Bekijk het laatste nieuws op onze coronapagina, ontdek meer over vaccineren en lees meer info voor zorg- en onderwijsprofessionals. Lees op onze dienstverleningspagina welke maatregelen er gelden tijdens een afspraak met GGD Fryslân.

Corona en kinderen

Wanneer wel/niet naar school, de opvang of de oppas?

Als een kind elk jaar hooikoorts heeft of vaak chronisch verkouden is, dan herken je meestal de klachten. Je kind mag dan gewoon naar de kinderopvang, school of andere activiteiten. Twijfel je of zijn de klachten anders dan je gewend bent? Houd je zoon of dochter dan thuis tot de klachten voorbij zijn. Er is een handige beslisboom ontwikkeld voor het wel of niet toelaten van neusverkouden kinderen op de kinderopvang en school: 

Het testen van kinderen

Wij adviseren dringend kinderen te testen: 

 • Wanneer de klachten niet alleen bestaan uit verkoudheidsklachten (bijv. als er ook sprake is van hoesten, koorts en/of benauwdheid) of anderszins ernstig ziek is.
 • In het kader van een bron- en contactonderzoek wanneer het kind in contact geweest is met een positief getest persoon.

Jij maakt als ouder of verzorger een afspraak voor een test via 0800-1202. Het kind blijft thuis totdat de testuitslag bekend is. Als je kind geen ernstige klachten heeft, dan mag je ook een zelftest gebruiken.

Bekijk op de site van de Rijksoverheid meer informatie over quarantaine bij gezinnen met kinderen.

Een testafspraak maken voor een kind

Ga je liever naar een GGD testlocatie toe voor je kind in plaats van een zelftest te gebruiken? Bel dan met het landelijke telefoonnummer 0800-1202 voor het maken van een afspraak. Maak je een telefonische afspraak voor je kind, dan reserveren we wat extra tijd voor de test. Liever digitaal? Hou dan de eigen DigiD bij de hand. Wanneer jouw kind nog geen DigiD heeft, vraag er dan alvast eentje aan. Kinderen vanaf 14 jaar doen dit zelf. Wie na afloop van de test inlogt met een eigen DigiD ontvangt sneller de uitslag, ook wanneer de afspraak telefonisch gemaakt is. Let op! Bij het maken van een afspraak via www.coronatest.nl wordt er geen extra tijd voor de test van een kind ingeruimd.

 • Bij kinderen tot 12 jaar beslissen de ouders (of diegene met ouderlijk gezag) over de medische zorg en dus ook over het testen.
 • Kinderen tussen 12 jaar en 16 jaar mogen zelf ook meebeslissen over het testen.
 • Vanaf 16 jaar mogen jongeren hier zelfstandig over beslissen.

Jij en je kind hebben recht op begrijpelijke informatie over wat er gebeurt en waarom. Informatie is belangrijk om te kunnen beslissen over wel of niet testen. Bekijk de video over hoe het testen bij jongere kinderen gaat op YouTube.

Tips bij het testen van kinderen

 • Iedere Friese testlocatie van de GGD heeft een aparte kinderteststraat, vrolijk ingericht en met lieve medewerkers die geduldig de test afnemen en uitleggen wat er gaat gebeuren.  
 • Bekijk samen een filmpje om te kijken hoe een test verloopt. 
 • Bereid je kind voor op de test door er op een neutrale, rustige manier over te praten. Vertel bijvoorbeeld hoelang het duurt en hoe de testmedewerkers er uitzien. Bespreek ook hoe je als ouder kunt helpen voor en tijdens de test. Door de hand vast te houden of door het kind op schoot te nemen.
 • Vraag achteraf hoe het ging en geef complimenten.
 • Vanuit GGD Fryslân belonen we de allerjongste kinderen met een knuffeltje. De wat oudere kinderen ontvangen een dappersheidsdiploma. 

Vaccineren van kinderen

Ouders of verzorgers van kinderen van 5 t/m 11 jaar krijgen vanaf 18 januari een brief van het RIVM. Hiermee kun je een afspraak maken om je kind(eren) te laten vaccineren. Voor meer informatie en veelgestelde vragen kijk je op de website van het RIVM

Kinderen van deze leeftijd krijgen een kleinere hoeveelheid het van vaccin BioNTech/Pfizer. Kijk voor meer informatie op www.coronavaccinatie.nl

Kinderen in een risicogroep

Kinderen van 5 t/m 11 jaar die volgens hun arts of specialist behoren tot een hoog medische risicogroep kunnen twee vaccinaties tegen het coronavirus krijgen. Deze kinderen krijgen een uitnodiging van het RIVM. In de brief staat hoe je een afspraak kunt maken. De kinderen krijgen een aangepaste hoeveelheid van het vaccin BioNTech/Pfizer. Wij prikken deze kinderen op de locatie in Sneek. Hier hebben we een aparte en kindvriendelijke ruimte.

Toestemming

Kinderen van 5 t/m 11 jaar zijn minderjarig, daarom is het nodig dat er één ouder/verzorger meekomt naar de priklocatie of daar aanwezig is. De ouder/verzorger die niet meekomt moet wel geïnformeerd zijn en ook toestemming hebben gegeven voor de vaccinatie. Op de priklocatie wordt daarom eerst gevraagd of beide ouders/verzorgers toestemming hebben gegeven voor de vaccinatie. Als een van de ouders/verzorgers geen toestemming geeft, dan prikken wij het kind niet.

Soms geeft een van de ouders of verzorgers geen toestemming voor een vaccinatie. Deze brief legt je uit wat je in zo'n situatie kunt doen.

Veelgestelde vragen

Er zijn medische en sociale redenen om jouw kind(eren) te laten vaccineren:

 • Kinderen hebben last van de gevolgen van de coronapandemie en de maatregelen. Schoolsluiting, quarantaine, minder contact met leeftijdsgenoten, niet of minder sporten en minder contact met opa en oma zijn bijvoorbeeld gevolgen die geestelijk zwaar kunnen zijn. Het vaccineren van kinderen kan helpen om het aantal besmettingen te verlagen waardoor zware maatregelen die het leven verstoren misschien minder nodig zijn.
 • Meestal zijn de klachten bij kinderen met corona niet ernstig. Maar een heel klein deel van de kinderen (ongeveer 1 op de 3000) kan MIS-C krijgen. MIS-C is een ernstige reactie waarbij ontstekingen in de vitale organen ontstaan. Kinderen met deze complicatie moeten vaak naar de intensive care. Vaccinatie kan de kans op deze complicatie verlagen.
 • Kinderen kunnen anderen net zo goed besmetten als volwassenen. Het vaccineren van kinderen kan daarom helpen om kinderen, die vanwege een ziekte of aandoening minder goed beschermd zijn, te beschermen.

Je kind krijgt een kleine hoeveelheid van het mRNA-vaccin van BioNTech/Pfizer. 

Het vaccin is veilig voor je kind. Als jouw kind bijwerkingen krijgt, dan zijn die niet ernstig en ze duren kort.

Kinderen van 5 t/m 11 jaar zijn onderzocht op bescherming tegen corona. Kinderen maken net zoveel antistoffen aan als volwassenen als ze gevaccineerd worden. Om net zoveel antistoffen aan te maken als volwassenen, hebben kinderen maar een derde van de hoeveelheid vaccin van volwassenen nodig. Daarom krijgen ze ook een veel kleinere hoeveelheid geprikt.

Je krijgt een brief van het RIVM waarmee je een afspraak voor je kind kunt maken. Deze brief valt vanaf 18 januari op de mat. Je kunt je kind niet zonder afspraak laten vaccineren

Je kind is het beste beschermd bij een basisserie van twee prikken.