Mannenseks

Testen kan op de volgende manieren

 • Online  betrouwbare test aanvragen via testlab www.mantotman.nl (geen hepatitis B vaccinatie)
 • Maak een afspraak bij GGD Fryslân via 0900 73 67 36 6 
 • Kom langs op het inloopspreekuur op de eerste of de derde donderdag van de maand. Locatie COC pand; Zaailand 94a te Leeuwarden (aanmelden tussen 17.00 en 18.00 uur, U wordt geholpen op volgorde van binnenkomst)
 • Ook mannelijke sekswerkers zijn welkom op deze spreekuren
   Hepatitis-B

  Hepatitis B is een infectie van de lever. Het wordt veroorzaakt door een virus. Zonder behandeling kan de lever blijvend beschadigd raken. 
  Met een vaccinatie tegen hepatitis-B voorkomt u dat u de ziekte oploopt en verder verspreidt.

  GGD Fryslân biedt mannen die seks hebben met mannen gratis hepatitis-B vaccinatie  aan.

  Waaruit bestaat een hepatitis-B vaccinatie?

  Een vaccinatieserie bestaat uit:

  • een bloedonderzoek
  • 3 vaccinaties verspreid over 6 maanden  
  •  

  Combinatievaccinatie hepatitis-A/B

  Mannen die seks hebben met mannen lopen via seksueel contact ook een risico op hepatitis-A. Hepatitis-A kan opgelopen worden via oro-anaal contact (kontlikken). GGD Fryslân biedt de mogelijkheid  voor een combinatievaccinatie tegen hepatitis-A én -B. Dit vaccin wordt ook in een serie van drie vaccinaties aangeboden. Voor dit combinatievaccin betaalt u een eigen bijdrage van €22.50 per vaccin (€67.50 in totaal).

   Hiv en PEP

  Hiv is een virus dat het menselijke afweersysteem afbreekt. Hiv is goed te behandelen met PEP (post exposure profylaxe). Heeft u minder dan 72 uur geleden onveilige seks gehad met een man? Hoe sneller u begint met PEP, hoe groter de kans dat u geen hiv infectie oploopt. 

  Wilt u weten of u of uw partner in aanmerking komt voor PEP? Doe dan de risicocheck. Heeft u onveilige seks gehad met een hiv-positieve partner of bent u bang dat u hiv heeft opgelopen? Neem dan tijdens kantooruren direct contact op met GGD Fryslân, tel. 088 – 22 99 222. Meld duidelijk dat u een vraag over PEP hebt. Buiten kantooruren belt u met de dokterswacht Friesland, tel. 0900 – 112 7 112.

  Betrouwbare websites

  www.mantotman.nl

  www.iedereenisanders.nl

  www.sense.info.nl

  www.soaaids.nl

   

  Naar boven