Bekijk het laatste nieuws op onze coronapagina, ontdek meer over vaccineren en lees meer info voor zorg- en onderwijsprofessionals.

Extra informatie

Op deze pagina lees je informatie over:

  • Mondkapjes
  • CoronaMelder-app
  • Reizen/vakanties
  • Snel testen

Mondkapje verplicht

Om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, is het dragen van een mondkapje in onder andere winkels, musea, restaurants en theaters vanaf 1 december verplicht. De mondkapjesplicht geldt ook voor het onderwijs (met uitzondering van basisscholen) en contactberoepen. Hier geldt de regel zowel voor de klant als de professional, zoals je kapper of de rij-instructeur. In het openbaar vervoer was een mondkapje al verplicht, maar voortaan is dit ook het geval in stations en bij bus- en tramhaltes. De mondkapjesplicht geldt voor iedereen van 13 jaar en ouder. Leef je de regel niet na, dan riskeer je een boete van 95 euro.

Een mondkapje moet de neus en mond volledig bedekken en moet ontworpen zijn om verspreiding van virussen tegen te gaan. Medische mondneusmaskers zijn bedoeld voor de zorg; mondkapjes zijn geschikt voor gebruik in winkels, op school, in het OV en bij de kapper.

Je koopt een geschikt mondkapje bij de drogist of de supermarkt. Een spatscherm (faceshield) bedekt de neus en mond niet volledig en mag daarom niet worden gebruikt als alternatief voor een mondkapje. Hetzelfde geldt voor bijvoorbeeld een sjaal of bandana.

Meer informatie over mondkapjes in relatie tot het coronavirus lees je op de site van de Rijksoverheid.

CoronaMelder

Het coronavirus is er nog. Daarom kan vanaf nu iedereen de CoronaMelder-app gebruiken. Elke download kan bijdragen aan de minder snelle verspreiding van het virus. In de App Store en de Google Play Store staat CoronaMelder voor je klaar. Het downloaden van de app is altijd vrijwillig.

CoronaMelder is een aanvulling op het reguliere bron- en contactonderzoek van de GGD. Met de app kunnen ook mensen worden geïnformeerd die niet naar voren komen uit het bron- en contactonderzoek. De app deelt geen persoons- en locatiegegevens, dus deelt niet wie en waar je bent. Ook geeft de app geen meldingen over actuele besmettingen in de buurt. Daarom is het belangrijk dat je je blijft houden aan de basisregels, zoals 1,5 meter afstand houden en vaak je handen wassen.

Lees alles (inclusief veelgestelde vragen) over de CoronaMelder.

Reizen en vakanties

Blijf zo veel mogelijk thuis. Maak en boek alleen noodzakelijke reizen naar het buitenland en reis zo min mogelijk binnen Nederland. Vakantiereizen gelden niet als noodzakelijk. Lees de informatie over reizen en op vakantie gaan op de website van de Rijksoverheid

Snel testen

Iedereen met klachten die passen bij corona kan zich laten testen. De overheid zorgt dat steeds meer mensen zich kunnen laten testen. Vanaf 1 december 2020 kunnen ook mensen zonder klachten zich laten testen als ze naar voren komen uit bron- en contactonderzoek. Of als ze een melding hebben gehad in de CoronaMelder app. In beide gevallen ben je een nauw contact van iemand die positief is getest en moet je in quarantaine. Vanaf de vijfde dag van je quarantaine kun je (ook zonder klachten!) getest worden op het virus. Is je uitslag negatief dan hoef je niet meer in quarantaine.

Ook wil de overheid dat mensen zo snel mogelijk een testuitslag krijgen. Daarom zet de GGD nu ook sneltesten op corona in.