Bekijk het laatste nieuws op onze coronapagina, ontdek meer over vaccineren en lees meer info voor zorg- en onderwijsprofessionals.

Reizen en vakanties

Nu overal in Europa de cijfers de goede kant op gaan, wordt alles in gereedheid gebracht om onze samenlevingen weer wat te openen. We krijgen weer toegang tot locaties die lange tijd gesloten waren en ook het reizen in Europa komt weer op gang.

Digitaal Corona Certificaat

Het EU Digitaal Corona Certificaat (DCC) maakt het je makkelijker om binnen de Europese Unie te reizen tijdens de coronapandemie. Het DCC is het digitale bewijs dat iemand:

 • recent negatief getest is op corona, of;
 • gevaccineerd is tegen corona met een door EMA goedgekeurd vaccin, of;
 • hersteld is van een coronabesmetting.

Landen in Europa bepalen zelf welke van deze bewijzen worden geaccepteerd bij binnenkomst in het land en onder welke voorwaarden. Bijvoorbeeld welke type testen geaccepteerd worden en hoe oud een test mag zijn. Ook andere maatregelen, zoals quarantaine voor reizigers, bepalen de lidstaten zelf. Bekijk wijsopreis.nl voor de laatste stand van zaken in het land van jouw bestemming.

Het DCC kan in alle EU-lidstaten worden gebruikt. Vanaf 1 juli 2021 is het DCC in gebruik voor Europa.

Vaccinatie is geen voorwaarde

Vaccinatie is en wordt géén voorwaarde om binnen de Europese Unie (EU) te reizen. Het DCC is vanaf 1 juli ook te verkrijgen met een negatieve testuitslag of een bewijs van herstel.

CoronaCheck-app

In Nederland is het DCC onderdeel van de CoronaCheck-app. In deze app komen twee QR-codes: een voor internationaal gebruik en een voor gebruik in Nederland om bijvoorbeeld toegang te krijgen tot een bepaalde activiteit. De reden voor dit verschil is dat de QR-code voor internationaal reizen meer persoonsgegevens zal bevatten. Op dit moment zijn de technische voorbereidingen bezig. Hierbij wordt uiteraard ook goed gekeken naar privacy en databeveiliging.

Liever een print op papier?

Heb je geen smartphone of print jij jouw coronastatus liever uit? Via coronacheck.nl/print kun je straks jouw negatieve test, volledige vaccinatie of herstelbewijs ook uitprinten op papier en meenemen als je op reis gaat. Heb je geen computer of smartphone, dan kun je vanaf 1 juli terecht bij het CIBG, de uitvoeringsorganisatie van het ministerie van VWS, zij helpen je graag verder.

Reizigerstesten

Reis je vanuit Nederland naar het buitenland? Bekijk dan altijd eerst het reisadvies. Voor een reis binnen de Europese Unie heb je een coronabewijs nodig. Je komt aan een coronabewijs als je volledig gevaccineerd bent. Of als je kunt aantonen dat je corona hebt gehad. Geldt dat niet voor jou? Dan kun je je in juli en augustus 2021 gratis laten testen bij aangesloten testlocaties. Dit geldt bijvoorbeeld ook voor buitenlandse toeristen die vanuit Nederland naar een ander land reizen. 

Plan op tijd een afspraak in

Je kunt een afspraak maken voor een gratis test via www.testenvoorjereis.nl. Je bent zelf verantwoordelijk om op tijd een afspraak in te plannen. Dit kan al twee weken voordat je je moet laten testen.

Welke test heb ik nodig?

Of je een NAAT(PCR)-test of antigeen(snel)-test nodig hebt, hangt af van jouw reisbestemming. Bekijk daarom altijd eerst het reisadvies van uw bestemming voor de regels die er gelden. Hier staat bijvoorbeeld ook hoe oud jouw test maximaal mag zijn voordat je een land in reist. En let op: de regels kunnen kort voor je vertrek nog veranderen.

 • Voor een antigeen-sneltest kun je terecht bij één van de organisaties die zijn aangesloten bij Stichting Open Nederland. Kijk op testenvoorjereis.nl hoe je dit regelt.
 • Voor een PCR-test kun je terecht bij de GGD. Je belt hiervoor 0800 5005. Dit kan 7 dagen per week van 8.00 - 20.00 uur Digitaal een afspraak maken is niet mogelijk.
 • Heb je klachten? Dan kun je via de gewone weg (telefonisch en digitaal) terecht bij de GGD.

Zo werkt het:

 1. Bepaal via wijsopreis.nl welke adviezen er gelden voor het land waar je naartoe gaat.
 2. Bepaal welke documenten je nodig hebt om op reis te kunnen gaan.
 3. Bepaal welke test noodzakelijk is voor jouw reis.
 4. Ga naar testenvoorjereis.nl en bepaal bij welke testaanbieder je je laat testen:
  • Voor een antigeen-sneltest kun je terecht bij een commerciële testaanbieder
  • Voor een PCR-test kun je terecht bij de GGD. Om een afspraak te maken bel je een speciaal telefoonnummer, dit gaat niet via de reguliere weg.

De uitslag

Laat je je testen via de GGD? Binnen 30 uur krijg je uitslag. Het duurt ongeveer 26 uren voordat je uitslag bekend is, daarna nog ongeveer 4 uren voordat het ook zichtbaar is in je CoronaCheck-app.

Goed om te weten, de GGD is niet juridisch aansprakelijk voor eventuele schade of kosten wanneer jouw uitslag niet op tijd binnen is. Dit staat in de disclaimer, waar je aan de telefoon mee instemt bij het maken van een afspraak:

De GGD kan niet garanderen dat je je testuitslag op tijd hebt. Heb je schade doordat je je testuitslag niet op tijd hebt? Dan is de GGD hiervoor niet aansprakelijk. Heb je extra kosten doordat je de testuitslag niet op tijd kreeg? Bijvoorbeeld voor een hotel of een vliegticket? Dan betaal je die zelf. De GGD betaalt geen kosten door een te late testuitslag.

Tips voor een goede voorbereiding

 • Check eerst de vereisten van je vakantiebestemming op wijsopreis.nl
 • Nog geen DigiD? Vraag deze op tijd aan via digid.nl, ook voor je kinderen
 • Plan je test bij de GGD via 0800 5005 of via testenvoorjereis.nl

Testen bij thuiskomst

De overheid roept als voorzorgmaatregel vakantiegangers op om zich bij thuiskomst te testen met een zelftest, ook als zij volledig gevaccineerd zijn. Hiervoor worden binnenkort gratis zelftesten uitgedeeld door de overheid.

Vakantiegangers die met corona-gerelateerde klachten terugkomen van vakantie laten zich uiteraard altijd bij GGD Fryslân testen. Jongeren kunnen zich na hun vakantie ook zonder klachten laten testen bij de GGD.

Meer informatie

Reizen en vakantie, inreisverbod, kleurcodes en quarantaine na vakantie

Gratis testen om op reis te kunnen

 • Alle informatie over het gratis testen om op reis te kunnen vind je op www.testenvoorjereis.nl.
 • Je kunt je bij de GGD met een PCR-test laten testen om op reis te gaan. Hiervoor heb je een DigiD nodig. Bel voor een afspraak met 0800 5005.
 • Ook op de website van de Rijksoverheid vind je veel antwoorden op vragen over het testen om op reis te gaan.

Testen voor toegang

Testen voor toegang is een aparte organisatie (Stichting Open Nederland) waarbij je getest kan worden om naar een evenement te kunnen. Voor toegang tot een evenement kun je niet bij de GGD terecht.

 • Ga voor het maken van een afspraak naar www.testenvoortoegang.nl.
 • Vragen over afspraken maken, afspraken omzetten of je uitslag?
 • Bel naar 088 777 08 09.
 • 7 dagen per week van 08.00 - 20.00 uur bereikbaar.

CoronaCheck-app

Technische ondersteuning CoronaCheck-app

Wanneer het niet lukt de app te downloaden of de app niet werkt dan kun je contact opnemen met de technische ondersteuning van de CoronaCheck-app.

 • Bel naar 0800 1421.
 • 7 dagen per week van 08.00 - 20.00 uur bereikbaar.

Registraties van testen en vaccinaties gezet door GGD.

Lukt het niet om jouw testbewijs, herstelbewijs of vaccinatiebewijs op te halen in de app omdat er iets in je gegevens niet goed geregistreerd staat?

 • Wanneer je gevaccineerd of getest bent bij de GGD dan kun je bellen naar 0800 5090.
 • 7 dagen per week van 08.00 - 22.00 uur bereikbaar
 • Let op: indien je niet bij de GGD bent getest of gevaccineerd kunnen wij je helaas niet helpen. Ga naar de partij waarbij je gevaccineerd of getest bent voor assistentie.

Coronamaatregelen en algemene coronaregels

 • Voor meer informatie kunt u terecht op de website van de Rijksoverheid.
 • Je kunt ook bellen naar 0800 1351.
 • 7 dagen per week van 08.00 - 20.00 uur bereikbaar.

Vragen over DigiD

 • Voor het aanvragen van een DigiD, een nieuw wachtwoord of storingen.
 • Bel naar 088 123 65 55.
 • 7 dagen per week van 08.00 - 20.00 uur bereikbaar.