Ziekten op reis

Tuberculose

Tuberculose (TBC) is een ernstige, soms besmettelijke ziekte die wordt veroorzaakt door een bacterie. Tuberculose komt overal ter wereld voor, óók in veel Oost-Europese landen. De bacterie wordt door hoesten van mens op mens overgedragen. Tijdens uw consult met betrekking tot reizigersvaccinatie en -advies bekijkt onze verpleegkundige of het nodig is dat u ook onze afdeling TBC bezoekt.

Soa/aids

Soa zijn ziekten die worden overgedragen door seksueel contact zonder condoom. Bij GGD Fryslân kunt u een anonieme soa- of hivtest doen. 

Reizigersdiarree

Reizigersdiarree wordt veroorzaakt door het eten of drinken van voedsel of drank dat is besmet met één of meerdere bacteriën. Bijna één op de drie reizigers die hun vakantie in een tropisch of subtropisch gebied doorbrengen, krijgt er last van. Informatie over maatregelen om reizigersdiarree te voorkomen vindt u op de website van GGD Reisvaccinaties.

Malaria

Malaria is een ziekte die doorgaans hoge koorts geeft en wordt veroorzaakt door een steek van een mug van de soort Anopheles. Informatie over ziekteverschijnselen en adviezen om malaria te voorkomen vindt u op de website van GGD Reisvaccinaties.

Dengue

Dengue of knokkelkoorts is een virusinfectie die wordt overgedragen door een steek van een mug van het soort Aedes. De ziekte geeft koorts en spier- en gewrichtspijn. Dengue komt vooral voor in Zuidoost-Azië, Midden- en Zuid Amerika, de zuidelijke en centraal pacifische eilanden, Australië en Afrika. Informatie over verschijnselen en muggenwerende maatregelen vindt u op de website van GGD Reisvaccinaties.

Rabiës

Rabiës (hondsdolheid) is een ernstige infectie van de hersenen, veroorzaakt door een virus. Het virus dringt het lichaam binnen door wondjes in de huid of via de slijmvliezen (ogen en mond) wanneer u wordt gebeten, gekrabd of gelikt. Wat u kunt doen om rabiës te voorkomen leest u op de website van GGD Reisvaccinaties.

Tekenencefalitis

Tekenencefalitis is een virusinfectie die een ontsteking van de hersenen veroorzaakt. U kunt tekenencefalitis oplopen door de beet van een besmette teek of door het drinken van ongepasteuriseerde melk. Tekenencefalitis is niet hetzelfde als de ziekte van Lyme. - Op de website van GGD Reisvaccinaties staat informatie in welke landen tekenencefalitis voorkomt en wat u kunt doen om tekenencefalitis te voorkomen.  

Hoogteziekte

Hoogteziekte - oftewel Acute Mountain Sickness (AMS) - kan optreden bij reizigers uit het laagland die tot boven de 2000 meter stijgen. Hoe sneller u stijgt, hoe groter het risico. Op het spreekuur bij de GGD kunt u een recept krijgen tegen hoogteziekte. Informatie over verschijnselen van hoogteziekte en adviezen om hoogteziekte te voorkomen vindt u op de website van GGD Reisvaccinaties.

Andere infectieziekten

Voor informatie over andere infectieziekten die u op reis kunt oplopen kunt u ook terecht op de website van GGD Reisvaccinaties.

Naar boven