Bekijk het laatste nieuws op onze coronapagina, ontdek meer over vaccineren en lees meer info voor zorg- en onderwijsprofessionals.

Kinderen en corona

Op deze pagina lees je informatie over:

  • Wanneer wel/niet naar school?
  • Coronaregels voor gezinnen met kinderen
  • CoronaMelder op school

Wanneer wel/niet naar school?

Als een kind elk jaar hooikoorts heeft of vaak chronisch verkouden is, dan herken je meestal de klachten. Je kind mag dan gewoon naar de kinderopvang, school of andere activiteiten. Twijfel je of zijn de klachten anders dan je gewend bent? Houd je zoon of dochter dan thuis tot de klachten voorbij zijn. Er is een handige beslisboom ontwikkeld voor het wel of niet toelaten van neusverkouden kinderen op de kinderopvang en school: 

Het komt steeds vaker voor dat we iemand kennen die positief getest is op corona. Maar wat te doen wanneer een ouder van een leerling klachten heeft, of een leerling nauw contact is van een besmet persoon? We helpen je graag door de belangrijkste vragen alvast te beantwoorden.

Coronaregels voor gezinnen met kinderen

Kinderen met klachten die passen bij het coronavirus blijven thuis en laten zich testenDat geldt bij milde klachten loopneus, verkoudheid, niezen en keelpijn) en ergere klachten (veel hoesten, koorts of benauwdheid). Kinderen die af en toe hoesten, en kinderen die astma, hooikoorts of chronische luchtwegklachten hebben, hoeven niet getest te worden als ze geen andere klachten hebben. Huisgenoten van kinderen met koorts en/ benauwdheid blijven thuis. Kinderen die getest worden, blijven thuis totdat de uitslag bekend is. Wij adviseren dringend kinderen te testen als: 

  • De klachten niet (alleen) bestaan uit verkoudheidsklachten (bijv. als er ook sprake is van hoesten, koorts en/of benauwdheid) of anderszins ernstig ziek is, 
  • In het kader van een bron- en contactonderzoek, 
  • Heeft je kind klachten en laat jij jouw kind niet testen? Dan mag het pas weer naar de kinderopvang of school als het 24 uur volledig klachtenvrij is. Dat geldt ook voor de huisgenoten van het kind. Kinderen vanaf 4 jaar blijven thuis als zij nauw contact hebben gehad met iemand met het coronavirus. De GGD neemt contact met de ouders voor het bron- en contactonderzoek en advies over testen.  

Jij maakt als ouder of verzorger een afspraak voor een test via 0800-1202. De GGD vertelt je hoe kinderen in jouw regio worden getest. Het kind blijft thuis totdat de testuitslag bekend is. 

Als iemand in het huishouden naast verkoudheidsklachten ook koorts en/of benauwdheid heeft, blijft iedereen in het huishouden thuis tot de testuitslag bekend (negatief) is. 

CoronaMelder op school

De CoronaMelder app maakt op een slimme manier gebruik van het Bluetooth signaal van je telefoon, waardoor je een melding krijgt als je 15 minuten of langer binnen 1,5 meter in contact bent geweest met een positief getest persoon en om die reden thuis moet blijven. Tegelijkertijd was één van de belangrijkste eisen aan de app dat de privacy van gebruikers beschermd moet zijn. Daardoor maakt de app geen gebruik van persoons- of locatiegegevens.  
 
Dat kan leiden tot problemen op scholen. We merken dat de afgelopen tijd kinderen en jongeren onder de 18 jaar thuis zijn gebleven van school op basis van een melding van de CoronaMelder. Kinderen en jongeren onder de 18 jaar in een schoolklas hoeven echter niet altijd in quarantaine wanneer een klas- of schoolgenoot positief getest is. Als de melding van de app dus afkomstig is van een klas- of schoolgenoot kan het quarantaine-advies van de app onjuist zijn.   
 
Zitten er meerdere klasgenoten thuis in quarantaine vanwege een melding van de CoronaMelder app? En is een van je klasgenoten positief getest?  Overleg dan met de GGD voor een advies op maat. Dan kan GGD Fryslân met school afstemmen of quarantaine inderdaad nodig is of niet en daar zo nodig de leerlingen over informeren.