Alcohol

Wij zetten ons in voor een verstandig gebruik van alcohol onder Friese jongeren en volwassenen. Waarom is het namelijk zo belangrijk dat jongeren onder de achttien jaar niet aan alcohol beginnen? En wat als je ouder bent dan achttien jaar? Ook dan is en blijft het belangrijk om veilig met alcohol om te gaan.

Veilig alcohol drinken

Je komt thuis na een lange drukke werkdag. Het eten staat op tafel en daar smaakt een lekker glaasje alcohol heerlijk bij. Herkenbaar? Maar pas op. Het drinken van meer dan één glas alcohol per dag brengt risico’s met zich mee. Gewenning, verslaving en te veel drinken liggen dan op de loer. Vooral als je last hebt van stress of er gevoelig voor bent.

Hoe meer en hoe vaker je drinkt, hoe groter ook de kans op problemen met je gezondheid. Uit onderzoek blijkt dat ieder glas alcohol schadelijk is voor je hersenen en het risico op verschillende vormen van kanker vergroot. Daar tegenover staat dat geen alcohol zorgt voor een fysiek fitter gevoel, een betere nachtrust en een gezond gewicht. Dat komt naar voren uit een ander onderzoek.

Ons advies is daarom: drink niet of maximaal één eenheid per dag, maximaal vijf keer per week. Let op! Een flesje bier is al 1,3 eenheid. Bij een speciaal biertje is die eenheid nog groter, omdat het alcoholpromillage hoger is. Denk dus goed na voordat je achter het stuur stapt. Lees meer over de risico's van alcohol op de website van ALCOHOLinfo.

Wil je zwanger worden, ben je zwanger of geef je borstvoeding? Drink dan geen alcohol. Dat is niet goed voor jou en je kindje. Lees meer over Mijn nuchtere baby op de website van IkPas.

Wat doet GGD Fryslân?

Alcohol in de puberteit

In de puberteit groeien kinderen snel. Ze worden steeds zelfstandiger. Grenzen opzoeken hoort daar ook bij, zoals het ontdekken en proberen van alcohol. Best gevaarlijk als je bedenkt dat alcohol voor jongeren veel schadelijker is. Hun hersenen zijn namelijk nog in ontwikkeling totdat ze 25 jaar zijn. Toch zijn pubers gevoelig voor het plezierige gevoel van alcohol. Ook zijn ze op zoek naar goedkeuring bij hun leeftijdsgenoten. Veel ouders en kinderen maken daarom de NIX18-afspraak. 

Hoe bespreek je het gebruik van alcohol met je kind?

Het is als ouder best lastig om in de gaten te houden of en hoeveel je kind drinkt. De meeste kinderen drinken ook meer dan hun ouders denken. Praat er gewoon op een open manier over met je kind. Zie tips hiervoor op de website van ALCOHOLinfoVertel je kind ook over de website van JouwGGD. Daar kan hij of zij informatie over alcohol vinden en anoniem vragen stellen. 

Heb je nog vragen?

Bel voor vragen naar het algemene telefoonnummer van GGD Fryslân. Of mail naar het onderstaande e-mailadres. Wij helpen je graag verder.

Op werkdagen bereikbaar van 09.00-17.00 uur