Bekijk het laatste nieuws op onze coronapagina, ontdek meer over vaccineren en lees meer info voor zorg- en onderwijsprofessionals.

Ik ben getest, en nu?

Blijf na de coronatest thuis en vermijd contact met anderen. Meestal heb je binnen 48 uur de uitslag binnen. Wacht je nog op de uitslag van jouw test? Het heeft geen zin om hierover te bellen. Je kunt alvast opschrijven met wie je de afgelopen dagen contact hebt gehad. Schrijf de namen op van de personen met wie je samen bent geweest twee dagen voordat de klachten begonnen tot het moment dat je thuis bent gebleven.

Geen corona

Is je testuitslag negatief, dan had je op het moment van testen geen corona.

 • Je hoeft niet meer thuis te blijven, tenzij je een nauw contact bent van een coronapatiënt en niet beschermd bent. In dat geval blijf je de resterende vijf dagen van de quarantaineperiode thuis. In dat geval blijf je de resterende dagen van de quarantaineperiode van tien dagen thuis.
 • Ook als je negatief bent getest, blijven de regels gelden die voor iedereen gelden: blijf op 1,5 meter afstand van mensen die niet bij je in huis wonen, was regelmatig je handen, hoest en nies in je elleboog en gebruik papieren zakdoekjes.
 • Krijg je opnieuw klachten of andere klachten die passen bij corona? Blijf dan thuis en maak een nieuwe testafspraak of neem contact op met de huisarts.
 • Een negatieve testuitslag kan niet gebruikt worden als een COVID-19vrij-verklaring.

Wel corona

Als je positief test en dus blijkt dat je het coronavirus bij je draagt, neemt een medewerker van GGD Fryslân altijd telefonisch contact met je op. Blijf daarom goed bereikbaar. Je blijft je aan de regels houden: je blijft thuis, ontvangt geen bezoek en houdt 1,5 meter afstand tot anderen. Jij gaat in isolatie. Ook jouw huisgenoten blijven thuis, zij gaan in quarantaine als zij nog niet beschermd zijn tegen corona.  

Je huisgenoten hoeven niet in quarantaine als zij: 

 • meer dan 14 dagen geleden een tweede prik hebben gehad met het vaccin van AstraZeneca, Pfizer of Moderna. 
 • meer dan 28 dagen geleden één prik hebben gehad met het vaccin van Janssen.
 • meer dan 14 dagen geleden één prik hebben gehad (met een van de vaccins die in Nederland gebruikt worden) en daarvoor corona hebben gehad .
 • binnen de afgelopen zes maanden corona hebben gehad.

Bron- en contactonderzoek

Ben je positief getest? Samen met een medewerker van GGD Fryslân breng je in kaart: 

 • Waar je de besmetting opgelopen kunt hebben (de bron). 
 • Met wie je in contact bent geweest en wie jijzelf mogelijk besmet kunt hebben (je contacten).

Ook informeert de medewerker naar je klachten en je eventuele medische voorgeschiedenis. Op basis hiervan krijg je een instructie wat we van je verwachten. Afhankelijk van de fase waarin we zitten, informeren wij je huisgenoten en nauwe contacten (fase 1) of vragen wij je om je huisgenoten en (nauwe) contacten zelf te informeren over je uitslag en het (quarantaine)advies voor die personen (fase 2 t/m 4).  

 Na afloop van het telefoongesprek ontvang je van ons een e-mail met alle belangrijke informatie in een helder overzicht. Jouw rol en inzet is van groot belang. Ben je te ziek om je contacten te informeren? Vraag dan iemand in je nabije omgeving om dit voor jou te doen. Alleen op deze manier controleren we de verspreiding van het virus en beschermen we elkaar. 

Wij informeren je huisarts over de positieve testuitslag. Mocht je je huisarts nodig hebben - wanneer je klachten toenemen en je je zorgen maakt - dan is de huisartsenpraktijk op de hoogte van je situatie.

CoronaMelder

Als je gebruik maakt van de CoronaMelder-app ontvang je van ons een code waarmee je anoniem andere gebruikers kunt informeren met wie je in contact bent geweest in je besmettelijke periode.

 

Meer over de CoronaMelder

 

Isolatie of quarantaine?

Je gaat in isolatie wanneer je positief getest bent (je hebt corona). Je blijft zoveel mogelijk in je eigen kamer, waar je eet en slaapt. Je hebt zo weinig mogelijk contact met huisgenoten. Je bent zo veel mogelijk alleen, zodat je het virus niet kunt verspreiden en anderen kunt besmetten. Je gaat minimaal zeven dagen in isolatie en bent minstens 24 uur klachtenvrij voordat je weer naar buiten mag. 

Je huisgenoten gaan in quarantaine wanneer jij positief bent getest als zij nog niet beschermd zijn tegen corona. Zij zijn (nog) niet ziek, maar mogelijk wel besmet. Zij blijven uit voorzorg ook tien dagen binnen. Om de quarantaine te verkorten, kunnen zij zich op de vijfde dag laten testen. Is die test negatief, dan vervalt de quarantaine. Als ook zij (milde) klachten krijgen, is het dringende advies dat ook zij zich laten testen. Testen ze negatief, dan blijft de quarantaine van tien dagen gelden. Testen ze positief, dan krijgen ze een instructie van de GGD. Zijn ze langer dan vijftien minuten in contact met jou (binnen anderhalve meter) dan start de quarantaine van tien dagen opnieuw.

Je huisgenoten hoeven niet in quarantaine als zij: 

 • meer dan 14 dagen geleden een tweede prik hebben gehad met het vaccin van AstraZeneca, Pfizer of Moderna. 
 • meer dan 14 dagen geleden één prik hebben gehad met het vaccin van Janssen.
 • meer dan 14 dagen geleden één prik hebben gehad (met een van de vaccins die in Nederland gebruikt worden) en daarvoor corona hebben gehad .
 • binnen de afgelopen zes maanden corona hebben gehad.
Alles over quarantaine

 

Hulp en steun

In de brochure Hulp en steun bij thuisquarantaine lees je meer informatie, tips en organisaties die kunnen helpen bij het thuisblijven.

 • Kan niemand in je buurt je helpen met bijvoorbeeld de boodschappen of het ophalen van de kinderen van school? Dan kun je contact opnemen met jouw gemeente.
 • Ook het Rode Kruis heeft een landelijke hulplijn (070-4455 888) die samen met jou kan kijken naar hulp in de buurt.
 • De website van Het Adviespunt Zorgbelang laat zien wat de coronacrisis met mensen doet en biedt een platform voor hulp. Iedereen kan kosteloos vragen stellen.
 • De kleine en grote veranderingen die we meemaken zijn niet makkelijk. Aandacht hebben voor elkaar helpt. Daarom komen we in deze periode samen, delen we onze verhalen en luisteren naar elkaar. We hebben aandacht voor elkaar.
 • Misschien ben je door de coronacrisis je baan verloren of is er een dierbare overleden en weet je even niet meer wat je moet doen. Dan kan het goed zijn om hulp te zoeken. Iemand die je kan helpen met je geldzaken of met hoe je je voelt. Bekijk alle hulpmogelijkheden.