Bekijk het laatste nieuws op onze coronapagina, ontdek meer over vaccineren en lees meer info voor zorg- en onderwijsprofessionals.

Over het coronavaccin

Het eerste coronavaccin dat we in Nederland gaan gebruiken, is het vaccin van Pfizer/BioNTech. Dit vaccin heet officieel Comirnaty en is op maandag 21 december goedgekeurd door het Europese beoordelingscomité van het EMA, het Europees Geneesmiddelenagentschap. Op woensdag 6 januari is ook het vaccin Moderna goedgekeurd door het EMA.

Beide vaccins zijn wereldwijd getest bij tienduizenden mensen. Uit deze onderzoeken blijkt dat het vaccin 95 van de 100 mensen beschermt tegen het coronavirus. Het vaccin bestaat uit twee prikken. De tweede prik van het vaccin Comirty volgt drie weken na de eerste prik. Bij het Moderna-vaccin is dit na vier weken. Zeven dagen na de tweede prik ben je maximaal beschermd tegen corona.

Net als ieder ander vaccin of geneesmiddel hebben ook deze vaccins een eigen bijsluiter. Hierin staat precies omschreven waar het vaccin tegen beschermt en wat de bijwerkingen kunnen zijn.

  • In ‘Vaccin in het kort’ voor het coronavaccin Comirnaty staat op één A4 in begrijpelijke taal de voor- en nadelen van het vaccin. Het is een nieuwe, digitale en korte vorm van vaccininformatie, als aanvulling op de officiële bijsluiter.
  • In ‘Vaccin in het kort’ voor het coronavaccin COVID-19 Vaccin Moderna staat op één A4 in begrijpelijke taal de voor- en nadelen van het vaccin. Het is een nieuwe, digitale en korte vorm van vaccininformatie, als aanvulling op de officiële bijsluiter.

Als je onlangs een coronatest hebt gedaan en deze was positief, dan mag je niet naar de vaccinatielocatie komen. Ook niet als je klachtenvrij bent. Je mag je pas weer laten vaccineren ten minste vier weken na het afnemen van de test.

We kunnen ons voorstellen dat je nog veel vragen hebt over het vaccin. Onderstaande informatievideo geeft je veel antwoorden op vragen die je mogelijk hebt.

Heb jij een vraag over het coronavaccin?

Kijk voor meer informatie op www.coronavaccinatie.nl of bel met het landelijk informatienummer 0800-1351.