Kwik in uw woning

Voorzichtig met kwik

Het inademen van kwik is slecht voor de gezondheid. De risico’s van kwik zijn groter dan men dacht. De norm is dan ook veel strenger geworden. Kwik kan in uw woning terechtkomen bij lekkage uit voorwerpen die kwik bevatten.

Wat is kwik?

Kwik bestaat in verschillende vormen. Het bekendste is de grijze vloeistof in ouderwetse thermometers. Als kwik er uit komt, zie je glimmende bolletjes met de kleur van roestvrij staal. Met dit kwikzilver hebben veel mensen vroeger gewoon gespeeld. Je kunt de bolletjes leuk laten rollen, samengaan tot een nieuw bolletje en weer splitsen.

Wat doet kwik met de gezondheid?

Het inademen van kwikdamp is slecht voor de gezondheid. Bij kortdurende inademing van veel kwik zijn de gevolgen meestal tijdelijk. Maar langdurige inademing van kwikdamp kan blijvende schade veroorzaken aan het zenuwstelsel of de nieren. Kinderen zijn gevoeliger dan volwassenen. Voor de geboorte zijn ze het meest gevoelig.

In welke voorwerpen zit kwik?

Veel voorkomende voorwerpen met kwik zijn:

 • Spaarlampen en tl-buizen bevatten wat kwik in het witte poeder aan de binnenkant van het glas. Als ze warm zijn, dan bevatten ze ook wat kwikdamp. Het gaat om kleine hoeveelheden die tamelijk snel kunnen verdwijnen; door goed luchten in ongeveer een uur.
 • Een ouderwetse koortsthermometer of buitenthermometer bevat meer kwik. Wanneer de thermometer breekt, komt het kwik er uit. Als dit binnen ligt, duurt het weken tot maanden voordat er geen damp meer af komt.
 • Sommige thermostaten bevatten nog meer kwik, maar dit zit goed beschermd en komt meestal niet vrij.
 • Een ouderwetse barometer kan zeer veel kwik bevatten. Als die breekt, ontstaat er een groot probleem.
   

Hoe zorg ik ervoor dat ik geen kwikdamp inadem?

Verwijder voorwerpen met kwik

De beste manier om kwikvergiftiging te voorkomen is door voorwerpen met kwik te verwijderen. Spaarlampen en tl-buizen kunt u gewoon gebruiken, maar zorg dat ze niet breken. Als een spaarlamp niet meer werkt, moet u deze ook bij het chemisch afval van de gemeente inleveren.

Opruimen van kwik dat uit een voorwerp gelekt is

Als er toch een voorwerp met kwik breekt of gelekt heeft, is het belangrijk om het kwik goed op te ruimen. Het kwik kan gemakkelijk hechten aan textiel of schoenen en zo verspreid worden in de woning. Ook kunnen kleine kwikdruppels meters wegrollen en terechtkomen in kiertjes van een vloer, onder plinten, etcetera. Daar kunnen ze nog maanden uitdampen. Goed opruimen van gelekt kwik is belangrijk. Als een voorwerp met kwik gebroken is, neem dan meteen de volgende maatregelen:

 • Zorg dat zwangere vrouwen, kinderen en huisdieren de ruimte rustig verlaten
 • Loop niet door het kwik
 • Doe de ramen open
 • Sluit de deuren naar andere ruimtes
 • Ga niet vegen of stofzuigen
 • Volg de specifieke instructies voor opruimen van het gebroken voorwerp

Opruiminstructies per voorwerp

Voorkomen

De beste manier om kwikvergiftiging te voorkomen is het preventief uit uw huis verwijderen van voorwerpen met vloeibaar kwik zoals een barometer, ouderwetse koortsthermometer of bloedrukmeter. Sommige thermostaten bevatten ook veel kwik. Voor al deze voorwerpen zijn tegenwoordig goede, bijvoorbeeld digitale, alternatieven op de markt. U kunt een voorwerp met kwik gratis inleveren als klein chemisch afval bij uw gemeente. Het is niet nodig om spaarlampen te verbannen uit uw woning, omdat hier veel minder kwik in zit. Wel dient u ze zorgvuldig te hanteren en af te voeren na gebruik, om breken te voorkomen.

Naar boven