prik voldoende als ik het afgelopen halfjaar corona heb gehad? | Rijksoverheid.nl

Bescherming

De meeste mensen krijgen twee vaccinaties voor een goede bescherming. Je bent een week (met het vaccin van Pfizer) tot twee weken (met de vaccins Moderna, AstraZeneca) na de tweede prik goed beschermd tegen het coronavirus. Soms is één vaccinatie voldoende. Dat is als je het vaccin van Janssen krijgt. Of wanneer je de afgelopen zes maanden corona hebt gehad. Dan ben je ook twee weken na de prik goed beschermd tegen het coronavirus.

Bijwerkingen

Na de prik kun je een paar dagen last hebben van spierpijn of koorts. Dit is normaal. Maak jij je zorgen? Neem dan contact op met je huisarts.De website Thuisarts (een site van het Nederlands Huisartsen Genootschap) vertelt je meer over wat te doen bij bijwerkingen na jouw vaccinatie. Op deze website lees je ook wanneer het verstandig is om contact op te nemen met de huisarts. Mocht je klachten krijgen na de prik, is het altijd goed om de bijwerkingen te melden bij Bijwerkingencentrum Lareb.

Klachten? Laat je testen.

De vaccinatie beschermt tegen ziekte door corona. We weten nog niet of iemand die gevaccineerd is het virus toch kan verspreiden. Daarom nemen we het zekere voor het onzekere: voor gevaccineerde personen gelden voorlopig dezelfde maatregelen als voor mensen die niet gevaccineerd zijn. Dus heb je klachten? Blijf thuis en laat je testen. Ook als je gevaccineerd bent!

Tweede vaccinatie met BioNTech/Pfizer na AstraZeneca

Minister Hugo de Jonge heeft, na advies van de Gezondheidsraad, op 6 juli besloten dat mensen die één vaccinatie met AstraZeneca hebben gehad, ervoor kunnen kiezen bij de tweede vaccinatie BioNTech/Pfizer te ontvangen. 

De mogelijkheid om bij de tweede vaccinatie te kiezen voor BioNTech/Pfizer, na een eerste AstraZeneca vaccinatie, is vooral belangrijk voor mensen die na hun eerste vaccinatie tot de groep met hoog medisch risico zijn gaan behoren. Ook voor mensen die na een eerste AstraZeneca-vaccinatie zwanger zijn geworden, biedt een tweede vaccinatie met BioNTech/Pfizer uitkomst.

Heb jij na jouw eerste vaccinatie met het AstraZeneca-vaccin de zeer zeldzame, maar ernstige bijwerking van trombose in combinatie met een verlaagd aantal bloedplaatjes (TTS) of systemisch capillairleksyndroom gehad?  Dan wordt het je afgeraden een tweede vaccinatie te halen. Je kunt geen nieuwe afspraak maken. Dit geldt tevens voor mensen die een ernstige allergische of anafylactische reactie hebben gehad na de eerste vaccinatie.

Heb je nog een tweede vaccinatie staan bij de huisarts en wil je hier vanaf zien? Geef dit dan per e-mail aan bij jouw huisarts.

Om een QR-code te krijgen in de CoronaCheck-App moeten beide vaccinaties geregistreerd staan.

Lees meer over wie hiervoor in aanmerking komt en hoe je jouw afspraak kunt verzetten.

Meer weten?

Je hebt vast al veel gelezen en gehoord over het coronavaccin. Het RIVM en de Rijksoverheid beantwoorden de meest gestelde vragen over het vaccin op hun website en werken deze regelmatig bij.

  • Heb je algemene vragen over het coronavirus en de coronavaccinaties? Bel dan het landelijke nummer 0800 – 1351 (dagelijks van 08.00 – 20.00 uur) of kijk op coronavaccinatie.nl.
  • Voor specifieke vragen aan GGD Fryslân kun je bellen met 088 – 22 99 333 (op werkdagen van 09.00 – 17.00 uur en in het weekend van 09.00 – 16.00 uur).