Welke soa komen voor?

Veel voorkomende soa zijn chlamydia, gonorroe, syfillis, hiv, genitale wratten, hepatitis B en herpes genitalis.

Chlamydia

Een chlamydia-infectie geeft vaak geen of weinig klachten. Chlamydia is goed te behandelen. Een onbehandelde chlamydia kan ernstige gevolgen hebben.
Meer informatie over chlamydia vind je op de website van Soa Aids Nederland.

Genitale wratten

Wratjes op de geslachtsdelen en rond de anus zijn een soa. Ze worden veroorzaakt door het humaan papillomavirus (HPV). Genitale wratten komen veel voor. Iemand die een HPV-virus bij zich draagt, kan het ongemerkt doorgeven.
Meer informatie over genitale wratten vind je op de website van Soa Aids Nederland.

Gonorroe

Gonorroe, een druiper, is een heel besmettelijke soa. Deze wordt veroorzaakt door een bacterie. Zonder behandeling kunnen de gevolgen ernstig zijn.
Meer informatie over gonorroe vind je op de website van Soa Aids Nederland.=

Hepatitis B

Hepatitis B is een infectie van de lever. Het wordt veroorzaakt door een virus. Zonder behandeling kan de lever blijvend beschadigd raken.
Meer informatie over hepatitis B vind je op de website van Soa Aids Nederland.

Herpes genitalis

Herpes genitalis wordt veroorzaakt door een virus. Het virus blijft altijd in het lichaam. Niet iedereen met herpes heeft of krijgt klachten. Deze personen kunnnen het virus wel doorgeven.
Meer informatie over herpes genitalis vind je op de website van Soa Aids Nederland.

Hiv

Hiv is een virus dat het menselijke afweersysteem afbreekt. Hiv is goed te behandelen en hoe eerder je hiermee start, hoe beter het vaak is. Zonder behandeling met medicijnen krijgt iemand uiteindelijk aids. Aids kan uiteindelijk een dodelijk verloop hebben.
Meer informatie over hiv vind je op de website van Soa Aids Nederland.

Syfillis

Syfillis is een ernstige soa, die wordt veroorzaakt door een bacterie. Deze zorgt eerst voor zweertjes, maar de ziekte verspreidt zich via de bloedbaan door het hele lichaam. 
Meer informatie over syfillis vind je op de website van Soa Aids Nederland. 

Naar boven