Bekijk het laatste nieuws op onze coronapagina, ontdek meer over vaccineren en lees meer info voor professionals

Herhaalprik

Sinds 19 september 2022 kan iedereen van 12 jaar of ouder met een afgeronde basisserie tegen corona een herhaalprik met het vernieuwde coronavaccin krijgen. Sindsdien heten alle prikken tegen corona die na de basisserie worden gegeven de ‘herhaalprik’. De herhaalprik helpt om de bescherming tegen het coronavirus hoog te houden. De herhaalprik kan vanaf drie maanden na de laatste coronaprik worden gegeven.

Waarom een herhaalprik dit najaar?

Met een vaccinatie ben je minder bevattelijk voor corona en word je minder ziek dan wanneer je geen prik hebt gehaald. Vandaar dat het belangrijk is om de afweer op peil te houden.

Door je te laten vaccineren met een herhaalprik is de kans kleiner dat je in het ziekenhuis terecht komt. De zorg blijft daardoor ook beschikbaar voor mensen met andere zorgvragen dan corona.

Wie is wanneer aan de beurt?

Mensen met een hoger risico om ziek te worden en zorgmedewerkers met patiënten- of cliëntencontact zijn als eerste uitgenodigd. Zij ontvangen via huisartsen, werkgevers en het RIVM een uitnodigingsbrief voor de herhaalprik. Kijk voor meer informatie op Rijksoverheid.nl.

Mensen met een hoger risico om ziek te worden, zijn:

  • mensen vanaf 60 jaar;
  • mensen vanaf 12 jaar tot en met 59 jaar die jaarlijks worden uitgenodigd voor de griepprik;
  • bewoners van zorginstellingen;
  • mensen met het syndroom van Down;

Inmiddels kan iedereen van 12 jaar en ouder een herhaalprik halen, als je de basisserie hebt afgerond. Je krijgt hiervoor geen brief, maar kunt terecht vanaf drie maanden na je laatste coronaprik of coronabesmetting.

 

Welk vaccin wordt gebruikt voor de herhaalprik?

Voor de herhaalprik gebruiken we de vernieuwde vaccins van BioNTech/Pfizer en Moderna, omdat deze bescherming bieden tegen meer varianten van het coronavirus.

Meer informatie over de vaccins, vind je op de website van het RIVM.

Hoe maak je een afspraak?

Ga naar www.planjeprik.nl voor het maken van een afspraak of bel 0800 7070. Iedereen van 12 jaar en ouder mag een herhaalprik halen als je de basisserie hebt afgerond. Dit kan vanaf drie maanden na je laatste coronaprik of coronabesmetting.

Ook zonder afspraak kun je een herhaalprik tegen corona krijgen. Ga naar onze pagina over locaties en openingstijden voor meer informatie over prikken zonder afspraak.

Wat neem je mee naar de vaccinatielocatie?

  • een geldig identiteitsbewijs (een rijbewijs mag ook)
  • een vooraf ingevulde én geprinte gezondheidsverklaring. Deze verklaring vind je bij je uitnodiging van het RIVM. Niet ontvangen? Download het bestand via de website van het RIVM. Lukt het niet om te printen, dan liggen er ook exemplaren op de vaccinatielocatie.

Meer informatie

Heb je nog vragen? Meer informatie over de herhaalprik kun je vinden op de website van het RIVM.