Bekijk het laatste nieuws op onze coronapagina, ontdek meer over vaccineren en lees meer info voor zorg- en onderwijsprofessionals.

De CoronaMelder-app: vanaf nu voor iedereen beschikbaar

Het coronavirus is er nog. Daarom kan vanaf nu iedereen de CoronaMelder-app gebruiken. Elke download kan bijdragen aan de minder snelle verspreiding van het virus. In de App Store en de Google Play Store staat CoronaMelder voor je klaar. Het downloaden van de app is altijd vrijwillig.

De CoronaMelder-app stuurt je een melding als je langer dan 15 minuten dicht bij iemand in de buurt bent geweest, die later het coronavirus blijkt te hebben. Dit kan een bekende zijn, maar ook een app-gebruiker bij wie je in de buurt was en die je niet kent. Als je een melding hebt ontvangen, lees je in de app welke maatregelen je kan nemen. En wanneer het verstandig is je te laten testen. Zo weet je na een melding via de CoronaMelder dat je meer kans hebt om besmet te zijn. Zo kun je voorkomen dat je onbewust een ander ook besmet. Want je kunt het coronavirus al doorgeven, voordat je (milde) klachten krijgt of ziek wordt.

CoronaMelder is een aanvulling op het reguliere bron- en contactonderzoek van de GGD. Met de app kunnen ook mensen worden geïnformeerd die niet naar voren komen uit het bron- en contactonderzoek. De app deelt geen persoons- en locatiegegevens dus deelt niet wie en waar je bent. Ook geeft de app geen meldingen over actuele besmettingen in de buurt. Daarom is het belangrijk dat je je blijft houden aan de basisregels, zoals 1,5 meter afstand houden en vaak je handen wassen.

CoronaMelder app visual: Ik download de app om mijn opa te beschermen. Alleen samen krijgen we corona onder controle.

Veelgestelde vragen

Als je je door GGD Fryslân laat testen op corona en het coronavirus blijkt te hebben, word je door ons gebeld. De medewerker vraagt dan of je de CoronaMelder gebruikt. Zo ja, dan helpen we je om in de app aan te geven dat je positief getest bent. Vervolgens krijgen andere app-gebruikers, die langer dan 15 minuten bij jou in de buurt waren, een melding. Daarin staat welke maatregelen zij kunnen nemen en of ze zich moeten laten testen. Zo weten mensen na een melding dat ze meer kans hebben om besmet te zijn. Ook kunnen ze zo voorkomen dat ze onbewust een ander besmetten.

CoronaMelder is eenvoudig te gebruiken op je mobiele telefoon. Dit doe je zo:

  1. Download de CoronaMelder-app. Als je een Android-telefoon hebt, vind je de app in de Google Play Store. Heb je een iPhone? Dan vind je de app in de App Store.
  2. Installeer de app. Op het scherm van je telefoon lees je hoe dit moet.
  3. Volg de stappen in de introductieschermen.
  4. Zet in de instellingen van je telefoon bluetooth aan én laat deze aan staan. Alleen dan kan de app meten of je bij andere app-gebruikers in de buurt bent geweest.
  5. Ontvang je een melding? Open de CoronaMelder en lees wat je kunt doen en of je je moet laten testen.
  6. Blijk je zelf corona te hebben? Dan is het jouw eigen keuze of je jouw besmetting – samen met de GGD – wilt melden in de app.

Vind je het installeren van de app lastig? Vraag dan een familielid of bekende om te helpen. Ook veel bibliotheken kunnen je helpen bij het installeren. Of bel de Helpdesk CoronaMelder op 0800-1280. Daar kun je ook terecht met technische vragen over de app.

De app werkt zonder persoons- en locatiegegevens. Als je telefoon via bluetooth met andere app-gebruikers in de buurt contact maakt, is dit via een willekeurige code. CoronaMelder weet dus niet wie of waar je bent. Ook als je het coronavirus krijgt en dit via de app meldt, is dit niet aan jouw persoonsgegevens te koppelen. Zowel het gebruik van de app als het samen met de GGD melden van jouw positieve testuitslag is altijd vrijwillig.

In de melding staat hoeveel dagen geleden je dicht bij iemand was die later corona blijkt te hebben. Het is niet bekend wie dat was, waar of wanneer precies. Ook lees je wat je kan doen en of je je moet laten testen.

Je krijgt een melding als je langere tijd (15 minuten of langer) bij iemand in de buurt bent geweest die later positief is getest. Bijvoorbeeld:

  • op school of op je werk;
  • tijdens een borrel of etentje;
  • tijdens het sporten;
  • toen je met het OV reisde.

De CoronaMelder is een aanvulling op het bron- en contactonderzoek van de GGD. Na een melding van de app weet je dat je meer kans hebt om besmet te zijn. Zo kun je voorkomen dat je onbewust een ander besmet. Want je kan het coronavirus al doorgeven, voordat je klachten krijgt en je ziek voelt.

Nee, het downloaden en het gebruik van de CoronaMelder is altijd vrijwillig. Niemand mag je verplichten de app te gebruiken. Ook mag niemand je vragen de CoronaMelder te laten zien om ergens toegang te krijgen.