Bastaardsatijnrups

In het duingebied op de Waddeneilanden komt de bastaardsatijnrups voor. Deze rups heeft, net als de eikenprocessierups, irriterende brandharen die soms allergische reacties veroorzaken. Niet alleen bij mensen; ook dieren hebben er last van.

Herken de rups

De bastaardsatijnrups (zie foto) leeft op duindoorn en is te herkennen aan:

  • Zwart tot donkerbruine kleur
  • Bosjes lange, geelbruine haren
  • Twee helderrode stippen op de rug
      

Op het strand

De rupsen vreten duindoornstruiken kaal. Op zoek naar andere voedselbronnen belanden ze op het strand. Mensen die proberen de rupsen van hun handdoek af te halen, krijgen klachten. De rups heeft irriterende brandharen die je met het blote oog niet kan zien. Met hun weerhaakjes dringen deze haren makkelijk in de huid, ogen en luchtwegen.

Brandharen

Een volgroeide bastaardsatijnrups kan rond de één miljoen brandharen hebben. Ze laten los wanneer u de rups aanraakt. Daarnaast voert de wind de brandharen mee waardoor ze op de huid, kleding of badlakens terechtkomen. Jeuk, bultjes en blaasjes treden op na contact met de brandharen. Maar ook irritatie van de ogen, benauwdheid of een grieperig gevoel.

Wat te doen bij klachten?

Meestal verdwijnen de klachten binnen enkele dagen tot weken spontaan. Bij ernstige klachten is het verstandig contact op te nemen met de huisarts. Bij lichte symptomen zijn geen medicijnen nodig. Bij hevige jeuk kunnen anti-jeukmiddelen verlichting geven.

Voorkomen is beter dan genezen

Adviezen om klachten te voorkomen:

  • Ga contact met de rups uit de weg
  • Praat met uw kinderen over de rups
  • Draag bedekkende kleding als u het duin in gaat
  • Vermijd dat rupsen op kleding, badlakens en kussens komen

Bastaardsatijnrups_site

Naar boven