Bekijk het laatste nieuws op onze coronapagina, ontdek meer over vaccineren en lees meer info voor zorg- en onderwijsprofessionals.

Corona en kinderen

Wanneer wel/niet naar school, de opvang of de oppas?

Als een kind elk jaar hooikoorts heeft of vaak chronisch verkouden is, dan herken je meestal de klachten. Je kind mag dan gewoon naar de kinderopvang, school of andere activiteiten. Twijfel je of zijn de klachten anders dan je gewend bent? Houd je zoon of dochter dan thuis tot de klachten voorbij zijn. Er is een handige beslisboom ontwikkeld voor het wel of niet toelaten van neusverkouden kinderen op de kinderopvang en school: 

Coronaregels voor gezinnen met kinderen

Kinderen van 0 t/m 12-jaar met verkoudheidsklachten (zoals loopneus, neusverkoudheid, niezen en keelpijn) mogen naar de kinderopvang en school. Het dringend testadvies voor deze milde klachten komen te vervallen. Kinderen die af en toe hoesten, en kinderen die astma, hooikoorts of chronische luchtwegklachten hebben, hoeven ook niet getest te worden als ze geen andere klachten hebben. 

Kinderen met ernstige corona gerelateerde klachten met koorts of benauwdheid blijven wel thuis en laten zich testen. Kinderen die getest worden, blijven thuis totdat de uitslag bekend is.

Huisgenoten van kinderen met koorts en/ benauwdheid hoeven niet thuis te blijven, daarbij maakt het niet uit of zij beschermd zijn tegen corona of niet.

Factsheet voor ouders

Het testen van kinderen

Wij adviseren dringend kinderen te testen: 

  • Wanneer de klachten niet alleen bestaan uit verkoudheidsklachten (bijv. als er ook sprake is van hoesten, koorts en/of benauwdheid) of anderszins ernstig ziek is.
  • In het kader van een bron- en contactonderzoek wanneer het kind in contact geweest is met een positief getest persoon.

Jij maakt als ouder of verzorger een afspraak voor een test via 0800-1202. Het kind blijft thuis totdat de testuitslag bekend is. 

Een testafspraak maken voor een kind

Bel met het landelijke telefoonnummer 0800-1202 voor het maken van een afspraak. Maak je een telefonische afspraak voor je kind, dan reserveren we wat extra tijd voor de test. Liever digitaal? Hou dan de eigen DigiD bij de hand. Wanneer jouw kind nog geen DigiD heeft, vraag er dan alvast eentje aan. Kinderen vanaf 14 jaar doen dit zelf. Wie na afloop van de test inlogt met een eigen DigiD ontvangt sneller de uitslag, ook wanneer de afspraak telefonisch gemaakt is. Let op! Bij het maken van een afspraak via www.coronatest.nl wordt er geen extra tijd voor de test van een kind ingeruimd.

  • Bij kinderen tot 12 jaar beslissen de ouders (of diegene met ouderlijk gezag) over de medische zorg en dus ook over het testen.
  • Kinderen tussen 12 jaar en 16 jaar mogen zelf ook meebeslissen over het testen.
  • Vanaf 16 jaar mogen jongeren hier zelfstandig over beslissen.

Jij en je kind hebben recht op begrijpelijke informatie over wat er gebeurt en waarom. Informatie is belangrijk om te kunnen beslissen over wel of niet testen. Bekijk de video over hoe het testen bij jongere kinderen gaat op YouTube.

Tips bij het testen van kinderen

  • Iedere Friese testlocatie van de GGD heeft een aparte kinderteststraat, vrolijk ingericht en met lieve medewerkers die geduldig de test afnemen en uitleggen wat er gaat gebeuren.  
  • Bekijk samen een filmpje om te kijken hoe een test verloopt. 
  • Bereid je kind voor op de test door er op een neutrale, rustige manier over te praten. Vertel bijvoorbeeld hoelang het duurt en hoe de testmedewerkers er uitzien. Bespreek ook hoe je als ouder kunt helpen voor en tijdens de test. Door de hand vast te houden of door het kind op schoot te nemen.
  • Vraag achteraf hoe het ging en geef complimenten.
  • Vanuit GGD Fryslân belonen we de allerjongste kinderen met een knuffeltje. De wat oudere kinderen ontvangen een dappersheidsdiploma. 

Vaccineren van kinderen

Jongeren vanaf 12 jaar kunnen een vaccinatie tegen het coronavirus krijgen. Alleen het vaccin BioNTech/Pfizer is geschikt is voor mensen van 12 jaar en ouder. Kijk voor meer informatie op www.coronavaccinatie.nl