Winterse kou

In de winter kan het buiten erg koud zijn. Vooral ouderen, chronisch zieken en jonge kinderen kunnen daar last van hebben. GGD Fryslân geeft daarom informatie over risico's van kou voor uw gezondheid en tips over hoe u uzelf tegen de kou kunt beschermen.

Risico's van winterkou

Een temperatuur onder het vriespunt kan gezondheidsrisico’s met zich meebrengen. Vooral kleine kinderen en oudere mensen raken door winterkou sneller onderkoeld. Dit komt vooral doordat zij het niet altijd merken als hun lichaamstemperatuur daalt. Kleine kinderen kunnen daarnaast slecht aangeven dat ze het koud hebben. Kou vergroot bovendien de kans op een infectie van de luchtwegen zoals griep, verkoudheid, bronchitis en longontsteking. Ouderen en mensen met chronische aandoeningen zoals COPD, hart- en vaatziekten en diabetes mellitus zijn extra gevoelig voor luchtweginfecties.

Warme tips bij kou

U kunt zichzelf zowel buiten als binnen beschermen tegen de kou. Kleed u warm aan als u naar buiten gaat. Tip: maak gebruik van meerdere lagen. Dan blijft u het warmst. Wees voorzichtig met alcohol. Alcohol vermindert namelijk de waarneming van kou. Als u de weg opgaat kunt u bijvoorbeeld een deken in uw auto leggen. Verder adviseert de GGD om op ouderen en chronisch zieken te letten. Zij kunnen vaak extra hulp gebruiken.

Binnenmilieu in uw woning

In de winter verblijven we meer tijd binnenshuis. Voor uw gezondheid is vooral in de wintermaanden een goed binnenmilieu van belang. Het gaat hierbij om het voorkomen van koolmonoxide, vocht en schimmels in uw woning. Het is van belang dat u zorgt voor gelijkmatige verwarming en voor voldoende frisse lucht door ventilatie. Informatie en tips om zelf te zorgen voor een goed binnenmilieu in uw woning staan in het informatieblad 'Gezond de winter door'.

Naar boven