Bekijk het laatste nieuws op onze coronapagina, ontdek meer over vaccineren en lees meer info voor zorg- en onderwijsprofessionals. Lees op onze dienstverleningspagina welke maatregelen er gelden tijdens een afspraak met GGD Fryslân.

Ik ben getest, en nu?

Blijf na de coronatest thuis en vermijd contact met anderen. Meestal heb je binnen 48 uur de uitslag binnen. Wacht je nog op de uitslag van jouw test? Het heeft geen zin om hierover te bellen. Je kunt alvast opschrijven met wie je de afgelopen dagen contact hebt gehad. Doe dit voor de periode van twee dagen voordat de klachten begonnen tot het moment dat je thuis bent gebleven.

Geen corona

Is je testuitslag negatief? Dan had je op het moment van testen geen corona. Je hoeft in de meeste gevallen niet meer thuis te blijven, maar soms nog wel. Lees hier wanneer je nog wel moet thuisblijven.

  • Ook als je negatief bent getest, blijven de regels voor iedereen gelden: 1,5 meter is een veilige afstand, was regelmatig je handen, hoest en nies in je elleboog en gebruik papieren zakdoekjes.
  • Blijf je hoesten of snotteren en had je hier eerder ook al last van? Dan hoef je je niet opnieuw te laten testen. Blijf wel de basisregels volgen.

Komen er andere of nieuwe klachten bij die passen bij corona? Blijf dan thuis en maak een nieuwe testafspraak of neem contact op met de huisarts.

Wel corona

Als je positief test en dus blijkt dat je het coronavirus bij je draagt, krijg je van GGD Fryslân instructies per e-mail. Ook kan het zo zijn dat we je bellen. Blijf daarom goed bereikbaar. Je blijft je aan de regels houden: je blijft thuis, ontvangt geen bezoek en houdt 1,5 meter afstand tot anderen. Jij gaat in isolatie en jouw huisgenoten gaan in quarantaine, ook als ze gevaccineerd zijn.

Bron- en contactonderzoek

Ben je positief getest? De GGD kan dan een bron- en contactonderzoek starten.
Een medewerker van GGD Fryslân vraagt je:  

  • Waar je de besmetting opgelopen kunt hebben (de bron);
  • Met wie je in contact bent geweest en wie jijzelf misschien besmet kunt hebben.
  • Ook vraagt de medewerker naar je klachten en je medische voorgeschiedenis.

Na het telefoongesprek ontvang je van ons een e-mail met alle belangrijke informatie. Het is belangrijk dat je de uitleg van de e-mail goed opvolgt. Ben je te ziek om je contacten te informeren? Vraag dan iemand in je nabije omgeving om dit voor jou te doen. Alleen zo beschermen we elkaar tegen het virus.

Wij informeren je huisarts over de positieve testuitslag. Mocht je je huisarts nodig hebben - wanneer je klachten toenemen en je je zorgen maakt - dan is de huisarts op de hoogte.

CoronaMelder

Ben je positief getest en gebruik je de CoronaMelder-app? Dan kun je anderen die bij je in de buurt zijn geweest, op de hoogte stellen. In een paar klikken laat je ze weten dat jij positief getest bent en wat zij moeten doen. Het is belangrijk dat deze mensen zelf ook CoronaMelder gebruiken. Lees meer op de website van de Rijksoverheid.

Meer over de CoronaMelder

 

 

Isolatie of quarantaine?

Je gaat in isolatie wanneer je positief getest bent (je hebt corona). Je blijft zoveel mogelijk in je eigen kamer, waar je eet en slaapt. Je hebt zo weinig mogelijk contact met huisgenoten. Je bent zo veel mogelijk alleen, zodat je het virus niet kunt verspreiden en anderen kunt besmetten. Van de GGD hoor je hoe lang je in isolatie moet. Je bent minstens 24 uur klachtenvrij voordat je weer naar buiten mag.

Je huisgenoten gaan in quarantaine als jij positief bent getest, ook wanneer zij gevaccineerd zijn. Zij zijn (nog) niet ziek, maar mogelijk wel besmet. Zij blijven uit voorzorg ook tien dagen binnen. Om de quarantaine te verkorten, kunnen zij zich op de vijfde dag laten testen. Is die test negatief? Dan vervalt de quarantaine. Als ook zij klachten krijgen, is het advies dat ook zij zich laten testen. Testen ze negatief, dan blijft de quarantaine van tien dagen gelden, omdat ze klachten hebben. Testen ze positief, dan krijgen ze een uitleg van de GGD. Zijn ze langer dan vijftien minuten in contact met jou geweest (binnen anderhalve meter) dan start de quarantaine van tien dagen opnieuw.

Alles over quarantaine

Hulp en steun

In de brochure Hulp en steun bij thuisquarantaine lees je over informatie, tips en organisaties die kunnen helpen bij het thuisblijven.

  • Kan niemand in je buurt je helpen met bijvoorbeeld de boodschappen of het ophalen van de kinderen van school? Dan kun je contact opnemen met jouw gemeente.
  • Ook het Rode Kruis heeft een landelijke hulplijn (070-4455 888) die met jou kijkt naar hulp in de buurt.
  • De website van Het Adviespunt Zorgbelang laat zien wat de coronacrisis met mensen doet en biedt een platform voor hulp. Iedereen kan kosteloos vragen stellen. De kleine en grote veranderingen die we meemaken zijn niet makkelijk. Aandacht hebben voor elkaar helpt. Daarom komen we in deze periode samen, delen we onze verhalen en luisteren naar elkaar. We hebben aandacht voor elkaar.
  • Misschien ben je door de coronacrisis je baan verloren of is er een dierbare overleden en weet je even niet meer wat je moet doen. Dan kan het goed zijn om hulp te zoeken. Iemand die je kan helpen met je geldzaken of met hoe je je voelt. Bekijk alle hulpmogelijkheden.