Mondgezondheid

Een gezonde mond hebben en houden, dat wil toch iedereen? Maar hoe doet u dat?

Goede mondverzorging? Jong beginnen!

Door veranderende eetgewoonten hebben kinderen steeds vaker last van tandbederf. Ze eten en drinken steeds vaker en zoeter. Door het gebruik van meer frisdrank, vruchtensappen en sportdrankjes neemt ook de kans op tanderosie toe. Het poetsgedrag laat vaak nog te wensen over: veel  mensen poetsen te kort, poetsen niet goed en schaffen niet regelmatig een nieuwe tandenborstel aan. 

Poetsadvies

Een jong kind is nog niet in staat om zelf goed te poetsen. Daarom is het belangrijk dat u (na)poetst. Poets rustig met een zachte borstel. Borstel in een vaste volgorde zodat u nooit een plekje overslaat. Leer uw kind te borstelen met kleine, heen en weer gaande, horizontale bewegingen. Dit is voor uw kind de gemakkelijkste manier. Poets goed achterin. De derde kies is een blijvende kies. Poets ook het tandvlees. Daarna de tandpasta uitspugen. Er hoeft niet uitgebreid te worden gespoeld.

Voor wie?

Zodra het eerste tandje bij uw kind is doorgebroken, begint u met tanden poetsen.

Waarom?

Goed poetsen is nodig om voedselresten en tandplak te verwijderen. Daardoor krijgen bacteriën minder kans om zuren te vormen en is de kans op gaatjes kleiner. De fluoride uit de tandpasta versterkt het glazuur. Kleine kinderen willen hun ouders in alles nadoen. Maak daarvan gebruik bij het tanden poetsen. Als u zelf na het eten tanden poetst, stimuleert u uw kind dat ook te doen.

Waar en wanneer?

Het beste is om twee keer per dag te poetsen. Dat is na het ontbijt en in ieder geval 's avonds voor het slapen gaan.

Handig om te weten

  • Neem uw kind vanaf twee jaar mee als u zelf naar de tandarts gaat. Kinderen die gewend zijn bij de tandarts te komen, zijn later vaak minder bang. Een goede controle (eventueel behandeling) van het melkgebit is erg belangrijk voor het blijvende gebit.
  • Het is handig om samen voor de spiegel te gaan staan. Zo ziet uw kind goed wat er gebeurt en zal het zelf gaan nadoen. Oudere kinderen kunnen zelf poetsen, maar één keer per week controleren is van belang.
  • Zoek een tandenborstel met een rechte steel, een kleine borstelkop en zachte haren. Met een kleine borstel kan uw kind goed in alle hoekjes komen. Tot ongeveer vijf jaar poetst u uw kind met fluoridepeutertandpasta.
  • Vanaf vijf jaar is het belangrijk om van peutertandpasta over te stappen op fluoridetandpasta voor volwassenen. Doe niet meer dan een ½cm tandpasta op de tandenborstel. Spoel na gebruik de tandenborstel goed uit en zet hem met de kop naar boven weg, bijvoorbeeld in een beker.
  • Tot tien jaar moet u uw kind helpen met poetsen. Dat gaat het beste door achter uw kind te gaan staan. Met de ene hand houdt u het hoofd van uw kind bij de kin vast en met de andere hand poetst u zachtjes het gebit. Met uw vinger duwt u de lip en wang weg. Dit is voor een beter zicht op het gebitje.

Meer informatie?

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de coördinator tandheelkundige preventie van GGD Fryslân via 088 22 99 444. Verder kunt u ook onderstaande materialen raadplegen.

Naar boven