Het meest actuele nieuws over het coronavirus in Fryslân vind je op onze coronaviruspagina.

Op vakantie in Fryslân in coronatijd

Ga je dit jaar op vakantie naar het Friese vasteland of op een van de Waddeneilanden? Dit moet je weten om corona-proof een leuke tijd te hebben.

1,5 meter afstand blijft

Een van de belangrijkste regels is en blijft de anderhalvemeter-regel. Die geldt bijna overal en altijd. Vermijd drukke plaatsen zodat het ook mogelijk is om die 1,5 meter afstand te houden. Daarnaast is handen wassen een belangrijke basisregel. Blijf dit doen, ook tijdens je vakantie. Wassen met water en zeep is de beste methode. Maar omdat je er in de vakantie misschien vaker opuit trekt, is het ook verstandig om een flesje desinfecterende gel mee te nemen.

Andere richtlijnen

Naast de basisregels zijn er nog andere richtlijnen die van belang kunnen zijn als je op vakantie bent. Bijvoorbeeld:

  • Samen in de auto. Je mag met meerdere personen in een auto, ook van verschillende huishoudens. Het advies is om dan wel een mondkapje te dragen.
  • Openbaar vervoer. Een mondkapje is verplicht in bus en trein voor iedereen die 13 jaar of ouder is. Dit geldt ook voor de veerboten! De veerboten varen weer op normale capaciteit. Reserveer wel vooraf.
  • Samen in een vakantiehuisje. In een vakantiehuisje of groepsaccommodatie mogen mensen bij elkaar komen. Ze moeten wel 1,5 meter afstand tot elkaar houden. Behalve mensen die tot een huishouden behoren. 

Hotels, vakantieparken en campings

Alle recreatievoorzieningen moeten maatregelen nemen zodat vakantiegangers zich aan de richtlijnen kunnen houden. Doen ze dit niet, dan mogen gemeenten deze locaties sluiten. Gemeenschappelijke was-, toilet- en douchevoorzieningen, zwembaden, horeca en campingwinkels zijn – vaak met aanpassingen – open. De meeste hotels, vakantieparken en campings hebben op hun website informatie staan over de manier waarop zij omgaan met het coronavirus. Check deze informatie voor je vertrekt, zodat je weet waar je aan toe bent.

Heb je klachten? Laat je testen!

Heb je tijdens je vakantie verkoudheidsklachten, zoals neusverkouden, loopneus, niezen, keelpijn, hoesten, verhoging of plotseling verlies van reuk of smaak? Bel dan op het vasteland het landelijk nummer om een afspraak te maken voor een coronatest. Je kunt aangeven dat je naar een testlocatie wilt in de buurt van je vakantieadres. In Fryslân zijn drie vaste testlocaties.

Op de Waddeneilanden word je getest door een huisarts. Om een afspraak voor een coronatest te maken, bel je het nummer van de huisarts op het eiland waar je bent.

Wat als je positief getest wordt op vakantie?

Als je positief getest wordt, is het advies om samen met je reisgenoten in quarantaine te gaan. Dat is niet leuk, maar wel belangrijk. Je wilt natuurlijk niet degene zijn die zorgt voor verdere verspreiding van het virus. Zeker niet in een toeristisch gebied. Je kunt in quarantaine gaan op je vakantieadres als dat mogelijk is. Als je op het vasteland bent en met eigen vervoer, is het misschien mogelijk om terug naar huis te rijden en daar in quarantaine te gaan. Op de Waddeneilanden kan dat niet omdat je alleen met de veerboot van het eiland af kan. Als je positief getest bent, dan nemen wij als GGD altijd contact met je op. Als je op een Waddeneiland zit, denken we met je mee wat in jouw geval de beste oplossing is.