Bekijk het laatste nieuws op onze coronapagina, ontdek meer over vaccineren en lees meer info voor zorg- en onderwijsprofessionals. Lees op onze dienstverleningspagina welke maatregelen er gelden tijdens een afspraak met GGD Fryslân.

Bron- en contactonderzoek

Wanneer blijkt dat je het coronavirus hebt, voert de GGD een bron- en contactonderzoek uit. Zo controleren we de verspreiding van het virus en beschermen we elkaar.

Contact met GGD Fryslân

Blijf na de coronatest thuis en vermijd contact met anderen. Wacht je nog op de uitslag van jouw test? Je kunt alvast opschrijven met wie je de afgelopen dagen contact hebt gehad. Schrijf de namen op van de personen met wie je samen bent geweest twee dagen voordat de klachten begonnen tot het moment dat je thuis bent gebleven. Heb je een DigiD? Dan kun je de uitslag - zodra bekend - ook inzien op de coronatest-website. Als je de uitslag online hebt bekeken en je bent negatief getest, krijg je geen tweede e-mail of word je niet gebeld. Je hoeft dan dus niets te doen.

Wat als je positief test?
Je krijgt een e-mail met de uitslag van de test, ook als je positief bent.

  • Meestal krijg je naast de e-mail van de testuitslag een tweede e-mail met daarin de stappen van het bron- en contactonderzoek. Je brengt dan in kaart wanneer je de eerste klachten ontwikkelde en vanaf welke datum je besmettelijk was voor anderen. Op basis hiervan kun je met behulp van de informatie van de e-mail bepalen welke adviezen en maatregelen voor jou van toepassing zijn.
  • Het kan ook gebeuren dat een medewerker van de GGD je belt. Deze medewerker neemt dan telefonisch dezelfde stappen met je door als in de e-mail staan en geeft je een advies over wat je vervolgens kunt doen.

Informeer zelf je contacten
Wij vragen je ook om je huisgenoten en (nauwe) contacten zelf te informeren over je uitslag en het (quarantaine)advies voor die personen. Als je gebruik maakt van de CoronaMelder-app ontvang je van ons een code waarmee je anoniem andere gebruikers kunt informeren met wie je in contact bent geweest. Jouw rol en inzet is van groot belang. Ben je te ziek om je contacten te informeren? Vraag dan iemand in je nabije omgeving om dit voor jou te doen. Alleen op deze manier controleren we de verspreiding van het virus en beschermen we elkaar. 

Drie soorten contacten

Huisgenoten

Zij blijven, na het laatste contact met jou, 10 dagen in thuisquarantaine. Voor hen is Informatie voor huisgenoten van een positief getest persoon is hier beschikbaar.

Nauwe contacten

Personen met wie je langer dan een kwartier contact had op minder dan 1,5 meter. Bijvoorbeeld je buurvrouw, kapper of pedicure. Of personen met wie je korter dan een kwartier contact had, maar met een hoog risico. Bijvoorbeeld mensen met wie je hebt gezoend of die je in het gezicht hebt gehoest. Al deze contacten worden ook dringend verzocht 10 dagen zoveel mogelijk thuis te blijven. Informatie voor nauwe contacten van een positief getest persoon is hier beschikbaar.

Overige contacten

Personen waarmee je langer dan een kwartier op meer dan 1,5 meter in dezelfde ruimte was in je besmettelijke periode, zoals een collega of een klasgenoot. Zij hoeven - als zij geen klachten hebben - geen extra maatregelen te nemen. Informatie voor overige contacten van een positief getest persoon is hier beschikbaar.

Tenslotte vragen wij je om je eigen huisarts op de hoogte te stellen. Mocht je je huisarts nodig hebben - wanneer je klachten toenemen en je je zorgen maakt - dan is de huisartsenpraktijk op de hoogte van je situatie. 

Folder: Ik heb een test gehad Folder: Ik zit in quarantaine